pontosnews.gr
Κυριακή, 8/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες των ΗΠΑ θέλουν να προστατέψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Τουρκία

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία από την ελληνική Κοινοβουλευτική Ομάδα στο Κογκρέσο

7/05/2021 - 11:59μμ
(Φωτ.: usa.gov)

(Φωτ.: usa.gov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι των τουρκικών αυθαιρεσιών ανέλαβαν οι επικεφαλής της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Κογκρέσο (Hellenic Caucus).

Το διακομματικό νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή της Δημοκρατικής βουλευτή Κάρολιν Μαλόνεϊ και του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Γκας Μπιλιράκη.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, η Κάρολιν Μαλόνεϊ σημείωσε ότι « “ο Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο” θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία και η Τουρκία θα διατηρήσει την εκστρατεία της για θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

»Ως συνιδρυτής και συμπρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο, έχω καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτή η νομοθεσία είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε για να επιτευχθεί αυτός ο τελικός στόχος».

Από την πλευρά του, ο Γκας Μπιλιράκης τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αναμένονται από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού στα θέματα των θρησκευτικών ελευθερίων».

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» θα καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις θρησκευτικές διακρίσεις και θα εκφράσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας με τρεις τρόπους:

  1. Εκφράζοντας την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η τοποθέτηση της Τουρκίας στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα ήταν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για την επισήμανση των παραβιάσεων εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου
  2. Ζητώντας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο στην περίπτωση που θα αποφασίσει να αγνοήσει τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής (USCIRF) και να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης. Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια λεπτομερή αιτιολόγηση της απόφασης του.
  3. Ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων στην Τουρκία. Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια περιγραφή των προγραμματισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση των επιδεινούμενων συνθηκών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η διπλωματία, τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και άλλες σχετικές προσπάθειες.

Ικανοποίηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι «ήταν τιμή για το AHI να συνεργαστεί με τη βουλευτή Μαλόνεϊ για να στηρίξει τη νομοθεσία σχετικά με τη συστηματική δίωξη της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγχαίρουμε την βουλευτή Μαλόνεϊ για την μακροχρόνια δέσμευση της στην προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι σωστό και απαραίτητο να έχουμε μια ισχυρή και διμερή αντίδραση από το Κογκρέσο. Αυτή η νομοθεσία ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη».

Ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA Τζορτζ Χωριάτης, επισήμανε ότι «η Τουρκία καταστέλλει διαρκώς τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών της με ατιμωρησία. Ο Νόμος 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια σημαντική διακομματική νομοθεσία που θα καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την μισαλλοδοξία και το κακό ιστορικό της πάνω σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι «η βουλευτής Μαλόνεϊ έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι η καταπίεση της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη στάση αρχής της βουλευτή Μαλόνεϊ σε αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει επίσης ισχυρό ιστορικό στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να στηριχτεί στο προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπίεση των χριστιανικών μειονοτήτων».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βασιλόπιτα με… μπάρμπεκιου για τον «Ποντοξενιτέα»

7/02/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: facebook / Orthodox Observer)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προ των πυλών το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ

7/02/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Έλληνας ομογενής ξεκινά από τις στάχτες την ανοικοδόμηση της επιχείρησής του, που καταστράφηκε από πυρκαγιά

6/02/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: The Greek Herald/Tom Skolarikis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Κολέγιο Αγίου Σπυρίδωνα στο Σίδνεϊ με αγιασμό από τον επίσκοπο Κερασούντος

6/02/2026 - 12:20μμ
Ο Ντένις, η Κυράνη και ο Κον Αναστασόπουλος, το 1956 (φωτ.:  greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πίτερ Πούλος: Τίμησε την κληρονομιά του πατέρα του στο Εθνικό Μνημείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας

5/02/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Pyrrichios Filderstadt)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας για τις οικογένειες Ποντίων στη Γερμανία

5/02/2026 - 9:13πμ
Αριστερά ο Νεόφυτος Σταύρου σήμερα και δεξιά μόλις είχε έρθει στην Αυστραλία, το 1951 (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από ψάλτης στην Ξυλοτύμβου, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος στο Σίδνεϊ και υποψήφιος για το βραβείο Επιτευγμάτων Αυστραλίας-Κύπρου

3/02/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: Instagram nhsaofamerica)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Ένωση Ελλήνων Φοιτητών ένωσε τον ελληνισμό στη Νέα Υόρκη

3/02/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Αυστραλίας γιόρτασε με χορό, σουβλάκια και λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Prospect στην Αδελαΐδα

3/02/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Facebook/Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»: Με επιτυχία το καθιερωμένο πανηγύρι στη Μελβούρνη

3/02/2026 - 12:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υλικές ζημιές στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νταρνίτσια, από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/STRINGER)

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν Ουκρανία και Ρωσία σε νέες συνομιλίες – Προθεσμία έως τον Ιούνιο για συμφωνία

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Ποντιακό γλέντι με ψυχή και παράδοση στη Μεταμόρφωση

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Σκηνές ωμής βίας σε δρόμους του Γαλατσίου – Επιθέσεις με μαχαίρι σε δύο νεαρούς άνδρες

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Fly Athens Indoor: Μεγάλο άλμα ο Καραλής που αποθεώθηκε στην Παιανία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Βλέπει 5-8 ο Ατρόμητος – Ανάσαναν Αστέρας και Παναιτωλικός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Από μία νίκη για Ελλάδα και Μεξικό στην πρώτη ημέρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign