pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πράσινο φως για χώρους αναψυχής στο Ελληνικό

Από το ΥΠΠΟΑ!

17/01/2021 - 10:12μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 υπεγράφησαν από την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων – μετά από ομόφωνες θετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων – δύο αποφάσεις που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό. Η πρώτη αφορά στην έγκριση της προμελέτης Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Αρχιτεκτονικών Κατασκευών στη Ζώνη Προστασίας των χαρακτηρισμένων ως μνημείων τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας και η δεύτερη στην έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου ως μνημείου, υπόστεγου Γ.

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, τα έργα και οι εργασίες που δρομολογούνται στη Ζώνη Προστασίας των υποστέγων-μνημείων συντελούν στη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα, στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των χαρακτηρισμένων μνημείων και στην αναβάθμιση της περιοχής, που με την ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης πλήθους τοπικών και υπερτοπικών επισκεπτών. Στην προμελέτη, προβλέπεται η δημιουργία θεματικών πάρκων, διαδρομών και «πλατειών» στην περιοχή των τριών υποστέγων του πάρκου, κτήρια και κατασκευές υποστηρικτικές της λειτουργίας του πάρκου, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης (χώροι υποδοχής και info point για τους επισκέπτες, «παρατηρητήρια», χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών κλπ).

Σύμφωνα με τη δεύτερη απόφαση, εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου ως μνημείου υποστέγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας, με προσωρινή αλλαγή χρήσης ως κέντρου ενημέρωσης και εκθεσιακού χώρου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης, καθώς και τα συμπληρωματικά στοιχεία διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των τριών υποστέγων.

Η μελέτη στοχεύει τόσο στην αποκατάσταση των αυθεντικών χαρακτηριστικών του υποστέγου Γ όσο και την ανάδειξη του κτηρίου, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή, η οποία έχει ορισθεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, βρίσκονται τα τρία υπόστεγα Α, Β, Γ της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα προσκτίσματα τους τα οποία ανήκουν στον αρχικό σχεδιασμό του συγκροτήματος και έχουν συνάρτηση με την στατική λειτουργία των κυρίως κτηρίων, τα οποία χαρακτηρίσθηκαν μνημεία βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου «διότι αποτελούν ειδικές κατασκευές ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας με ιδιαίτερα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας».

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το κτήριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών, ένα από τα τελευταία έργα του αρχιτέκτονα Eero Saarinen, καθώς και το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) του πρώην αεροδρομίου, ένα μοναδικό κτίσμα αυτής της μορφής και κατασκευής για τον ελληνικό χώρο, επίσης χαρακτηρισμένα μνημεία.

Όπως τόνισε, μευταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «η προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης, όσο και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή, είναι η διασφάλιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος του Ελληνικού» και «το μέγεθος της επένδυσης στο Ελληνικό δεν θα έχει θετικότατο αποτύπωμα μόνο στην οικονομία, αλλά και στον πολιτισμό».

Όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΣΝΜ ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, «οι επεμβάσεις αυτές αναβαθμίζουν την περιοχή, αλλά και τα νεώτερα μνημεία»» καθώς «με απόλυτο σεβασμό στο Ν. 3028/2002 δημιουργείται ένα μοναδικό πάρκο για την αναψυχή των κατοίκων της περιοχής, όλων των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών της πρωτεύουσας».

*Φωτογραφίες: ΥΠΠΟΑ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Νέο ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας – Γεμίζουν τα ταμεία της Τουρκίας

23/06/2026 - 8:22μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Release Athens Festival (φωτ.: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το live των Ημισκούμπρια στο Release Athens Festival ένωσε διαφορετικές γενιές (vid.)

23/06/2026 - 4:06μμ
Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τα παιδιά του και τη σύζυγό του Ηρώ Σαΐα εικονίζονται με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ Δανιήλ Μπερναδούτ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βουλή των Ελλήνων/Φρόσω Κανελλίδου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σταύρος Ξαρχάκος: Έγινε γραμματόσημο των ΕΛΤΑ – Η συγκινητική τελετή απονομής στη Βουλή από τον Νικήτα Κακλαμάνη

22/06/2026 - 2:29μμ
Η νεανική ανδρική μορφή είναι  στεφανωμένη με φύλλα καλαμιού (πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Σπάνιο ψηφιδωτό με τον θεό Ευρυμέδοντα βρέθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη

20/06/2026 - 3:29μμ
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Τσόγκας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σωτήρης Τσόγκας: Το ελληνικό θέατρο αποχαιρετά έναν γνήσιο υπηρέτη του

18/06/2026 - 4:24μμ
Ζημιές στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία για τη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς μετά τις ρωσικές επιθέσεις

18/06/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάουσας: Στο φως το βασιλικό γυμνάσιο του Φιλίππου Β’ όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο στη Μίεζα

17/06/2026 - 5:19μμ
Η Μάρω Κοντού σε παλαιότερη θεατρική πρεμιέρα του Λάκη Λαζόπουλου (φωτ. αρχείου: Αποστόλης Παπανικολάου/ Panorama Press)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η αγαπημένη ηθοποιός

16/06/2026 - 11:50πμ
Ο Δούρειος Ίππος δεσπόζει στην έκθεση «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories of the Ancient Mediterranean», η οποία φιλοξενείται στο Κολοσσαίο (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τροία στο Κολοσσαίο: Πώς η Τουρκία προβάλλει διεθνώς έναν από τους πιο εμβληματικούς μύθους του αρχαίου κόσμου

14/06/2026 - 11:17μμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους» στο Μουσείο Ιστορίας Shaanxi, στη Σιάν της Κίνας. (φωτ.: Πρεσβεία Ελλάδας στην Κίνα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την Ελλάδα στην Κίνα: 250 ελληνιστικά αριστουργήματα ταξίδεψαν στη Σιάν

14/06/2026 - 2:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Meta: Αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις των social media σε κάποιον βαθμό

3 ώρες πριν
Παραιτήσεις και πιέσεις στη Facebook λόγω Τραμπ

Meta: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram – Άγνωστος προς στιγμήν ο λόγος

3 ώρες πριν
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κερατέα: Συνελήφθη 43χρονη για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Προσφυγικά λ. Αλεξάνδρας: Στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης το σχέδιο ανάπλασης – Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Mundial 2026: «Πάρτι» της Πορτογαλίας στο Χιούστον – Δύο τα γκολ του Ρονάλντο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign