pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Λιμενικό απαντά στην τουρκική ακτοφυλακή για το πρόσφατο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο

Επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική ακτοφυλακή προσπαθώντας ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και τον Frontex

7/12/2020 - 6:35μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ανακοίνωση-απάντηση στους ισχυρισμούς της τουρκικής ακτοφυλακής περί ολιγωρίας της ελληνικής πλευράς κατά το πρόσφατο ναυάγιο (2/12) της Λέσβου με μετανάστες, όπου πνίγηκαν δύο γυναίκες, εξέδωσε σήμερα το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Όπως σημειώνει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην ανακοίνωσή του, διεξήγαγε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών του, δύο ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός σκάφους και ενός αεροσκάφους της δύναμης Frontex, καθώς και τη συμμετοχή ιδιωτών εθελοντών και πέτυχε τη διάσωση των υπολοίπων 32 μεταναστών από μία ημιβυθισμένη στα παγωμένα νερά του Αιγαίου λέμβο, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Και συνεχίζει: «Η απώλεια ζωής των δύο γυναικών προκαλεί θλίψη και έρχεται να προστεθεί ως κρίκος σε μία αλυσίδα από παρόμοια περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στο ανατολικό Αιγαίο από το 2015 ως και σήμερα.  Όλα αυτά τα περιστατικά όμως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Την ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών δικτύων στην Τουρκία, μια δράση η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από την ανοχή και την ενθάρρυνση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, λαμβάνει τεράστιες και κυρίως τραγικές διαστάσεις.

«Το γεγονός όμως ότι η τουρκική ακτοφυλακή εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, προσπαθώντας ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και τον Frontex για ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη των δύο μεταναστών ξεπερνά – την γνωστή σε εμάς εδώ και χρόνια – προκλητικότητα της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχει πλήρη επίγνωση της επικρατούσας κατάστασης στο θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία πλέον αποτελεί ξεκάθαρα προϊόν εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού φαινομένου από την τουρκική πλευρά.

«Επίσης, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής στο συγκεκριμένο συμβάν, (όπως και στο σύνολο άλλωστε σχεδόν όλων των ανάλογων συμβάντων), από την ώρα εκκίνησης της λέμβου από το Αϊβαλί μέχρι και την κατάληξή της περί το 1,5 ναυτικό μίλι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Είναι ανάγκη, για άλλη μια φορά, να τονισθεί ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η τουρκική ακτοφυλακή:

α) Αρνήθηκε να διασώσει τους επιβαίνοντες της λέμβου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους από την πρώτη στιγμή εκκίνησης της λέμβου από τις ακτές.
β) Συνόδεψε και πίεσε τον χειριστή της λέμβου να συνεχίσει τον πλου, ενώ καθόλη την διάρκεια της συνοδείας πλωτό σκάφος της διενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, γεγονός που συνέβαλε στην εισροή υδάτων και εν τέλει στην ημιβύθισή της (λέμβου) στο σημείο εντοπισμού.

«Ευνόητο είναι ότι, για την περαιτέρω ποινική αξιολόγηση και διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες ελληνικές δικαστικές αρχές.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η τουρκική ακτοφυλακή παραλείπει για προφανείς λόγους, να δώσει στοιχεία για την ακταιωρό και το πλήρωμά της που συμμετείχε σε όλα τα παραπάνω που βίωσαν και κατέθεσαν οι διασωθέντες. Αντίθετα, επιλεκτικά παραδίδει βίντεο από άλλο σκάφος της που εμφανίστηκε στην περιοχή όταν ήδη από πλευράς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είχε ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.

»Η προκλητική στάση της τουρκικής ακτοφυλακής έχει εμφανιστεί και σε αρκετά ακόμα περιστατικά κατά το παρελθόν, κατά τα οποία λόγω της ψυχραιμίας των πληρωμάτων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αλλά και των κοινοτικών συναδέλφων δεν θρηνήσαμε θύματα. Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ως οφείλει, καθιστά και πάλι κοινωνούς της τουρκικής προκλητικότητας, τους αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς προς τους οποίους και υπογραμμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης.

»Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς και τον Frontex, θα συνεχίσουν να επιχειρούν και να επιτηρούν με τον ίδιο τρόπο δείχνοντας πλήρη σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εγκληματικά δίκτυα θα παύσουν να δρουν ανεξέλεγκτα επιδιώκοντας μια επανάληψη του εφιαλτικού 2015. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού των επιχειρήσεων που δεν είναι άλλος από την προστασία και επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

»Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκική Ακτοφυλακή να πράξει το αυτονόητο. Να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Να εφαρμόσει τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Και να σώζει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στην θάλασσα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

1/08/2026 - 9:44μμ
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο – Η εικόνα από τα κυριότερα μέτωπα

1/08/2026 - 7:22μμ
(Φωτ.: pixabay.com / tomeklaskowski1)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο – Πλήρης απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

1/08/2026 - 6:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Βοιωτία-Αττική: Χωρίς ανάσα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών, Γάλλοι και Ρουμάνοι

1/08/2026 - 6:25μμ
Ο εκτελεστής του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη σε καρέ από το βίντεο της κάμερας ασφαλείας (πηγή: EΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Αναζητείται 43χρονος για τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

1/08/2026 - 5:57μμ
Καμένα σπίτια στο Πόρτο Γερμενό, Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευάγγελος Τουρνάς για πύρινα μέτωπα: «Στα όριά του ο μηχανισμός»

1/08/2026 - 4:01μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Ηλιούπολης: Αναγγελία εξαφάνισης 24χρονου

1/08/2026 - 3:33μμ
Συνεχίζεται για 2η μέρα η μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτο Γερμενό: Σε τρία μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά – Με δυσκολία η ρίψη νερού από τα εναέρια, περίπου 100 τα καμένα σπίτια

1/08/2026 - 3:05μμ
Ο εκλιπών Νίκος Ελευθεριάδης
ΕΛΛΑΔΑ

Πτολεμαΐδα: Ο Ποντιακός Σύλλογος αποχαιρετά με βαθιά οδύνη τον γιατρό Νίκο Ελευθεριάδη

1/08/2026 - 2:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημογραφικό: Αναστέλλεται η λειτουργία 33 σχολείων στην Ήπειρο λόγω έλλειψης μαθητών

1/08/2026 - 1:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

10 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook / mihail.baglaridis)

Μιχαήλ Μπαγλαρίδης – Ο Πόντιος ζωγράφος του παλίμψηστου

38 λεπτά πριν
(Φωτ.:  Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο: Ελληνικές διακρίσεις στα Τίρανα με τρία χάλκινα μετάλλια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ο Έλληνας που έμαθε τους Αυστραλούς να αγαπούν το παγωτό μηχανής!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: «Χρυσές» και στο ελεύθερο ντουέτο οι αδελφές Αλεξανδρή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Πυροσβεστική: 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο – Η εικόνα από τα κυριότερα μέτωπα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign