pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Προκαλεί ξανά ο Τατάρ – Ζητά κυριαρχία για το ψευδοκράτος

Τότε μόνο θα «εξετάσει» τη λύση της συνομοσπονδίας

7/02/2021 - 10:00μμ
Ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο που είναι γνωστό πως κινεί τα νήματα στα κατεχόμενα, στην Κύπρο (φωτ.: 
EPA / TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT)

Ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο που είναι γνωστό πως κινεί τα νήματα στα κατεχόμενα, στην Κύπρο (φωτ.: EPA / TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με σημαδεμένη τράπουλα επιχειρεί να παίξει πόκερ στην Κύπρο, ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και για πρώτη φορά, τουλάχιστον δημοσίως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής της λύσης της συνομοσπονδίας εφόσον πρώτα «γίνει αποδεκτή η ισότιμη κυριαρχία» του ψευδοκράτους.

Παρεκκλίνοντας από τη θέση των «δύο κρατών» και της διχοτόμησης της Κύπρου, ο Τατάρ δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «Μετά την άτυπη αυτή συνάντηση, αν περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας. Αν γίνει αυτό, τότε θα εξετάσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα της συνομοσπονδίας, αλλά δεν θέλουμε να το δώσουμε από τώρα όνομα, γιατί μπορεί να αποδυναμώσει το παζάρι. Θα συζητηθούν διάφορα θέματα, διάφορα κεφάλαια. Αλλά το πιο βασικό για εμάς είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και να διαμορφωθεί μία τέτοια υποδομή ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων για πάντα εδώ και η επιβίωσή τους,  μετά από τόσους αγώνες και τόσους ήρωες που έχουμε δώσει και τόσο αίμα που έχουμε χύσει και τόση προσπάθεια που έχουμε καταβάλει».

Έτσι κι αλλιώς, είπε, τίποτα δεν είναι όπως παλιά και σε καμία περίπτωση η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα γίνει «το μπάλωμα» των Ελληνοκυπρίων.

«Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Και στην Αγγλία το έχουν διαπιστώσει και στο Κραν Μοντανά το είδαμε, λύση δεν βρέθηκε. Η ΕΕ είναι υπέρ της μίας πλευράς σε αυτό το θέμα, αλλά η Αγγλία έχει διαφορετική θέση. Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη κι αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη της “τδβκ”. Από τούτη τη στιγμή δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε το ‘μπάλωμά’ τους. Για μένα θα ήταν ταπείνωση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχει μια φόρμουλα που θα φέρει την ειρήνη στο νησί, τότε πρέπει να γίνει συμφωνία, διαφορετικά θα προκαλέσει κι άλλους καβγάδες.

«Η ελληνική πλευρά δεν μας αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τα αιτήματά μας. Το αίτημά μας είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας μας και ότι είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος».

Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη στον ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι «θα πάμε οπουδήποτε γίνει η συνάντηση το Μάρτιο είτε είναι στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη και θα παρουσιάσουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας. Στο παρελθόν, μόνο η ομοσπονδία συζητούνταν και η δική μας πρόταση έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης στον ελληνικό Τύπο. Τσακώνονται εάν ο Αναστασιάδης την αποδέχεται ή όχι». \

Εξάλλου όπως τόνισε «Όλοι μιλούν για τη λύση των δύο κυρίαρχων κρατών. Το άνοιγμα των Βαρωσίων έλιωσε τους πάγους. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Οι πηγές ενέργειας μαζί με τις δυνατότητες που μας εξασφάλισε η Τουρκία, έχουν αλλάξει τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η “τδβκ” υπάρχει και θα συνεχίσει την πορεία της, αφού αναγνωριστεί από ορισμένα κράτη».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Γρηγόρης Αυξεντίου: Μουσικοποιητική παράσταση στη μνήμη του Κύπριου ήρωα

7/07/2025 - 11:59μμ
Στεφάνια για τους αγωνιστές της Κύπρου στον ανδριάντα του αντισμήναρχου Στέργιου Συμεωνίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Οι Σέρρες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές της Κύπρου

5/07/2025 - 5:15μμ
Το μνημείο απεικονίζει την Κύπρο με αγνοούμενους και αγίους (φωτ.: instagram/vasilis.palmas)
ΚΥΠΡΟΣ

Μνημείο για τους αγνοούμενους Κύπριους και Ελλαδίτες της Κύπρου στα Ανώγεια – «Το χρέος δεν ξεθωριάζει με τα χρόνια»

29/06/2025 - 7:45μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τουρκία για εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών

21/06/2025 - 11:54μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας φρουρούν Ισραηλινούς που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τη Χάιφα (φωτ.: EPA/Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

21/06/2025 - 9:31μμ
Αστυνομικοί στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συνελήφθη Αζέρος για κατασκοπεία στη Λεμεσό – Πληροφορίες για άμεσο τρομοκρατικό χτύπημα

21/06/2025 - 6:15μμ
(Φωτ.: facebook / DefenceCyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Ακρίτας Κιλκίς: Με ποντιακό χρώμα η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κύπρου – Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου

11/05/2025 - 11:52μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ ξεναγούνται στην έκθεση (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

9/05/2025 - 10:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στη φυλακή δύο Ουγγαρέζες για σφετερισμό περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

9/05/2025 - 9:00μμ
Οδομαχίες στη Λευκωσία, 1956 (πηγή: British Colonial Government / commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας για τα 70 Χρόνια της ΕΟΚΑ

6/05/2025 - 5:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

33 λεπτά πριν
(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

59 λεπτά πριν
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

1 ώρα πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign