pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ψάρια στον Πόντο

10/01/2015 - 9:30πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι κάτοικοι του Πόντου ήταν δεινοί ψαροφάγοι. Τα χαμψιά ή χαψία (οι γνωστοί μας γαύροι) ήταν… εθνικό φαγητό των Ποντίων. Όπως γράφει ο χρονογράφος της πολίτικης εφημερίδας Φως (4/1/1926), υπήρχε μάλιστα και το «εμβατήριο των χαμψίων»:

Ο Θεός εποίησεν την θάλασσαν φαρδίαν και πλατείαν
εποίησε και πέντσερε (παράθυρο) να (β)λέπουν να χαμψία.

Το χρονογράφημα, αφού περιγράφει την υπερβολική αγάπη των Ποντίων στα «ασημένια χαμψία», μνημονεύει τους δεινούς χαμψοφάγους της Τραπεζούντας, μας πληροφορεί ότι υπάρχει Χαμσί-κιοϊ στη Ματσούκα του Πόντου, και τελειώνει υπενθυμίζοντας τη χλευαστική προσφώνηση των φαντασμένων Πολιτών: «Λαζία, χαμψία, χαραχανία!».

Γαύρος από την Τραπεζούντα (φωτ.: bostanistas.gr)

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Άκογλου (Λαογραφικά Κοτυώρων), τα χαμψιά αλιεύονταν σε τέτοια αφθονία, ώστε καταντούσαν να πουλιούνται ένα γροσάκι ο γκαζοτενεκές των 10-12 οκάδων. Μάλιστα, όταν βράδιαζε οι βάρκες μοίραζαν δωρεάν όσα ψάρια απόμεναν. Ακόμα, τις εποχές μεγάλης αφθονίας τα χρησιμοποιούσαν για λίπασμα στα χωράφια.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η φαντασία και η ευρηματικότητα της Πόντιας νοικοκυράς δημιούργησε άπειρες συνταγές μαγειρέματός τους, μερικές από τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Τα χαμψιά, κύρια διατροφή των λαϊκών τάξεων, καταναλώνονταν φρέσκα το χειμώνα και την άνοιξη και τον υπόλοιπο χρόνο παστά (αντσούγιες). Οι νοικοκυρές τα πάστωναν με φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι και λεμονόφλουδες.

Το καλοκαίρι, στις εξοχές, ο παστός γαύρος με ωμό κρεμμυδάκι συνόδευε τις σαλάτες.

Στις βιοτεχνίες, στο πάστωμα των χαμψιών και των ψαριών, γενικά, εργάζονταν γυναίκες και κορίτσια. Οι έμποροι έκαναν εξαγωγές παστών σε βαρέλια και τενεκέδες, κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από τους κέφαλους γίνονταν οι καπνιστοί λικουρίνοι, άριστος κρασομεζές. Τα σκουμπριά, που αφθονούσαν στη Σινώπη, τα πάστωναν κάθε Γενάρη και Φλεβάρη. Γίνονταν και καπνιστά. Μπαρμπούνια και καλκάνια προμηθεύονταν κυρίως οι εύπορες οικογένειες και πολλές από αυτές τα πάστωναν για τον υπόλοιπο χρόνο.

Παραθέτουμε μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές:

  • Κουντίτσας
    Γαυροκεφτέδες. Γίνονταν με χαμψιά καθαρισμένα, χωρίς κόκαλα, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μια χούφτα μαϊντανό, μισό ποτηράκι αλεύρι και αλάτι.
  • Χαψολάβασο
    Από τα καθημερινά φαγητά. Φτιάχνουμε ζύμη από καλαμποκάλευρο, αλάτι και νερό. Ανοίγουμε λεπτές πίτες και τις ψήνουμε. Όταν μισοψηθούν, βάζουμε πάνω στις πίτες φρέσκα χαμψιά ή παστά, ψιλοκομμένα, με φρέσκο κρεμμυδάκι, και τις ψήνουμε στο φούρνο.
  • Χαψία πουλιά
    Στην παραπάνω ζύμη προσθέτουμε παστά χαμψιά, πλυμένα και κομμένα σε μπουκιές. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα πουλιού και ψήνουμε τα «χαμψιά πουλιά» στο τηγάνι ή στα κάρβουνα.
  • Γραίας τηγάν’
    Φτιάχνουμε χυλό από καλαμποκάλευρο και αυγά. Λιώνουμε βούτυρο στο τηγάνι και απλώνουμε το χυλό με το κουτάλι. Το ψήνουμε διαδοχικά και από τις δυο πλευρές.
  • Χαμψοτήγανο
    Στον παραπάνω χυλό ρίχνουμε παστά ψάρια, πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπουκιές. Το ψήνουμε στο τηγάνι. Το φαγητό αυτό, με λίγο αλεύρι και πολλά αυγά, ονομαζόταν και φουστροτήγανο.
  • Χαψοπίλαβο
    Πιλάφι με χαμψιά και κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
  • Χαψοπλάκ’
    Φαγητό με χαμψιά, ρύζι, σέσκουλα, κρεμμυδάκι, άνηθο, πιπέρι και σπορέλαιο.

• Πηγή: Σούλα Μπόζη, Καππαδοκία, Ιωνία, Πόντος: Γεύσεις & Παραδόσεις, εκδ. Αστερισμός – Λ. Έβερτ, Αθήνα 1997, σ. 212-214.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook /
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Δαρμένος και… δαγκωμένος από σκύλο κατέληξε 39χρονος μετά από καβγά με δύο Αφγανούς

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U13: Πέντε μετάλλια στο φινάλε για την Ελλάδα

27 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook /

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

58 λεπτά πριν
Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΙΜΒΝΚ)

Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο οργανώνουν οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης

1 ώρα πριν

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign