pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/02/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Τη Χριστού» — Ο Ιωάννης Αβραμάντης γράφει για τα Χριστούγεννα στον Πόντο

Χριστούγεννα με το Παλαιό Ημερολόγιο σήμερα, και πολλοί χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου

7/01/2023 - 12:46πμ
(Φωτ.: pixabay.com. Εικ.: ΧΚ)

(Φωτ.: pixabay.com. Εικ.: ΧΚ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

τσι έλεγαν στα μέρη μας τα Χριστούγεννα: «Τη Χριστού». Και ο κόσμος την περίμενε την μεγάλη αυτή εορτή, όπως και τη Λαμπρή. Τοποθετημένη και τούτη στο τέρμα μιας Σαρακοστής με την πιο αυστηρή αποχή από την κρεοφαγία και κάθε αρτύσιμο, ήταν πολύ φυσικό να κρατή τον κόσμο σε αγωνία: «Πότε θα έρται τη Χριστού».

Η αποτοξίνωση του οργανισμού είχε πια συντελεσθή και με το παραπάνω.

Όλοι ανεξαιρέτως ενήστεψαν, και μικροί και μεγάλοι. Καμμία παράβασις. Τους μικρούς ετρομοκρατούσε ο «κουκαράς» και τους μεγάλους, εάν αποτολμούσε κανείς να καταλύση τη νηστεία – περίπτωσις σπανιωτάτη– τους συγκρατούσε ο φόβος από την ρετσινιά: «ατός φαρμασώντς έν», ή «προτεστάνος έν».

Και ο εξαγνισμός της ψυχής δεν ήθελε τίποτε άλλο, για να ολοκληρωθή, παρά μόνον τον «πνευματικόν», κάποιον καλόγερον από την Παναγία Γουμερά, για το «Ξαγούρεμαν». Κι αν κανείς ετύχαινε να μην τα έχη καλά με τον γείτονά του, θα έπρεπε δίχως άλλο να πάη να συγχωρεθεί και να συγχωρέση, λέγοντάς του: «σχώρα με κι ας σχωρώ σε». Μόνον έτσι θα μπορούσαν κι οι δυο να πάνε να «κοινωνίζ’νε».

Δεν ήταν όμως μόνο αυτός ο λόγος που έκανε τον κόσμο να περιμένη με τόση λαχτάρα «πότε θα έρται τη Χριστού».

Οι «ξενιτάρ’» οι περισσότεροι συνήθιζαν να επιστρέφουν στα χωριά των το τελευταίο δεκαπενθήμερο τη «Χριστιαναρή» και μέχρι της «παραμονής». Είναι όλοι σχεδόν χτίστες και οικοδόμοι στην Κριμαία και ιδίως στη Γιάλτα, και την περίοδο αυτήν τη νεκρή για το επάγγελμά τους, διαλέγουν να επισκεφθούν τις οικογένειές των. Πόσο θα χαρούν όλοι, όταν θα ανταμωθούνε!

Άφησαν τις γυναίκες των με τα παιδιά στην κοιλιά και τώρα για πρώτη φορά τα παιδάκια θα νιώσουν το φιλί και το χάδι του πατέρα, κι ο πατέρας θα αντικρίση το βλαστό του και θα ακούση τη φωνούλα του με την άγια λέξι: «μπαμπά». Μέτοχοι της χαράς θα είναι και όλοι οι χωριανοί. Γιατί οι «νεοφερμέν’» θα δώσουν στο χωριό καινούργια ζωή με τα «φαγοπότα» και τους χορούς. Δεν αποκλείεται να έχουν φέρει και κανένα χαρτζιλίκι για τους δικούς των από τους ξενιτεμένους ή κανένα ρουχάκι στα παιδιά, στις γυναίκες, στους σπιτικούς των.

Την παραμονή των Χριστουγέννων διέκοπτον τα μαθήματα τα σχολεία, άλλα για ολόκληρο το «δωδεκαήμερο» και άλλα ως τον νέο χρόνο. Η χαρά των παιδιών είναι απερίγραπτη. Κι ας τους αγγάρεψε ο δάσκαλος να γεμίσουν ολόκληρες κόλλες αντιγράφοντας πολλές σελίδες του Αναγνωστικού, «αποβραδύς τη Χριστού» θα γυρίσουν τα σπίτια και θα τραγουδήσουν το «Καλήν εσπέραν άρχοντες» ή το «Άγγελος κατέβη εξ ουρανού» με την επωδό σε κάθε στίχο του το «Η περιστερά με χρυσά πτερά. Μήτηρ του Φωτός και παντός, Χαίρε Δέσποινα». Και το «Νεόχρονον» το βράδυ πάλιν θα τραγουδήσουν «τα Κάλαντα». Θα ιδούνε και τα «μωμοέρια».

Επί τέλους έφτασε η πολυπόθητη ημέρα. «Έρθεν τη Χριστού»! Τα μεσάνυχτα σημαίνουν οι κώδωνες των εκκλησιών και στη γειτονιά δεν ακούς τίποτε άλλο, παρά μόνο το βρόντο στις πόρτες και τις φωνές: «Ε, σ’κωθέστε, εντώκαν τα καμπάνας». Μερικές μητέρες αυτήν την ώρα ξαγρυπνούν ακόμη. Δεν πρόλαβαν να συγυρίσουν το σπίτι ή να ετοιμάσουν το φαγητό για την εορτή, ή να ράψουν τα ρουχάκια και τσαρουχάκια των παιδιών τους, αν δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να τους αγοράσουν «τζάπουλας», «κουντούρας» ή «τσαγκία».

Πολλά παιδάκια είχαν αποκοιμηθεί, μόλις λούστηκαν, ντυμένα με τα γιορτινά των. Τόσο πολλή είναι η χαρά των για την καινούργια φορεσιά και τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των για την εορτή.

Η νύχτα συνήθως είναι θεοσκότεινη. Τα γύρω όλα σκεπασμένα με παχύ στρώμα χιονιού. Ο ουρανός ξάστερος και το αγιάζι πολύ τσουχτερό. Στην Ανατολή ένα ολόλαμπρο αστέρι ακτινοβολεί, λες και είναι αυτό το άστρο που ωδηγούσε τους Μάγους στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Σε λίγο η εκκλησία όλη, και κάτω και πάνω στο «γυναικαρείον», είναι κατάμεστη από κόσμο. Οι επίτροποι έχουν αντικαταστήσει τα εξαπτέρυγα, το ευαγγέλιο, το θυμιατό και μερικά άμφια με τα «κειμήλια». Είναι όλα πολύτιμα και μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα βλέπουν το φως της ημέρας. Όλα τώρα είναι λαμπερά.

Η λειτουργία συνεχίζεται. Και το κάπως επίσημο ύφος που παίρνουν ιερείς και ψάλτες κι ας μην διακρίνονται πολλές φορές για τη μουσική τους τέχνη, μεταρσιώνει το εκκλησίασμα και το ανεβάζει σε άλλους αιθέρας, όταν ψέλνουν ιδίως τις Καταβασίες «Χριστός γεννάται, δοξάσατε!», τα Μεγαλυνάρια, το τροπάριο «Η Γέννησίς Σου Χριστέ ο Θεός ημών» και το κοντάκιο «Η Παρθένος σήμερον», ο κόσμος νομίζει ότι όλα αυτά τα βλέπει στην πραγματικότητα.

Το κοντάκιο αυτό, σημειωτέον, ότι εψέλνετο ανά είς στίχος υπό του ιερέως και των ψαλτών.

Τα παιδιά «κρατούν το ήσσον», κανοναρχούν. Και μετακινούνται μεταξύ δεξιού και αριστερού ψάλτου κρατώντας το Μηνιαίο ή την Οκτώηχο –οι εκκλησίες τα βιβλία δεν τα είχαν διπλά– και διαβάζουν φράσι με φράσι μεγαλοφώνως για να ψάλουν οι ψάλτες. Σε λίγο θα ανταγωνισθούνε για τον Απόστολο. Ποιος θα τον πη ελληνικά. Όσο για τουρκικά, δεν ήσαν πολλοί υποψήφιοι. Αλήθεια, πόσο ωραία αντηχούσε κάτω από το θόλο του ναού το «Παύλοσουν Γαλατί αληλερέ γκιοντερτιγί μεκτουμπουνούν κουραατή ντίρ!».

Κάποια στο τέλος της λειτουργίας θα πάνε κοντά στον γέρο παππού και θα του διαβάσουν την ευχή της Θείας Μεταλήψεως από τη Σύνοψι ή το Συνέκδημο. Πρόκειται να μεταλάβουν.

Πλησιάζουν πια τα ξημερώματα. Απολύει η εκκλησία και ο κόσμος κατευθύνεται στα σπίτια του, όπου τους περιμένει αχνιστό και μυρωδάτο φαγητό από «κουζούμ», παστωμένο κρέας ή «πατσάς» από κεφάλι και ποδάρια, έτοιμα κι αυτά απ’ το φθινόπωρο ακόμη, όταν έκαναν το «κουζούμ», τη «χαβουρμάν», «τ’ άλειμμαν», βρασμένα μέσ’ στην «τσάπαν» – πήλινη κατσαρόλα. Όσοι έχουν «γεννούλ’ χτήνον» ή «μοζίκαν» δεν θα τους λείψει και το «ξύγαλαν». Τα αυγά, το βούτυρον δεν έλειπαν φυσικά ποτέ απ’ το πιο φτωχικό σπίτι ακόμα.

Το κρασί ήταν άγνωστο για τον πολύν κόσμο. Και το ρακί μόνο στις επισκέψεις επροσφερόταν.

Και το πρωί αργά ξεκινούν οι επισκέψεις ομαδικώς. Οι άνδρες και τα παιδιά της μιας συνοικίας όλοι μαζί περνούν από όλα τα σπίτια της άλλης συνοικίας. Χαιρετώντας λένε: «Χριστός ετέχθη!». Και απαντούν σ’ αυτό: «Αληθώς ετέχθη!». Προσφέρεται ρακί με μεζέ «γκαβουρμά» ή «κοιλίδ’» ή «στύπα». Κάπου-κάπου προσφέρουν στο τέλος και «πουλουλάπια».

Της ομάδος προπορεύεται ο ιερεύς και ακολουθούν οι «μειζετέρ’» και κατόπιν οι νέοι και τα παιδιά. Από τις συζητήσεις δεν λείπουν τα αστεία, ούτε τα πειράγματα, ούτε η πολιτική. Και προκειμένου περί Ελλάδος, «για τον Μωρέαν», όπως έλεγαν την Ελλάδα μερικοί γέροι ξενιτεμένοι άλλοτε στα βάθη της Μικράς Ασίας, τον λόγον είχαν πάντα οι «νεοφερμέν’», «ξενιτάρ’». Στη Γιάλτα ευτύχησαν να γνωρίσουν τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδος.

«Οι έξ μεγάλες δυνάμεις ας αφήνε την Ελλάδαν να τρανύν’. Φογούνταν γιάμε παίρ’ την Πόλ’. Γιατ’ ατό ’κί δίν’ ατεν και την Κρήτεν», «Στα 1912 το Πάσχα συμπίπτει την ίδια ημέρα με τον Ευαγγελισμό!». Αυτά και τα παρόμοια δίνουν και παίρνουν σαν τα πιο ευχάριστα θέματα συζητήσεων.

Κάποιος ιερεύς είχε και το βιβλίον, που γράφει την προφητεία του Αγαθαγγέλου. Οι «μειζετέρ’» συζητούνε και οι νεώτεροι και τα παιδιά ακούνε. Και όλοι μαζύ προσδοκούνε την Ανάστασι του Γένους!

Κάποιοι νέοι φροντίζουν για την εξεύρεση ενός μεγάλου σπιτιού παλαιού ρυθμού για τον χορό. Θα χορέψουν όλη τη νύχτα και όλο το χωριό. Γύρω και κυκλικά ο χορός και στη μέση «’ς σο μεσοχάμ» τα… θεωρεία για όσους δεν χορεύουν.

«Ε και να έτον ατώρα εκείνο ο καιρός!»…

Ιωάννης Αβραμάντης

Πηγή: Ποντιακή Εστία, τχ 59-60, 1954.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: ΧΚ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

«Ρουγκατσάρια και παγάνα» – Η καταγωγή των λέξεων και τα έθιμα των Φώτων σε Ρούμελη και Θεσσαλία

6/01/2023 - 12:21πμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακά έθιμα της παραμονής των Θεοφανίων: Το σταύρωμαν και το μνημοκέρε

5/01/2023 - 11:01πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το έθιμο της βασιλόπιτας, μια σπουδαία συμβολική πράξη για τη νέα χρονιά

1/01/2023 - 7:14μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο ποντιακός Καζαμίας: Οι 12 μήνες σε 12 δίστιχα στην ποντιακή διάλεκτο

1/01/2023 - 1:21μμ
Άποψη από το Σταυρίν της Χαλδίας. Διακρίνεται τμήμα της ενορίας Μονοβάντων, στο βάθος η κορυφή του όρους Θήχης και κάτω δεξιά η Ασσερίειος Σχολή (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Σταυρίν της Χαλδίας – Ποντιακά ήθη και έθιμα

31/12/2022 - 7:33μμ
«Το κελάρι», σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου (πηγή: «Αρχείον Πόντου», τόμος 38)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Τζίρα για τα κάλαντα για την Πρωτοχρονιά

31/12/2022 - 3:05μμ
Ο θίασος των Μωμόγερων από τα… παλιά, όπως ήταν στον Πόντο - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο θίασος των Μωμόγερων από τα… παλιά, όπως ήταν στον Πόντο

26/12/2022 - 9:44πμ
Οικογένεια Ελλήνων Ποντίων, Κερασούντα, 1910 (πηγή: Eπιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το καλάντασμαν περιμένουν τα παιδιά των ποντιακών οικογενειών τα Χριστούγεννα

25/12/2022 - 9:15πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χριστού ’ς σην ξενιτείαν: Ποίημα του Ηλία Τσιρκινίδη για τα Χριστούγεννα του ξενιτεμένου

25/12/2022 - 7:50πμ
Μωμόγεροι από τα Αλωνάκια Κοζάνης, το 1954
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι νέοι Μωμόγεροι – Άρθρο του Ηλία Μελανοφρύδη από το 1953

24/12/2022 - 10:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βούτσιτς, ξεπούλησες το Κόσοβο» γράφει το πλακάτ που κρατούν ακροδεξιοί βουλευτές (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Σερβία: Ένταση στη Βουλή στη συζήτηση για το Κόσοβο – Έντονες αποδοκιμασίες για τον Βούτσιτς

21 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/HealthGuardiansGreece)

ΑμεΑ: Όταν τα κινητικά προβλήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για να ανέβεις στο βουνό ή να κολυμπήσεις στη θάλασσα

45 λεπτά πριν
Παλαιστίνιοι έξω από κατεστραμμένο σπίτι, μετά αεροπορικές επιδρομές από ισραηλινά μαχητικά (φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Ρουκέτες από τους Παλαιστίνιους, αεροπορικά πλήγματα από το Ισραήλ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: αρχείο Pixabay)

Πώς αποκαλύφθηκε η σεξουαλική κακοποίηση 4χρονου από τον πατέρα και τη γιαγιά

2 ώρες πριν
Το τυχερό κατάστημα ΟΠΑΠ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 139 (φωτ.: opap.gr)

Μπήκε τυχαία σε κατάστημα ΟΠΑΠ στη Νέα Ερυθραία και βγήκε εκατομμυριούχος

2 ώρες πριν
Το ιστορικό κτήριο της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Facebook/ ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)

Η Εστία Νέας Σμύρνης δεν θα κόψει πίτα, αλλά θα στηρίξει έναν άστεγο

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign