pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διαβολές

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

11/05/2021 - 10:50πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κατά τον περίφημο πατέρα της Ορθόδοξης πίστης μας αββά Ισαάκ τον Σύρο: «Όποιος υπερασπίζεται κάποιον που αδικείται, έχει τον Θεό για υπερασπιστή του».¹ Ο σπουδαίος αρχαίος φιλόσοφός μας ο Δημόκριτος είχε πει κι αυτός: «Μόνο όσοι εχθρεύονται την αδικία είναι αγαπητοί στους Θεούς».² Αλλά κι ο σοφός μας παππούς ο Σόλωνας ο Αθηναίος όταν ρωτήθηκε «πότε θα φτάσουμε στο σημείο ώστε οι άνθρωποι ν’ αδικούν όσο γίνεται λιγότερο», απάντησε: «Όταν αυτοί που δεν αδικούνται βλέπουν τον άλλο που αδικείται κι αγανακτούν ως να αδικούνταν οι ίδιοι τους».³

Επομένως, δεν μπορούμε να βλέπουμε ανθρώπους ν’ αδικούνται κατάφορα και χονδροειδέστατα και να το προσπερνάμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Η αδικία, γράφει ο Άγιος Νεκτάριος, είναι «η μητέρα κάθε κακίας, καθώς μέσα της κρύβεται δια μιας κάθε κακία».4 Και παρακάτω ο θαυματουργός αυτός Άγιος του Θεού που έφαγε την αδικία στη ζωή του με το κουτάλι, λέει: «Ο άδικος διαστρέφει την αλήθεια και το ψέμα είναι συνέχεια στα χείλη του. Το πονηρό το λέει καλό και το καλό πονηρό∙ το σκοτάδι το λέει φως και το φως σκοτάδι, προκειμένου να αδικήσει τον πλησίον του».4

Η αδικία, λοιπόν, πάει χέρι-χέρι με το ψέμα. Αλλά το ψέμα δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην αλήθεια, γιατί διαλύεται και καταρρέει. Το ψέμα μπορεί να σταθεί και ν’ αποκτήσει μια κάποια υπόσταση μόνο απέναντι στο ψεύτικο, το κάλπικο, το ανακριβές. Συνεπώς, γι’ αυτόν που θέλει να στήσει το ψέμα του απέναντι σ’ ένα γεγονός για να αδικήσει κάποιον, η στοχευμένη απόκρυψη ή αλλοίωση των συμβάντων, ήγουν της πραγματικότητας, είναι μονόδρομος.

Επειδή, δεν μπορεί το ψέμα του να σταθεί αλλιώς, μοιραία θα πρέπει να παραχαράξει τις καταγραφές και να αναπαραγάγει την ψεύτικη εκδοχή τους.

Με τους όρους των φυσικών επιστημών αυτό περιγράφεται ως αλλοίωση των δεδομένων μιας μελέτης ή των αποτελεσμάτων ενός πειραματισμού. Στις ανθρωπιστικές επιστήμες η πρακτική αυτή σχετίζεται με την αλλοιωμένη αναπαραγωγή των πρωτογενών καταγραφών που ονομάζονται «πηγές». Η πρακτική αυτή διατρέχει οριζόντια το σύνολο των επιστημών, αλλά και την ίδια την ιστορική πορεία του ανθρώπου από την απαρχή της δημιουργίας του και τη ζωή του διαχρονικά. Πρόκειται για κατεξοχήν οντολογικό ζήτημα στο οποίο ο καθένας μας πρέπει να εντρυφήσει.

Σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, τα συστήματα που μας διδάσκουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά της διαβολής είναι τα λεγόμενα απολυταρχικά ή τυραννικά, δηλαδή τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κάθε είδους και μορφής. Η ιστορική μελέτη αυτών των συστημάτων είναι εξαιρετικά διδακτική.

Όπως, εξίσου διδακτικό –βέβαια πάνω στο ίδιο πνεύμα– είναι κι ένα περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες.

Σε ένα απλό, μεστό και παραστατικό κήρυγμα ο πατέρας Γεώργιος, ιερέας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέων Σιλάτων Χαλκιδικής, δίδαξε τους παριστάμενους πιστούς μια βασική, μία πρωτόλεια ηθική αρχή: Μην κάνεις στον άλλον, αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν.

Τα λεγόμενά του έχουν καταγραφεί σε βίντεο και μπορεί ο καθένας να τα ακούσει λέξη προς λέξη στο διαδίκτυο. Με μια πρακτική και διακριτική διδαχή της εν Χριστώ ελευθερίας, της αγάπης και του σεβασμού της προσωπικότητας του ανθρώπου, ερμήνευσε τα θέματα της εντός του ναού μασκοφορίας και του εμβολιασμού, για τα οποία υπάρχει αντιγνωμία και τριβή μεταξύ του πληρώματος της εκκλησίας.

Ο λόγος του προήγαγε την ειρήνη, την ενότητα, την καταλλαγή και έδειξε την Εκκλησία ως ανοιχτή αγκαλιά, ξένη προς κάθε κοσμικό εξουσιαστικό φρόνημα και επιβολές. Έδειξε την εκκλησία ως Σώμα Χριστού: ζωηφόρα, Αναστάσιμη, νικηφόρα.

Το είδαμε, όμως, κι αυτό… Τα λεγόμενα του διαστρεβλώθηκαν και παρουσιάστηκαν ψευδώς από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφους. Τεχνηέντως απομονώθηκαν αποστροφές του λόγου του, ώστε να αλλοιωθεί το νόημα των λεγομένων του με άγαρμπο και βάναυσο τρόπο. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με τα λεγόμενα κάποιου, είναι αδιανόητο να διαστρέφεις το λόγο και τα επιχειρήματά του. Αυτό είναι θεμελιωδώς ανήθικο.

Ολόκληρο το βίντεο με τα λεγόμενα του πατρός Γεωργίου ενέχει στην περίπτωση αυτή θέση ιστορικής πηγής.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, λοιπόν, να διαστρέφεται κατά τέτοιο τρόπο μια ιστορική πηγή τόσο εύκολα και άμεσα προσβάσιμη σε όλους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την καταγραφή της. Στο τέλος-τέλος δεν μπορεί να αδικείται έτσι ένας άνθρωπος…

Έχω μείνει άναυδος με την περίπτωση αυτή. Εδώ δεν εξετάζω το θέμα της μάσκας, του εμβολίου και τα παρόμοια. Δεν αναφέρομαι σε υψηλά φιλοσοφικά ζητήματα και λεπτά θέματα ηθικής∙ ούτε καν σε ζητήματα θεολογίας κι ορθόδοξης πνευματικότητας. Ό,τι κι αν πιστεύουμε, όποια κι αν είναι η ιδεολογία και η κοσμοθεωρία μας, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, πρέπει να διατηρήσουμε ένα βασικό επίπεδο ήθους, αξιοπρέπειας, λογικής, επιστημοσύνης κι επαγγελματισμού.

Οι πηγές, τα γεγονότα, τα επιστημονικά δεδομένα, οι διαφορετικές απόψεις κι οι ειδήσεις δεν πρέπει ούτε να θάβονται, ούτε να διαστρέφονται. Αλλιώς ν’ αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για έναν βίο αβίωτο σ’ έναν κόσμο οργουελικό που –πιστέψτε με– δεν θα έχει πλάκα…

—

  1. Αββά Ισαάκ του Σύρου. Λόγος ΟΓ’.
  2. Δημόκριτος. DK68, B217.
  3. Διογένης Λαέρτιος. Επτά Σοφοί. Βίοι φιλοσόφων, Σόλων 1.59.
  4. Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. Το γνώθι σαυτόν. Εκδ. Άθως, Αθήνα 2017.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετανάστες αποβιβάζονται στην Αυστραλία το 1921, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα αποτέλεσε νέο τόπο εγκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κοινότητες (φωτ.: National Archives of Australia / Wikimedia Commons – Public Domain)

Ιστορικό εγχείρημα για την καταγραφή της ζωής των Κύπριων μεταναστών στην Αυστραλία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Fadi Yousef)

Γερμανία: Νεκρός από πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Εθνική πόλο: Το δηλώσαμε και το κάναμε – Η ομογένεια ήταν ο όγδοος παίκτης μας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ)

27ο Πολιτιστικό Διήμερο στη Νεοκαισάρεια Πιερίας με δυνατά ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Βαστάρδη)

Ιπτάμενος Τεντόγλου: Ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ στον Βόλο

6 ώρες πριν
Από την ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας για το θέμα της κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (πηγή: YouTube/WION)

Διπλωματικό επεισόδιο Ρουμανίας-Ρωσίας: Ανάκληση του Ρώσου πρέσβη μετά την κατάρριψη τρίτου drone

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign