pontosnews.gr
Σάββατο, 3/06/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ήρωες της πανδημίας κάνουν Χριστούγεννα στα νοσοκομεία

Τι ζητούν ως... δώρο και τι περιμένουν

25/12/2020 - 11:23πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λίγο προτού τελειώσει ο χρόνος που έφερε το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του στα όρια τους, γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης και τα Χριστούγεννα, δίπλα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19.

«Είναι δύσκολο να αντικρίζεις στα μάτια τον ασθενή την ημέρα των Χριστουγέννων που ξέρεις ότι θα είναι μόνος του σε ένα δωμάτιο, χωρίς τη δυνατότητα να έχει ούτε κι αυτός τους δικούς του ανθρώπους δίπλα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σταματούλα Τσικρικά, επιμελήτρια στο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Με τις αντοχές να έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν, και εκείνη θα περάσει τις γιορτές μακριά από την οικογένειά της. «Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Πρέπει να είμαστε στο νοσοκομείο πολλές ώρες, με άσχημες καμιά φορά συναισθηματικές εκβάσεις για εμάς. Ξέρετε, είναι δύσκολο να παίρνεις και να ενημερώνεις ότι ο ασθενής σου δεν είναι καλά», τόνισε.

Ο χρόνος έχει άλλη σημασία

Στα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19 ο χρόνος αποκτά διαφορετική σημασία. Το προσωπικό ασφαλείας, οι καθαριστές, οι τραυματιοφορείς, εργάζονται αξιοποιώντας κάθε δευτερόλεπτο. Στις δε ΜΕΘ πολλές φορές μετρά αντίστροφα, και οι συνθήκες απαιτούν ένα άτομο για πάνω από τρεις βαριά ασθενείς.

Όμως, σημασία για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές έχει το να επιστρέψουν οι νοσηλευόμενοι στις οικογένειές τους. Στα πρόσωπα τους βλέπουν πολλές φορές τον πατέρα ή τη μητέρα τους και αγαπημένους τους συγγενείς.

Εκτός από την απαραίτητη νοσηλεία, ένα σφίξιμο στο χέρι, ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη και ένας εγκάρδιος λόγος είναι μέρος της διαδικασίας διασωλήνωσης, ειδικά αυτές τις ημέρες.

Πρόσφατα στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» με προστατευτικές στολές, μάσκες, γάντια και ειδικά γυαλιά το προσωπικό ευχήθηκε σε μια 70χρονη για τα γενέθλιά της – η ασθενής κατάφερε να σταθεί στα πόδια της χάρη στη βοήθειά τους. Στα δεξιά της βρισκόταν ο φυσικοθεραπευτής Δημήτρης Κοντός.

Δουλειά του είναι να δίνει ανάσα στους ασθενείς. «Ένα, δύο, τρία και πάμε», λέει κάνοντας τεχνητή αναπνοή. «Το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνοι τους εντελώς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, ώστε όλοι να παραμείνουν υγιείς. Παρ’ όλα αυτά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

Σκληρά Χριστούγεννα

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν πιο πολύ καιρό απ’ όλους τους πολίτες να ευχαριστηθούν στιγμές με την οικογένειά τους, προκειμένου να τους προστατέψουν. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ σκληρά γιατί επιβάλουν κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Πολλοί από εμάς επιλέγουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι και πολύ συμβατές με ένα κοινωνικό ζώο όπως είναι ο άνθρωπος. Απομονωνόμαστε, κρατάμε ανθρώπους μακριά», τόνισε ο υπεύθυνος της κλινικής Covid-19 του «Ευαγγελισμού» Γιάννης Καλομενίδης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ακόμα ότι όλοι θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους σε συνθήκες που επιτρέπουν την άσκηση της ιατρικής και όχι σε πολεμικές συνθήκες, όπως έγινε στη βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Στην κλινική του «Ευαγγελισμού» κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας νοσηλεύθηκαν πάνω από 700 ασθενείς.

Η μεγαλύτερη γιορτή φέτος στα νοσοκομεία είναι η έναρξη του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νοσηλευτής στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» Γιώργος Κούρτης. Το ίδιο είπε και ο 53χρονος Γιώργος Μπαλάσκας, νοσηλευτής στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». «Περιμένουμε να πάρουμε κάποια ανάσα και με το εμβόλιο γιατί είναι και η μόνη ελπίδα να αλλάξει η ζωή μας. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι», υπενθύμισε.

Βέβαια, οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες στολές δεν περιμένουν μονάχα το εμβόλιο τα φετινά Χριστούγεννα, αλλά να υπάρξει σύνεση και λογική στους αρνητές των εμβολίων και σε όσους στιγματίζουν το προσωπικό των νοσοκομείων. Σαν δώρο ζητούν να μην επαναληφθούν περιστατικά όπως εκείνο με τη νοσοκόμα που δεν κατάφερε να νοικιάσει το σπίτι που ήθελε να μείνει, καθώς οι ένοικοι της πολυκατοικίας τη… φοβήθηκαν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα των Μαθηματικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

3/06/2023 - 12:31μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερέας έστειλε βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο σε 12χρονο αγόρι

3/06/2023 - 12:00μμ
Ταξιδιώτες ετοιμάζονται  να επιβιβαστούν σε πλοίο, στο λιμάνι του Πειραιά στην Πύλη Ε7 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Αγίου Πνεύματος – Γεμάτα τα καράβια για Κυκλάδες-Αργοσαρωνικό

3/06/2023 - 11:35πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος πλην Δωδεκανήσων και ανατολικού Αιγαίου – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

3/06/2023 - 8:08πμ
(Φωτ.: tourismtoday.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια Μυτιλήνη-Σμύρνη

2/06/2023 - 10:34μμ
(Φωτ.: ilialive.gr / EUROKINISSI / Γιάννης Σπυριούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2023: Συνέχεια αύριο για τα ΕΠΑΛ με Μαθηματικά

2/06/2023 - 9:35μμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται γκοφρέτες καλαμποκιού λόγω ζιζανιοκτόνου

2/06/2023 - 8:35μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Εσωτερικών: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Τι θα είναι διαφορετικό από την 21η Μαΐου

2/06/2023 - 7:36μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ριτσώνα: Με τραγούδι του Καζαντζίδη το στερνό αντίο στον Θεόδωρο Πάγκαλο

2/06/2023 - 6:35μμ
Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα στα εγκαίνια του Κέντρου Πρόνοιας Μητέρας και Παιδιού στον Κολωνό, στις 10 Οκτωβρίου 2017 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Για τρία κακουργήματα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο ελέγχονται ο π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

2/06/2023 - 6:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/ qimono)

Μόλυνση πόσιμου νερού: Εταιρείες χημικών πληρώνουν πάνω από ένα δισεκ. για να κλείσουν δικαστικές υποθέσεις

43 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/ΚΥΠΕ)

Κύπρος: Στην Εθνική Φρουρά η ελληνική σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα των Μαθηματικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιερέας έστειλε βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο σε 12χρονο αγόρι

3 ώρες πριν
Ταξιδιώτες ετοιμάζονται  να επιβιβαστούν σε πλοίο, στο λιμάνι του Πειραιά στην Πύλη Ε7 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Αγίου Πνεύματος – Γεμάτα τα καράβια για Κυκλάδες-Αργοσαρωνικό

3 ώρες πριν
Εικόνα από τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Μπαλασόρ της Ινδίας(φωτ.: EPA/ National Disaster Response Force / HANDOUT)

Φονική σύγκρουση τριών τρένων στην Ινδία – Πλησιάζουν τους 300 οι νεκροί

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign