pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαρακόπουλος: Διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί να πιέσουν την Τουρκία για την Αγία Σοφία

Την ανάγκη πίεσης της Τουρκίας για ανατροπή της απαράδεκτης απόφασης υπογράμμισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

25/05/2021 - 11:43πμ
(Φωτ.: Μάξιμος Χαρακόπουλος)

(Φωτ.: Μάξιμος Χαρακόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πίεση προς την Τουρκία πρέπει να ασκήσουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στο Sputnik για το θέμα της Αγίας Σοφίας, μετά από τις συναντήσεις που είχε μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ και μέλος της ρωσικής κρατικής Δούμα Σεργκέι Γκαβρίλοφ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΣΟ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε λόγο για προσβολή της ιστορικής αλήθειας από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ζήτημα των θρησκευτικών μνημείων είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συχνά διαπιστώνεται η απόπειρα βίαιης εξάλειψης της ιστορικής μνήμης δια της εξαφανίσεως μνημείων και χώρων που υπενθυμίζουν το ιστορικό παρελθόν, ακόμη και νεκροταφείων, ή την αυθαίρετη μετατροπή άλλων σε κάτι διαφορετικό από την αρχική τους λειτουργία. Εμβληματική ως προς αυτό είναι η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία, έναν ναό οικοδομημένο τον 6ο αιώνα, που αποτέλεσε το πνευματικό κέντρο της βυζαντινής αυτοκρατορίας και τον φάρο της ορθοδοξίας επί αιώνες μέχρι την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως το 1453.

Η συγκεκριμένη απόφαση και όλα όσα έχουν ακολουθήσει, συνιστούν προσβολή προς την ιστορική αλήθεια αλλά και τη διεθνή κοινότητα, καθώς ο περικαλλής αυτός ναός ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ελπίζουμε ότι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ασκήσουν την προσήκουσα στην περίσταση πίεση προς την ηγεσία της Τουρκίας, ώστε να επανεξετάσει την απαράδεκτη απόφασή της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ένταση στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και τις ελληνικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει άμεση εκεχειρία και διάλογος για την επίλυση του προβλήματος.

«Ανησυχία μας προκάλεσαν βεβαίως και οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου πέραν των δεκάδων ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν και τις καταστροφές που σημειώθηκαν, μπήκε σε κίνδυνο και μια ελπιδοφόρα διαδικασία επαναπροσέγγισης όλων των μερών στην Μέση Ανατολή, που μπορεί να κλείσει πληγές δεκαετιών. Μάλιστα καλέσαμε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής να γίνουν οι θετικοί καταλύτες των πολιτικών εξελίξεων, συμβάλλοντας ουσιαστικά, λόγω και έργω, στην άμεση επίτευξη της εκεχειρίας και στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης.

Ελπίζουμε μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο, μετά και την επιτευχθείσα εκεχειρία, να φτάσουμε και σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει μια μόνιμη και βιώσιμη επίλυση του προβλήματος, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά την τριμερή της Ιερουσαλήμ

23/12/2025 - 9:06πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου – Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Ελλάδα

22/12/2025 - 9:35μμ
Συνάντηση Αμπάς-Μητσοτάκη στη Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόλο-γέφυρα στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η Ελλάδα – Στη Ραμάλα ο Μητσοτάκης

22/12/2025 - 3:08μμ
Από αριστερά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιερουσαλήμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στρατηγικές επαφές γεωπολιτικής σημασίας

20/12/2025 - 8:58μμ
Ο Νίκος Παππάς σε συνεδρίαση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους νέους και τις νέες (φωτ.: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς για το επεισόδιο στο Στρασβούργο: «Ξέφυγα και ζητώ συγγνώμη» – Τι λέει για τον δημοσιογράφο

19/12/2025 - 4:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση Κωνσταντοπούλου-Σκέρτσου στην ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

18/12/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: Instagram 3pfamilia Nikos Pappas)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: «Αντέδρασα λάθος» – Το πρώτο μήνυμα μετά το επεισόδιο με δημοσιογράφο

17/12/2025 - 10:15μμ
Ο Νίκος Παππάς στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωομάδας ο Νίκος Παππάς – Κινείται διαδικασία διαγραφής μετά από σοβαρό επεισόδιο

17/12/2025 - 5:59μμ
Ταμπέλα στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφές μήνυμα ΥΠΕΞ προς Μίτσκοσκι: Καμία αλλοίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν γίνεται ανεκτή

17/12/2025 - 5:47μμ
Συνάντηση του Κώστα Τασούλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για εκτόνωση στο αγροτικό – Αυξήσεις σε συντάξεις και στήριξη εισοδήματος

17/12/2025 - 12:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θερμές ευχές από την ομάδα του Pontosnews

Το φως των Χριστουγέννων να γίνει παρηγοριά και ελπίδα

19 λεπτά πριν
Κτηριακό σημείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που σχεδόν εφάπτεται με το ναό της Παναγίας Μουχλίου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Τουρκία: Σε νέο κτήριο για τρία χρόνια η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

48 λεπτά πριν
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

2 ώρες πριν
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

2 ώρες πριν
Στελέχη της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών στο σημείο της συντριβής του Falcon 50 (φωτ.: EPA / Necati Savas)

Συντριβή Falcon 50 στην Άγκυρα: Τα 21 δραματικά λεπτά πριν χαθεί από τα ραντάρ

3 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί το πλήθος μετά την ομιλία του στην εκδήλωση «Salute to America», στο Des Moines της Αϊόβα. 3 Ιουλίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Ο Τραμπ απομακρύνει δεκάδες διπλωμάτες καριέρας: Κενό σε πάνω από 100 αμερικανικές πρεσβείες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign