pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυτοκίνητο: Η συμβολή του eCall στη μείωση των συνεπειών από τα ατυχήματα (video)

Ποια είναι τα αρνητικά του συστήματος

17/12/2020 - 2:19μμ
(Φωτ.: europarl.europa.eu)

(Φωτ.: europarl.europa.eu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανάμεσα στα συστήματα ασφάλειας που διαθέτουν τα καινούργια αυτοκίνητα είναι και το eCall. Από τις 31 Μαρτίου 2018, οι κατασκευαστές εξοπλίζουν όλους τους νέους τύπους αυτοκινήτων και φορτηγών με το σύστημα που καλεί αυτόματα υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Το eCall έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει άμεσα τις Αρχές και να συμβάλλει στη μείωση των συνεπειών από ατυχήματα, αφού έχει επιβεβαιωθεί ότι η άμεση επέμβαση σώζει πολλές ζωές μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Αυτό σημαίνει ότι τα ασθενοφόρα, οι πυροσβέστες και η αστυνομία μπορούν να επέμβουν το συντομότερο δυνατό εντός της «χρυσής ώρας» μετά από σύγκρουση.

Η ανάπτυξη του eCall είναι μία από τις πολλές εξελίξεις που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων. Κοιτώντας προς το μέλλον, οι τεχνολογίες «ενεργού ασφάλειας» –που μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα– προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, για παράδειγμα παρέχοντας αυτόματα παρέμβαση όταν ένας οδηγός δεν αντιδρά εγκαίρως.

Η πρωτοβουλία eCall στοχεύει στην ανάπτυξη μιας συσκευής εγκατεστημένης σε όλα τα οχήματα, που θα καλεί αυτόματα το 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος και θα στέλνει ασύρματα πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του αερόσακου και τον αισθητήρα κρούσης, καθώς και συντεταγμένες GPS ή Galileo σε τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Παρέχεται, επίσης, ένα κουμπί χειροκίνητης κλήσης. Το eCall βασίζεται στο E112.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το eCall θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους απόκρισης έκτακτης ανάγκης κατά 40% στις αστικές περιοχές και κατά 50% στις αγροτικές.

Πολλές εταιρείες ασχολούνται με την τεχνολογία τηλεματικής για χρήση σε διαφορετικές πτυχές του eCall, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εντός οχήματος, ασύρματης παράδοσης δεδομένων και συστημάτων σημείου απάντησης δημόσιας ασφάλειας. Η τυποποίηση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας και τα θέματα της ανθρώπινης γλώσσας είναι μερικά από τα εμπόδια. Τα πρωτότυπα συστήματα έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς με GPRS και σηματοδότηση εντός ζώνης μέσω κυψελοειδών δικτύων.

Η ιδέα του eCall παρουσιάστηκε το 1999 από τον Ευρωπαίο δημόσιο υπάλληλο Luc Tytgat, κατά την έναρξη του προγράμματος Galileo της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έναν χρόνο νωρίτερα, 170 εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου κλήθηκαν από την Επιτροπή να αναλύσουν την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το αμερικανικό σύστημα GPS, αλλά και για να συλλέξουν προτάσεις πολιτικών εφαρμογών.

Το 2001 το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως ευρωπαϊκό σύστημα κλήσεων, στο πλαίσιο του γερμανικού διαγωνισμού για τη νεολαία «Jugend forscht».

Το 2007, το έργο αναβλήθηκε. Το 2011 προωθήθηκε ξανά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το καλοκαίρι του 2013 εγκρίθηκε, και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2015.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2013, οι εμπορικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά μετά την αυτοκινητοβιομηχανία (όπως AIRC, CLEPA, FIA, FIGEAFA) χαιρέτισαν την πρωτοβουλία eCall της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζουν πλήρως την πανευρωπαϊκή υποχρεωτική εισαγωγή του το 2015 σε όλα τα νέα αυτοκίνητα και ελαφρού τύπου εγκεκριμένα εμπορικά οχήματα.

Η Σλοβενία παρουσίασε το eCall τον Δεκέμβριο του 2015. Η Ιταλία ανέπτυξε πιλοτικό πρόγραμμα σε επιλεγμένες περιοχές τον Μάιο του 2017, και η Σουηδία υιοθέτησε το eCall τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Η ανάπτυξη συσκευών eCall έγινε υποχρεωτική σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Απριλίου 2018.

Όπως συμβαίνει με όλα τα συστήματα για την προσθήκη υποχρεωτικών ασύρματων πομποδεκτών σε αυτοκίνητα, υπάρχουν προβλήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ανάλογα με την τελική εφαρμογή του συστήματος, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί πραγματικό σφάλμα. Επίσης, οι επιβάτες του αυτοκινήτου δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απομακρυσμένης ενεργοποίησης του μικροφώνου, καθιστώντας ένα αυτοκίνητο ευαίσθητο σε υποκλοπές.

Ωστόσο, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ασφάλεια, συνδυάζοντας περαιτέρω βελτιώσεις στην τεχνολογία των οχημάτων με καλύτερη εκπαίδευση οδηγών, καλύτερη σχεδίαση και συντήρηση του δρόμου και την επιβολή των υφιστάμενων κανονισμών κυκλοφορίας, θα αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα για να περιοριστούν τα ατυχήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπύρος Ρέκκας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα μέλη της Αποστολής 74, ο αστροναύτης της NASA Κρις Ουίλιαμς (α) και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ (κέντρο) και Σεργκέι Μικάεφ στην τελετή πριν από την εκτόξευση του Soyuz MS-28 (φωτ.: EPA/PAVEL MIKHEYEV)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Soyuz MS-28: Ασφαλείς οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης στον ISS

28/11/2025 - 11:05πμ
Το δέλτα του ποταμού Έλβα (πηγή: esa.int)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το δορυφόρο Copernicus Sentinel-1D – Μόλις 50 ώρες από την εκτόξευσή του

27/11/2025 - 6:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Google προειδοποιεί: Καμία εταιρεία δεν θα μείνει «αλώβητη» αν «σκάσει η φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης

18/11/2025 - 4:35μμ
Οι ταλαντούχες μαθήτριες είδαν την ιδέα τους να αναδεικνύεται πρώτη στην Ελλάδα και ανάμεσα στις 10 καλύτερες της Ευρώπης (φωτ.: Έλενα Κασιμάτη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Braille Voice: Μαθήτριες γυμνασίου μεταμορφώνουν τις αγορές στο σουπερμάρκετ για τα άτομα με οπτική αναπηρία

16/11/2025 - 6:21μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιωάννης Κυμίσης: ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια

16/11/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΘ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Ρομποτάκια στις τάξεις του νηπιαγωγείου – Τι είναι το ερευνητικό πρόγραμμα TINKER

13/11/2025 - 5:44μμ
(φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, J. Diego (Instituto de Física de Cantabria, Spain), J. D'Silva (U. Western Australia), A. Koekemoer (STScI), J. Summers & R. Windhorst (ASU), and H. Yan (U. Missouri)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εργοστάσιο… αστεριών εντόπισαν αστρονόμοι σε μακρινό γαλαξία

12/11/2025 - 3:13μμ
Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

4/11/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Αριστοτέλη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ψηφιακό ταξίδι του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2/11/2025 - 3:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την πρόβα στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)

Στα βήματα της μνήμης: Από την Αλεξανδρούπολη, πορεία προς το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

17 λεπτά πριν
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με εκπροσώπους άλλων Εκκλησιών, στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο χώρο των ερειπίων της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου (φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

Νίκαια Βιθυνίας: Το κοινό προσκύνημα Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα για τα 1.700 χρόνια της Α’ Οικουμενικής Συνόδου

47 λεπτά πριν

Παρουσίαση του βιβλίου «Γεώργιος Κατσάνης – Ο διοικητής του Αγίου Ιλαρίωνα και η κληρονομία του»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Αφέθηκε ελεύθερη και η αστυνομικός επόπτρια για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα

2 ώρες πριν
Γραμματόσημο των ΕΛΤΑ με τη μορφή του Εμ. Ξάνθου (πηγή: stamps-gr.blogspot.com / averoph.wordpress.com)

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος της Σμύρνης: Ο άνθρωπος που άναψε το φιτίλι της Επανάστασης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign