pontosnews.gr
Κυριακή, 30/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εγκαινιάστηκε στο Νοβοροσίσκ (photos)

Μια ιδέα του Ηλία Κανακίδη που υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των Ευστάθιου Κεράσοφ, Αλέξανδρου Γεωργιάδη και Γιούρι Ιωαννίδη. Γράφει ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης

20/05/2021 - 4:04μμ
Το μνημείο στο Νοβοροσίσκ, αφιερωμένο στους Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

Το μνημείο στο Νοβοροσίσκ, αφιερωμένο στους Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Έλληνες του Νοβοροσίσκ, αυτή την παρευξείνια περιοχή του ρωσικού Καυκάσου, εγκαινίασαν μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες του Πόντου –θύματα μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία, την περίοδο 1916-1923.

Η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν χθες, στις 11:00, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου του Νοβοροσίσκ, των μελών του συλλόγου, των φιλελλήνων της πόλης και των αντιπροσώπων των ελληνικών συλλόγων της περιφέρειας του Κράσνονταρ.

Το μνημείο Γενοκτονίας στο Νοβοροσίσκ (φωτ.: Αρχείο Ηλία Κανακίδη)

Το μνημείο τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού των Νέων Μαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου στην οδό Πιονέρσκαγια 1, δίπλα σε ήδη υπάρχον μνημείο, αφιερωμένο στους Έλληνες-θύματα των σταλινικών διώξεων της δεκαετίας του 1930.

Μέλη συλλόγων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου του Νοβοροσίσκ (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

Η υλοποίηση της ιδέας, που εξέφρασε πριν από ένα χρόνο ο Ηλίας Κανακίδης, μέλος του Συμβουλίου της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, πρόεδρος της Αυτόνομης Ελληνικής Λέσχης του Νοβοροσίσκ και σύμβουλος της Δούμας της πόλης, έγινε δυνατή χάρη στην προσωπική του χορηγία και τις χορηγίες των μελών του Συλλόγου, Ευστάθιου Κεράσοφ, Αλέξανδρου Γεωργιάδη και Γιούρι Ιωαννίδη.

Ο Επίσκοπος του Νοβοροσίσκ και του Γκελεντζίκ Θεόγνωστος έκανε την επιμνημόσυνη δέηση (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

«Το μνημείο στο Νοβοροσίσκ αφιερωμένο στα θύματα της μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περίοδο 1916-1923, θα είναι ένα ακόμα βήμα προς το θρίαμβο της δικαιοσύνης και θα βοηθήσει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τη μνήμη για τις τραγικές σελίδες στην ιστορία του λαού μας. Οι Έλληνες του Νοβοροσίσκ στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής και οι οικογενειακές ιστορίες από την περίοδο της εξόδου των παππούδων μας από τις πατρογονικές τους εστίες στον Πόντο μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Αιωνία η μνήμη στους συμπατριώτες μας που δεν κατάφεραν να επιζήσουν στη διάρκεια εκείνων των τραγικών γεγονότων.

Ο δήμαρχος του Νοβοροσίσκ Ίγκορ Ντιατσένκο στα αποκαλυπτήρια του μνημείου (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

Ο Ηλίας Κανακίδης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, χθες 19 Μαϊου (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

»Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Επίσκοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Νοβοροσίσκ και το Γκελεντζίκ Θεόγνωστο για την ευλογία του στο θέμα της δημιουργίας και της τοποθέτησης στην πόλη μας ενός τόσο σημαντικού μνημείου. Ευχαριστώ και την ζωγράφο ελληνικής καταγωγής Νίνα Ιωαννίδη, το έργο της οποίας απεικονίζεται στο μνημείο μας. Πρόκειται για μια πορεία Ποντίων-προσφύγων με έναν ορθόδοξο ιερέα στην πρώτη γραμμή και μια εκκλησία στο βάθος. Η ορθόδοξη πίστη μάς κρατά δυνατούς στις δύσκολες στιγμές εδώ και εκατοντάδες  χρόνια. Και αυτό αποφασίσαμε να το εκφράσουμε μέσα από τη δημιουργία του μνημείου μας», δήλωσε στο pontosnews.gr ο Ηλίας Κανακίδης.

Κόσμος στα εγκαίνια του μνημείου και αρκετά παιδιά με ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

Ο Ηλίας Κανακίδης από νεαρή ηλικία συμμετείχε στην κοινωνική ζωή του τόπου του. Το 2006 σε ηλικία 32 χρονών για πρώτη φορά εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της πόλης Νοβοροσίσκ.

Το 2008 εκλέχτηκε για δεύτερη φορά στη θέση του προέδρου του συλλόγου και λίγο αργότερα έγινε πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Σωματείων της περιφέρειας Κράσνονταρ. Το 2012 ως πρόεδρος του Συνδέσμου οργάνωσε παροχή βοήθειας στους Έλληνες του Κριμσκ, που είχαν πληγεί από φονική πλημμύρα.

Ο Ηλίας Κανακίδης φοράει μπλουζάκι με το μνημείο

Χρηματοδότησε δύο ντοκιμαντέρ με την ονομασία Η ιστορία των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Ασχολείται με την έκδοση στη ρωσική γλώσσα της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος και των βιβλίων που έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία. Υποστηρίζει την τοπική ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα «Τραπεζούντα». Και όλα αυτά παρόλη την απασχόλησή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνική ζωή των Ελλήνων της Ρωσίας.

Η ιδέα της δημιουργίας και της τοποθέτησης του μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες του Πόντου – θύματα μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περίοδο 1916-1923, στην πόλη Νοβοροσίσκ δεν ήταν τυχαία για τον Ηλία Κανακίδη.

Η ζωγράφος Νίνα Ιωαννίδη μπροστά από τους πίνακές της (φωτ.: Αρχείο Νίνας Ιωαννίδη)

Δεν ήταν τυχαία και η συμμετοχή στη δημιουργία του μνημείου της ζωγράφου Νίνας Ιωαννίδη.

Η θεματολογία η σχετική με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό εντοπίζεται σε κάθε της επαγγελματικό βήμα. Τα έργα της ήδη κέρδισαν την προσοχή των συμπατριωτών της διαφόρων εθνικοτήτων. Την προσήλωσή της στην προώθηση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, με ιδιαίτερη μνεία στον Πόντο και τους Πόντιους, αγκάλιασαν από τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα και οι Έλληνες της Ρωσίας.

Ο Επίσκοπος του Νοβοροσίσκ και του Γκελεντζίκ Θεόγνωστος μπροστά από το μνημείο (φωτ.: Αλεξάνδρα Σαράγιεβα)

Μιλώντας στο pontosnews.gr για τη σημασία της συμμετοχής της σε τόσο σημαντικό εγχείρημα, τόνισε πως «Το έργο μου, που σχεδιάστηκε για το μνημείο, αφιερωμένο στους Έλληνες του Πόντου –θύματα μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περίοδο 1916-1923, είναι μέρος μιας σειράς πινάκων με τον τίτλο “Χαμένη γη”. Κάθε φορά, όταν πρόκειται για την απεικόνιση των τραγικών σελίδων της ιστορίας μας, μελετάω τις παλιές φωτογραφίες, συγκινούμαι και βυθίζομαι στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών. Η τραγωδία αυτή δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Η μνήμη μας δεν είναι μόνο το χρέος μας μπροστά στους σκοτωμένους. Είναι μια ευκαιρία να αποτρέψουμε παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον».

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Νοβοροσίσκ χαιρέτισε διά της επιστολής του προς τους οργανωτές της εκδήλωσης ο pρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

29/11/2025 - 10:25μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
Παλιά γέφυρα στην περιοχή της Κεπέκκλησας (φωτ.: facebook / Ihsan Tursun)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Ξανθόπουλου: Στο βουνό πέθαναν πολλοί, άλλοι από το κρύο, άλλοι απ’ την πείνα. Μερικούς τους έφαγαν οι λύκοι και τα σκυλιά

21/11/2025 - 8:58μμ
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

14/11/2025 - 9:54μμ
Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων  της Αττικής με λάβαρα και σημαίες κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, 12 Νοεμβρίου 1972 (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πίσω στο 1972 με 30+1 ιστορικές φωτογραφίες Ποντίων πρώτης γενιάς – Επέτειος 50 χρόνων από τον ξεριζωμό

12/11/2025 - 9:44πμ
Σαμψούντα, τέλη της δεκαετίας του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Νοέμβριος του 1919 στον Πόντο: Εκτιμήσεις για 10.000 συλλήψεις, 25.000 εκτοπισμένους, 80 χωριά καμένα και 5.000-7.000 νεκρούς

7/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Η Νεοκασάρεια το 1930. Στο κέντρο διακρίνεται το δημαρχείο της πόλης (φωτ.: kulturenvanteri.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Κυριλίδη: Και οι Τούρκοι το πιστεύανε κι εμείς το πιστεύαμε πως θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας

31/10/2025 - 9:30μμ
Νεαρό κορίτσι με φερετζέ στην Τουρκία του προηγούμενου αιώνα (φωτ.: nilufergokce.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Σοϊλεμένογλου: «Εκεί που πάτε, θα πεθάνετε. Άφησε το κορίτσι σου να ζήσει»

23/10/2025 - 8:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα... εργαλεία ήρθαν μεταχειρισμένα αλλά και δοκισμένα από την Αλβανία (φωτ.: Αγγέλα Φωτοπούλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάτι ψήνεται στη Θεσσαλονίκη: Χειροποίητες πίτες από άλλη εποχή, νόστιμες και ψημένες στο σάτσ’

22 λεπτά πριν
Αντιμέτωπο με νέα διλήμματα το κυβερνητικό δίδυμο Μπαχτσελί-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Σε κρίσιμη καμπή το Κουρδικό

54 λεπτά πριν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια συνεδρίασης στην Κνεσέτ, την ισραηλινή βουλή (φωτ.: EPA/Abir Sultan)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά χάρη στη δίκη για διαφθορά επειδή οι καταθέσεις τον εμποδίζουν να κυβερνά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greeknewsusa.com)

Βραζιλία: Η ομογένεια τιμά τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη

2 ώρες πριν
Παραταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών έξω από την Καρδίτσα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αγρότες: Ένταση με τα ΜΑΤ και στην Καρδίτσα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα – Η σύντομη μάχη στην εντατική, η αντισυμβατική ζωή, ο ρόλος στην «Αναστασία» και το θέατρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign