pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εφημερίδα «Ατλαντίς» (ΗΠΑ), 18 Μαΐου 1922: «Ο διωγμός των χριστιανών εις τα μέρη του Πόντου»

Τι έγραφε για το έγκλημα η ομογενειακή εφημερίδα

18/05/2020 - 8:35πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Σωτήρη Λιούκρα που περιλαμβάνεται στη συλλογή του του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη»

Λεπτομέρεια από πίνακα του Σωτήρη Λιούκρα που περιλαμβάνεται στη συλλογή του του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Εφημερίς της Γενεύης γράφει τα εξής τα οποία προέρχονται από τον διευθυντή της κ. Αλφρέδο Ριμπώ: «Ο Πόντος, εκτεινόμενος σε επιφάνεια 70 τετραγωνικών μιλίων, έχει ως φυσικά όρια τα γεωργιανά σύνορα μέχρι τη Σινώπη σε μήκος 500 και περισσότερων χιλιομέτρων και σε βάθος από 60 έως 220 χλμ.

»Ο συνολικός πληθυσμός των εκτάσεων αυτών, αν λάβουμε υπόψη τις τουρκικές στατιστικές, ανερχόταν πριν από τον Παγκόσμιο Πόλεμο σε 2 εκατομμύρια εκ των οποίων 700.000 Έλληνες, 200.000 Αρμένιοι, Ισραηλίτες και ξένοι, 220.000 Λαζοί, το ⅓ απ’ αυτούς μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, 200.000 Κιρκάσιοι και Αβάσγες, 80.000 Κούρδοι, 60.000 Γεωργιανοί, 60.000 Κιζέλβαχοι, 480.000 Τούρκοι.

»Απ’ αυτούς τους αριθμούς, συμπεραίνεται ότι η σχετική πλειοψηφία ανήκε στο ελληνικό στοιχείο και ότι αν προσθέσουμε σ’ αυτούς τους 700.000 Έλληνες και τους υπολοίπους 500.000, οι οποίοι προσέφυγαν από τον Πόντο στον Καύκασο, στη Ρωσία, στην Κων/πολη και την Ελλάδα, και οι οποίοι με την εξασφάλιση της ελευθερίας της χώρας τους θα είναι έτοιμοι να επιστρέψουν σ’ αυτήν, η πλειοψηφία αυτή γίνεται κατά πολύ μεγαλύτερη.

»Οι εν λόγω εκτάσεις, οι οποίες εκπολιτίστηκαν από την Αρχαιότητα από τους Έλληνες και σχημάτισαν αργότερα την ελληνική Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, διατηρούν τον ελληνικό τους χαρακτήρα. Οι πόλεις, τα ακρωτήρια, οι ποταμοί διατήρησαν τα ελληνικά τους ονόματα. Μέχρι τον ευρωπαϊκό πόλεμο, ο οικονομικός και πνευματικός βίος του τόπου διευθύνονταν από τους Έλληνες. Τη χριστιανική αυτή υπεροχή δεν ήταν δυνατόν να την υποφέρουν οι Νεότουρκοι. Κι έτσι εξολόθρευσαν τους Έλληνες του Πόντου για να αρπάξουν τις περιουσίες τους και να αλλοιώσουν τον εθνικό χαρακτήρα της χώρας.

»Οι φρικαλεότητες τις οποίες διέπραξαν οι Τούρκοι υπερβαίνουν κάθε περιγραφή. Μετέφεραν προς το εσωτερικό, χωρίς τροφή και χωρίς ρούχα, εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανούς. Κι ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτούς τους έσφαξαν στην πορεία. Τα σπίτια και οι περιουσίες των θυμάτων εκλάπησαν ή αρπάχτηκαν με τη βία. Ολόκληρα χωριά κατακάηκαν, οι κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί. Οι γυναίκες και τα παιδιά υπέστησαν τα μεγαλύτερα βασανιστήρια.

»Ως πότε αυτό θα συνεχιστεί; Η Ευρώπη δεν θα θελήσει ν’ ακούσει τις κραυγές αγωνίας και απελπισίας αυτών των δύστυχων; Θα συνεχίσει να επιτρέπει αυτό το έργο της καταστροφής και της ερήμωσης;»

Το άρθρο μιλάει εκτεταμένα για το υπόμνημα της Κεντρικής Επιτροπής των Ποντίων, το οποίο έστειλε στην τελευταία διάσκεψη του Παρισιού, και καταλήγει ως εξής:

«Η επέμβαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων δεν θα αργήσει να γίνει. Η κατάσταση των κατοίκων του Πόντου απαιτεί μέτρα ενεργητικά. Μέτρα κυρίως οριστικά. Ένα από αυτά τα μέτρα, το οποίο μας φαίνεται ως το πιο επιτυχημένο από γενικότερη άποψη, θα ήταν βεβαίως η αυτονομία του Εύξεινου Πόντου.

»Τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι, αυτά που ομολογήθηκαν από τον Μπεκίρ Σαμί στην Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας δεν επιτρέπουν πειράματα μεγαθυμίας απέναντι στους ενόχους. Τέτοιου είδους νέες δοκιμές θα αποτελούν την απαισιότερη συνενοχή. Ο χριστιανισμός δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοια ζωντανή ανατομία σ’ ένα ολόκληρο έθνος».

  • Πηγή: Facebook / Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

13/07/2025 - 8:11μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευρυδίκης Γαλανού: Αφήσαμε τα χώματα που γεννηθήκαμε και που θάψαμε τους ανθρώπους μας, και φύγαμε

5/07/2025 - 10:18πμ
Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη Σαφράμπολη μετατράπηκε σε τζαμί με μιναρέ (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Βασιλειάδη: Καθίσαμε έναν μήνα στο δάσος, από τα έλη πίναμε νερό

27/06/2025 - 10:07πμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: αρχείο Θεοδόση Κυριακίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Νέα στοιχεία στο φως – Γιατί αφορούν Έλληνες και Αρμένιους

26/06/2025 - 10:24πμ
Άποψη της Ινέπολης. Στο βάθος διακρίνεται το βυζαντινό φρούριο (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ηρακλή Σπανόπουλου: Αφήσαμε πολλά πράματα να μας τα φυλάξουν οι Τούρκοι. Όταν όμως γυρίσαμε, δεν βρήκαμε τίποτα

21/06/2025 - 8:55μμ
«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά, χωρίς μίσος, κατά μια έννοια μεθοδικά». Φελίξ Σαρτιό, Φώκαια, Ιούνιος 1914 (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Σφαγή της Φώκαιας προάγγελος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής

12/06/2025 - 3:31πμ
Ασσύριοι και Ασσύριες με εθνικές ενδυμασίες (φωτ.: Αρχείο Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «άγνωστη» Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ο λαός, η ιστορία του, η σύνδεση με τους Έλληνες

8/06/2025 - 10:12πμ
Άποψη της Νεοκαισάρειας από τα νότια. Στα αριστερά το κάστρο της πόλης (πηγή: travelogues.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μιλτιάδη Μουρατίδη: Βλέπανε τι χρυσαφικό έχουνε πάνω τους και το αρπάζανε. Κόβανε και τ’ αυτιά και τα δάχτυλα μαζί

7/06/2025 - 10:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Λαυρίου όπου μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Γαύδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ζητούνται Σύμμαχοι» αλλά χωρίς επιτυχία – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχει και η Λιβύη, επιμένουν Ελλάδα-Ιταλία

2 ώρες πριν
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

4 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign