pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εσείς ξέρατε ότι «στην Ελλάδα έχει απ’ όλα»; Ο Τσέχοφ το ‘πε πρώτος! (video, photos)

Για το ρόλο που έπαιξε στην ιστορία το Ταγκανρόγκ με τους ελληνικούς οίκους, γράφει η Χριστίνα Χαφουσίδου

31/03/2021 - 3:36μμ
Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ (πηγή: journal.bookmate.com)

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ (πηγή: journal.bookmate.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ποιος από όσους έχουν ζήσει στη Ρωσία ή έχουν συναναστραφεί με ρωσόφωνους, δεν γνωρίζει την πολύ διαδεδομένη φράση στη ρωσική «Στην Ελλάδα έχει απ’ όλα!»; Μάλλον κανείς! Κι αν είναι και ελληνικής καταγωγής, καμαρώνει κάθε φορά που την ακούει. Χρησιμοποιείται μεταφορικά, αλλά τις περισσότερες φορές κυριολεκτικά, με σαφή αναφορά στην ύπαρξη αφθονίας, ποικιλίας και πλούτου στη χώρα μας.

Έτσι τη φαντάζονται οι Ρώσοι, έτσι την ονειρευόμαστε οι Έλληνες της διασποράς. Και ερχόμενοι στην Ελλάδα, το διαπιστώνουν και οι μεν και οι δε.

Σε ποιον, όμως, ανήκει η περίφημη φράση; Ποιος είναι η γενεσιουργός αιτία τόσων… φαντασιώσεων και ονείρων; Ίσως να σας ξαφνιάσει, αλλά δεν είναι άλλος από έναν ήρωα του Τσέχοφ!

«Μάλιστα, και λιοντάρια έχουμε. Στη Ρωσία τίποτα δεν έχει»

Πρόκειται για τον Έλληνα ζαχαροπλάστη Χαραλάμπη Σπυριντόνοβιτς Ντήμπα, από τη μονόπρακτη κωμωδία Ο γάμος του Αντόν Τσέχοφ, γραμμένη το 1889.

Σε μια σκηνή της δεξίωσης του… γάμου, στον οποίο ο Έλληνας προσκλήθηκε αποκλειστικά για λόγους κύρους, ένας από τους καλεσμένους τον ενοχλεί συνεχώς με ερωτήσεις εάν υπάρχει το ένα ή το άλλο πράγμα στην Ελλάδα.

Σκηνή από την παράσταση του Τσέχοφ (πηγή: spletnik.ru)

Ο Ντήμπας, που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα της καταγωγής του, για να απαλλαχθεί από τις επίμονες ερωτήσεις, απαντάει σχεδόν μονότονα αλλά με κομπασμό: «Αμέ, φυσικά. Στην Ελλάδα έχει απ’ όλα!», είτε αναφέρεται σε λιοντάρια και τίγρεις, είτε σε φάλαινες και αστακούς, είτε σε «γραμματείς Κολλεγίου», όπως ήταν ο οικοδεσπότης, πατέρας της νύφης.

Μια ιδιαίτερα κωμική στροφή είναι όταν ο Χαραλάμπης Σπυριντόνοβιτς λέει:

– Μάλιστα, και λιοντάρια έχουμε. Στη Ρωσία τίποτα δεν έχει. Στην Ελλάδα έχουμε απ’ όλα. Εκεί έχω πατέρα, και μπάρμπα, κι αδέρφια. Εδώ τίποτα δεν έχω.

Το εν λόγω θεατρικό έργο του Τσέχοφ έχει ανέβει από δεκάδες θεατρικούς θιάσους, αλλά το καθιέρωσε στο ρωσικό, και όχι μόνο, κοινό η μεταφορά του στην τηλεόραση, μέσα από κινηματογραφικές ταινίες που δημιουργήθηκαν, βασισμένες στον Τσέχοφ, στην ΕΣΣΔ, αλλά και σε Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και ΗΠΑ.

Έτσι, η φράση «Στην Ελλάδα έχει απ’ όλα!» έβγαλε φτερά, πέταξε μακριά και πέρα από το έργο και καθιερώθηκε κι αυτή στο λεξιλόγιο και στη συνείδηση του κόσμου.

Ο Τσέχοφ γνώρισε την Ελλάδα από τους Έλληνες του Ταγκανρόγκ

Ο ίδιος ο Αντόν Τσέχοφ (1860-1904) επίσης δεν είχε βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Όμως γνώρισε αρκετούς Έλληνες, καθώς στην πόλη που γεννήθηκε, το Ταγκανρόγκ, υπήρχε μεγάλη και ισχυρή ελληνική κοινότητα, με σπουδαίους εκπροσώπους, όπως οι οικογένειες Ράλλη, Μουσούρη, Σκαραμανγκά, Ροδοκανάκη, Μπεναρδάκη, αλλά και ο Μαυροκορδάτος, ο Βούλγαρης, ο Κομνηνός, ο Παλαιολόγος κ.ά.

Χιονισμένο το σπίτι-μουσείο του Τσέχοφ στο Ταγκανρόγκ (πηγή: galina-lukas.ru)

Το παλιό Ταϊγάνιο, επίνειο του Ροστόφ στην Αζοφική θάλασσα, έχει ιστορία που ανάγεται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού – πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (μεταξύ 20ού και 10ου αι. π.Χ.). Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η θέση αναφέρεται από τον ιστορικό Ηρόδοτο ως εμπορικός σταθμός (Εμπόριον) Κρημνοί, αλλά και τους Ξενοφώντα και Στράβωνα ως ελληνική αποικία των Μιλησίων (7ος-5ος αι. π.Χ.).

Οι ανασκαφές όχι μόνο επιβεβαιώνουν την πρώιμη χρονολογία ίδρυσης του Ταγκανρόγκ, αλλά και αποδεικνύουν ότι ο οικισμός αποτελεί την πρώτη ελληνική αποικία στη βορειοδυτική περιοχή του Ευξείνου Πόντου, πάντως πολύ παλιότερη από τους πρώτους οικισμούς και αποικίες στον Κιμμέριο Βόσπορο (Στενά του Κερτς) ή την Ταναΐδα, που ιδρύθηκαν μεταξύ 580 και 60 π.Χ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο Ταγκανρόγκ διοργανώθηκε το 1ο Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας, που έλαβε χώρα το 1917, για να ενώσει τις δυνάμεις των ελληνικών κοινοτήτων απ’ όλες τις γωνιές της Ρωσίας σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας.

Όπως δεν είναι τυχαίο ότι στην πόλη αυτή κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ιωάννης Βαρβάκης, ο «ήρωας του Τσεσμέ»

Μια εμβληματική προσωπικότητα Έλληνα που στιγμάτισε ανεξίτηλα την ιστορία και την πορεία της πόλης ήδη από το 1812, παραμένοντας στη μνήμη και των σύγχρονων κατοίκων ως «ήρωας του Τσεσμέ», δεν είναι άλλη από αυτήν του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, ελαιογραφία, Αθήνα, Ε.Ι.Μ (φωτ.: greekencyclopedia.com)

Χρηματοδότησε την ανέγερση του Ελληνικού μοναστηριού και του Γυμνασίου του Ταγκανρόγκ, ίδρυσε το πρώτο Δημοτικό Νοσοκομείο και το Ορφανοτροφείο της πόλης, έκανε δεκάδες αγαθοεργίες και διέθεσε μεγάλα ποσά για σχολεία, βιβλία και υποτροφίες.

Ιωάννης Βαρβάκης σε γραμματόσημο (πηγή: offlinepost.gr)

Δεν ήταν μόνο εργατικός και τίμιος επιχειρηματίας, που ασχολούνταν επιπλέον με φιλανθρωπίες, αλλά έχαιρε κοινής αποδοχής και αναγνώρισης ως γενναίος και ηρωικός πολεμιστής κατά του οθωμανικού ζυγού, που αγωνίστηκε με αυτοθυσία για την πολυπόθητη απελευθέρωση!

Με τέτοιες αρετές συγκεντρωμένες στα μέλη της τοπικής ελληνικής κοινότητας, με τέτοια αφθονία και πλούτη αλλά και φιλανθρωπίες που χαρακτήριζαν τους ελληνικούς οίκους του Ταγκανρόγκ, με τέτοια αρχαία ελληνική ιστορία να συνυφαίνεται το διάβα στους αιώνες της πόλης καταγωγής του, να ήταν όλα αυτά που οδήγησαν τον Αντόν Τσέχοφ να αναφωνήσει, διά του ήρωά του: «Μα στην Ελλάδα έχει απ’ όλα!»;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Hellene Flame)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ ετοιμάζεται για τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μελβούρνη θα γιορτάσει ποντιακά την Κοίμηση της Θεοτόκου

6/08/2025 - 7:00μμ
(Φωτ.: facebook/Holy Institution Panagia Soumela)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προσκύνημα και πανηγύρι για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στο ιερό ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Νιου Τζέρσεϊ

5/08/2025 - 11:00μμ
Αριστερά ο Τζιμ Τσολάκης σε νεαρή ηλικία και δεξιά σε πρόσφατη φωτογραφία (φωτ.: TheGreekHerald.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζιμ Τσολάκης: Ο Ελληνοαυστραλός πίσω από τη βραβευμένη Αυστραλιανή Ελληνική Χορωδία και ο… Μίκης Θεοδωράκης

4/08/2025 - 8:24μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο θα γιορτάσουν την Κοίμηση της Παναγίας

4/08/2025 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σίδνεϊ (φωτ.: facebook/Greek Film Festival - Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «κλείνει» τα 30 και στρώνει το κόκκινο χαλί για τον «Καπετάν Μιχάλη»

4/08/2025 - 9:41πμ
Από αριστερά, ο Con Pape με τον Δήμο Μιχαλόπουλο ενώ ασχολούνται με τις κυψέλες τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνεχίζοντας την παράδοση της ελληνικής μελισσοκομίας στην… Αυστραλία

3/08/2025 - 11:40πμ
Νεαροί ομογενείς από την Ελλάδα και την Κύπρο στην επιμνημόσυνη δέηση (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Σίδνεϊ δεν ξεχνά και τίμησε τους νεκρούς της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

2/08/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: facebook/Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ προσκαλεί στον ετήσιο χορό της

29/07/2025 - 10:29μμ
Ζωγραφιές μικρών Ελληνοαυστραλών, στο πλαίσιο μαθήματος για την Ελλάδα, στη Βικτόρια (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ο Ελληνικός Κύκλος»: Ο σύλλογος που δημιούργησε μια Ελληνοαυστραλή φοιτήτρια για τη σύνδεση των νεαρών ομογενών με την ελληνική κουλτούρα

29/07/2025 - 9:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός από τη φωτιά στη Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη (πηγή: Facebook / Kostas Diamandis)

Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη – Ήχησε το 112

20 λεπτά πριν
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

44 λεπτά πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φθινόπωρο προκλήσεων για την κυβέρνηση: Η αγωνία των δημοσκοπήσεων, το… σπριντ μέχρι τη ΔΕΘ και το «βουνό» του ΟΠΕΚΕΠΕ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στην Κερατέα: Τι ισχυρίζονται οι δύο υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ που συνελήφθησαν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αίθριος ο κυριακάτικος καιρός σε όλη τη χώρα – Συνεχίζονται οι βοριάδες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign