pontosnews.gr
Σάββατο, 9/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πάσχα στο Σικάγο, το 1920: Έλληνες σουβλίζουν αρνιά τηρώντας πιστά το έθιμο από την πατρίδα

Μια φωτογραφία που ίσως έχει διαφορετική από την προφανή ιστορία...

2/05/2021 - 12:37μμ
Έλληνες σουβλίζουν αρνιά στην καρδιά του Σικάγο, τη δεκαετία του '20 (φωτ.: facebook.com/ victorysweetshop)

Έλληνες σουβλίζουν αρνιά στην καρδιά του Σικάγο, τη δεκαετία του '20 (φωτ.: facebook.com/ victorysweetshop)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Αχ, τι ωραία φωτογραφία!», σκέφτηκα μόλις είδα αυτό το στιγμιότυπο που ανέβηκε στο προφίλ γνωστού ελληνικού φούρνου στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, στο Facebook. 

Η θέα Ελλήνων ομογενών που σουβλίζουν αρνιά, την Κυριακή του Πάσχα, το 1920 στο Σικάγο, με έκανε να σκεφτώ ότι τα έθιμα ακολουθούν τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται και δύσκολα ξεριζώνονται από μέσα μας. 

Ειδικά οι πρώτες γενιές Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, όσο κι αν ενσωματώθηκαν δεν σταμάτησαν ποτέ να αναβιώνουν τα έθιμά μας. Ακόμα και σήμερα, και ενώ οι νεότεροι σε ηλικία ομογενείς μπορεί να  μην μιλούν ελληνικά, γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της πατρίδας.

Σχόλια που ξάφνιασαν

Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις. Διαβάζοντας όμως τα σχόλια των ομογενών, είδα τη φωτογραφία με άλλα μάτια.

Εκτός από τις ευχές και το πώς κάποιοι δεν βλέπουν την ώρα να γευτούν και φέτος τα πεντανόστιμα εδέσματα που συνδέονται με το ελληνικό Πάσχα, πολλά είναι τα σχόλια για το ότι δεν υπάρχουν γυναίκες στη φωτογραφία. «Θα κόβουν σαλάτες», «Θα είναι στο σπίτι με τα παιδιά», «Γνωστοί μισογύνηδες οι Έλληνες», είναι κάποια από τα σχόλια.

Λιγότερα είναι εκείνα που μιλούν για το «βάρβαρο» ελληνικό έθιμο του σουβλίσματος ή αναφέρονται στον «φόνο και την κατανάλωση των δύστυχων ζώων». Κάποιος λέει ότι οι ομογενείς τού θυμίζουν Σλοβένους τη δεκαετία του ’50, άλλοι ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να διερευνήσουν το γενεαλογικό δέντρο τους και να μάθουν για τους προγόνους τους.

Το «Hull House» στο δυτικό Σικάγο (φωτ.: en.wikipedia.org /HAMMON PUBLISHING CO)

Υπάρχει όμως κι ένα σχόλιο που τράβηξε την προσοχή και άλλων χρηστών και αναφέρεται στο ενδεχόμενο ορισμένοι από τους άνδρες να είναι μέλη της ελληνικής μαφίας που ήταν από τις πιο ισχυρές εκείνη την εποχή στο Σικάγο! Δεν αποκλείεται να είναι αλήθεια αυτό, εάν προσέξουμε τα ρούχα που φορούν κάποιοι από αυτούς παραπέμπουν σε εικόνες μαφιόζων της εποχής.

Ωστόσο ίσως πρέπει να μείνουμε στην πληροφορία ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο «Hull House», στο δυτικό Σικάγο.

Τι ήταν το «Hull House»

Το κτήριο πήρε το όνομά του το 1889 από την Τζέιν Άνταμς και την Έλεν Γκέιτς Σταρ, οι οποίες διάλεξαν το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη για να βαφτίσουν το χώρο που προοριζόταν για την εγκατάσταση Ευρωπαίων μεταναστών. Ουσιαστικά ήταν ξενώνας για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες από την Ευρώπη.

Εκεί βρήκαν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, πολλές ελληνικές οικογένειες. Πράγματι υπάρχουν καταγραφές ότι Έλληνες που έμεναν εκεί ήταν μέλη της ελληνικής μαφίας.

Οι άνθρωποι που φιλοξενούνταν εκεί ήταν τόσοι πολλοί που μέχρι το 1911, το «Hull House» είχε επεκταθεί σε 13 κτήρια. Στη συνέχεια και μέχρι τη δεκαετία του ’60 γιγαντώθηκε και επεκτάθηκε πολύ αλλά είχε αλλάξει και ο αρχικός ρόλος της ίδρυσής του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, τα περισσότερα από τα κτήρια που αποτελούσαν τη γειτονιά, πλέον, «Hull House», κατεδαφίστηκαν για να οικοδομηθεί το κτηριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις-Σικάγο.

Στο αρχικό κτήριο, που βλέπετε πιο πάνω στη φωτογραφία αλλά και στην τραπεζαρία όπου γευμάτιζαν οι  Ευρωπαίοι πρόσφυγες και μετανάστες –άρα και οι άνθρωποι της κεντρικής φωτογραφίας– σήμερα λειτουργεί Μουσείο Ιστορίας. Από τα παραπάνω συνάγεται πως δεν είναι άτοπο να πούμε ότι οι πρωταγωνιστές της φωτογραφίας μας, ανεξάρτητα του ποιοι είναι, σουβλίζουν τον πατροπαράδοτο οβελία στο πίσω μέρος της τραπεζαρίας του Hull House για να ταΐσουν όχι μία αλλά πολλές ελληνικές οικογένειες.

Χριστός Ανέστη!

Πόπη Παπαγεωργίου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τζορτζ Μάρκους στο γκαλά του Urban Land Institute στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το 2015, όπου τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του προσφορά στο ίδρυμα του ινστιτούτου (φωτ.: Steve Lipofsky/ bizjournals.com/sanfrancisco/blog/real-estate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λίμνη Ευβοίας στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου – Η ζωή σαν παραμύθι του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Μάρκους

9/05/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Greek City Times)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ: Η 104 ετών Ελληνίδα ομογενής τραγούδησε μαζί με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι

8/05/2026 - 11:54μμ
(Φωτ:. Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ για την τελετή μνήμης και την κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των ANZAC και του Πόντου

8/05/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: sbs.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η θεατρική παράσταση «Η ζωή του Βύρωνα» επιστρέφει δυναμικά στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

7/05/2026 - 1:12μμ
O Ζόραν Μαμντάνι μιλά στην εκδήλωση για την ομογένεια, στο Gracie Mansion, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Orthodox Observer)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαμντάνι: «Η Νέα Υόρκη είναι και πόλη των Ελλήνων» – Μήνυμα με πολιτικό βάθος και προσωπικό τόνο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

6/05/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: Orthodox Observer/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση του Ζόραν Μαμντάνι στη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

6/05/2026 - 10:28πμ
Παρέλαση στο Ντιτρόιτ για τα 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Κυριακή 3 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Consulate General of Greece in Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Νέα Υόρκη στο Ντιτρόιτ: Η ομογένεια τίμησε τα 205 χρόνια της Επανάστασης με παρελάσεις και ισχυρό μήνυμα ενότητας

5/05/2026 - 3:51μμ
(Φωτ.: larissapress.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λάρισα: Η πρώτη πόλη που φιλοξενεί μνημείο για τον απόδημο ελληνισμό – Ο ισχυρός συμβολισμός του

5/05/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Όμιλος ΦΙΛΠΑ Τσιπλακούλη Λάρισα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πεντοζάλι και κρητική παράδοση στην καρδιά της Times Square

4/05/2026 - 11:30μμ
Η Ελεάννα Φινοκαλιώτη (φωτ.: anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Μαγική βραδιά για την ομογένεια με αφιέρωμα στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

4/05/2026 - 10:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)

«Μετά το 1923»: Ομιλία για την πολιτιστική γενοκτονία και την αναγέννηση στον Πόντο

13 λεπτά πριν
Εικόνα από το εξωτερικό των φυλακών Κορυδαλλού (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στον Κορυδαλλό το ζεύγος Παρασύρη: Σοκάρουν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής για τη δολοφονία του Νικήτα

37 λεπτά πριν
Ο Τζορτζ Μάρκους στο γκαλά του Urban Land Institute στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το 2015, όπου τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του προσφορά στο ίδρυμα του ινστιτούτου (φωτ.: Steve Lipofsky/ bizjournals.com/sanfrancisco/blog/real-estate)

Από τη Λίμνη Ευβοίας στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου – Η ζωή σαν παραμύθι του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Μάρκους

1 ώρα πριν
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναντίγια ντε Αμπόνα, στο νησί της Τενερίφης, εν αναμονή του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA/MIGUEL BARRETO)

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

1 ώρα πριν
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

2 ώρες πριν
Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησης
Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Justine Lane)

Fitch: Επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας BBB+ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign