pontosnews.gr
Σάββατο, 24/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή διατροφή και μακροζωία

3/10/2014 - 1:50μμ
Ποντιακή διατροφή και μακροζωία - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το πρώτο μέλημα του ανθρώπου με την εμφάνισή του στον πλανήτη μας ήταν η εξασφάλιση της τροφής, του επόμενου γεύματος. Μετά από εκατομμύρια χρόνια μέχρι τις μέρες μας και παρά την εκβιομηχάνιση της παραγωγής αγαθών, η διατροφή ήταν και παραμένει το κυριότερο πρόβλημα, απλώς γιατί χωρίς τροφή δεν υπάρχει ζωή. Εκτός όμως από τη στήριξη της ζωής, του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου, η διατροφή τον ανάγκασε να μάθει και να εκτιμήσει καλύτερα τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Η καλλιέργεια των φυτών, η εκτροφή των ζώων και η χαλιναγώγηση γενικά της φύσης ήταν η απαρχή της δημιουργίας πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι πολιτισμοί έχουν αναπτυχθεί εκεί που εξασφαλίστηκε η διατροφή με την αξιοποίηση των φυσικών αγαθών. Όμως ο μοχλός της πολιτιστικής ανάπτυξης δεν ήταν τόσο η παραγωγή αγαθών, όσο η ανταλλαγή αυτών. Η διάθεση δηλαδή του πλεονάσματος από μια κοινωνική ομάδα σε κάποια άλλη, και μαζί με αυτό η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης έδωσε την ευκαιρία στον πολιτισμό να αναπτυχθεί σε όλο του τον πλούτο και την πολυμορφία.

Στον ελληνικό αλλά και τον μετέπειτα Δυτικό κόσμο έκδηλη ήταν η κατεύθυνση προς Ανατολάς για την εισαγωγή αγαθών και γνώσεων από τους εκεί πολιτισμούς.

Ο Πόντος πέρασμα από την Ασία προς την Ευρώπη
Ένας μεγάλος αριθμός φυτών και ζώων, άγνωστων στο μεσογειακό χώρο, μεταξύ αυτών και οι τρεις πυλώνες της μεσογειακής διατροφής (σίτος, άμπελος και ελαία) κινήθηκαν στον άξονα Ανατολή-Δύση και σηματοδότησαν τη διατροφή και δι’ αυτής τον πολιτισμό μας.

Σε αυτή την πορεία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν η στρατηγική θέση και η δυναμική που αναπτύχθηκε στις ελληνικές αποικίες του Πόντου.

Φυτά και ζώα μετανάστευσαν μέσω του Πόντου από την Ασία στην Ελλάδα, στη συνέχεια προς τη Ρώμη και δι’ αυτής στη Δυτική Ευρώπη.

Στο σκηνικό αυτό αναπτύχθηκε η ποντιακή διατροφή, επηρεασμένη τα μέγιστα από τα αγαθά του τόπου και το ανάγλυφο της περιοχής. Το μεγάλο βροχομετρικό ύψος, με συνεπακόλουθο την πλούσια βλάστηση, ώθησε από πολύ νωρίς τους κατοίκους στην εκτροφή των μεγάλων ζώων, δηλαδή των βοοειδών.

Ο ρόλος των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ποντιακή διατροφή
Αυτή η επιλογή της φύσης συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση της συμμετοχής των κρεάτων στην ποντιακή και γενικότερα την παρευξείνια διατροφή. Το κρέας στην ποντιακή κουζίνα προέρχεται κυρίως από τα μικρότερα ζώα (αμνοερίφια, πουλερικά, αλλά και ψάρια) και παίζει ρόλο επικουρικό. Τα μεγάλα ζώα (βόδια, αγελάδες) σπάνια αξιοποιούνται ως κρέας, ενώ αντίθετα είναι πολύ περισσότερο συμφέρουσα η κατανάλωση του γάλακτος από αυτά κυρίως με τη μορφή των όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων. Με την όξινη γαλακτική ζύμωση τα προϊόντα του γάλακτος, τα οποία κυριαρχούν στην ποντιακή διατροφή, καθίστανται περισσότερο πολύτιμα.

Εκτός από τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο του γάλακτος, τα οποία τώρα απορροφώνται καλύτερα, εισάγουν στο πεπτικό μας σύστημα έναν τεράστιο αριθμό χρήσιμων μικροοργανισμών. Αυτοί εκδιώκουν τους ανεπιθύμητους παθογόνους, εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μηχανικές διεργασίες της πέψης διευκολύνονται, οι τροφές αφομοιώνονται καλύτερα και δεν λιμνάζουν στο πεπτικό σύστημα – κάτι που θα έδινε την ευκαιρία για παθολογικές καταστάσεις. Το γαλακτικό οξύ ενισχύει τη σύνθεση των βιταμινών, τονώνει τον οργανισμό και τον βοηθά να υπερνικά τις αρρώστιες.

Εκ των ων ουκ άνευ… δημητριακά και λαχανικά
Τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα στην ποντιακή διατροφή συνδυάζονται αρμονικά με τα δημητριακά, τα οποία αποτελούν ως γνωστόν τον θεμέλιο λίθο του Δυτικού πολιτισμού. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ποντιακής διατροφής είναι η σύντομη παρασκευή όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και την κατά το δυνατόν προστασία των υψηλής βιολογικής αξίας θρεπτικών ουσιών.

Τα άφθονα λαχανικά εμπλουτίζουν με βιταμίνες το καθημερινό τραπέζι, ενώ τους χειμερινούς μήνες με την μορφή των στύπων (τουρσιά) αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή βιταμίνης C, όταν τα φρούτα είναι λιγότερα.

Η ποντιακή διατροφή είναι ένα πείραμα στη γη του Προμηθέα διάρκειας 28 αιώνων που οδηγεί στην πολυπόθητη μακροζωία, κάτι που καταδείχτηκε επίσημα από τον ιατρό Νikolai Metchnikoff, του Ινστιτούτου Παστέρ των Παρισίων. Ο επιστήμονας αυτός εργαζόμενος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έχοντας ως δείγμα αναφοράς έναν άλλο παρευξείνιο λαό με αντίστοιχες διατροφικές αρχές, απέδειξε την άρρηκτη σχέση μακροζωίας και όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο Νikolai Metchnikoff για τις διαπιστώσεις του αυτές τιμήθηκε το 1908 με το βραβείο Nobel ιατρικής. Οποίαν χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων!

Dr Θωμάς Σαββίδης
Βιολόγος-Χημικός, Καθηγητής Βοτανικής
Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Έφτασε στην Κρήτη η θαυματουργή εικόνα – Το απόγευμα του Σαββάτου η επίσημη υποδοχή

24/10/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στουτγάρδη: «Ποντιακή Εστία» και Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» τιμούν από κοινού την πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου

24/10/2026 - 2:50μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Το αριστούργημα του Κώστα Διαμαντίδη με τον Τάκη Βαμβακίδη, και πάλι επί σκηνής για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

24/10/2026 - 1:00μμ
Το νέο έμβλημα της δραστήριας Ένωσης Ποντίων Ματσούκας (πηγή: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Νέο έμβλημα με σύμβολα την ιστορία και την παράδοση

24/10/2026 - 8:56πμ
Η παρχαρομάνα Σανξαρίνα (Σοφία Σαχταρίδου) (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ταξίδι στις ποντιακές ρίζες μέσα από το ντοκιμαντέρ «Σανξαρίνα» στην Κοζάνη

23/10/2026 - 10:37μμ
Πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από την καμπάνα του Καρς, στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς (φωτ.: Αρχείο Δημήτριου Νικοπολιτίδη / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

Η καμπάνα του Καρς, το προσφυγικό κειμήλιο των 4 τόνων – Έκανε ένα αδύνατο ταξίδι, κατέληξε στο χυτήριο

23/10/2026 - 8:06μμ
Πώς ο τουρκικός εθνικισμός οδήγησε στη Γενοκτονία των Ποντίων
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η Κρατική Όπερα Στουτγάρδης προαναγγέλλει το έργο «Ατατούρκ» – Οι ποντιακοί σύλλογοι αντιδρούν εντονότατα!

23/10/2026 - 6:42μμ
Άποψη του Βρετανικού Κοινοβουλίου (φωτ.: Amir Rabbani / commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες Ποντίων και Ασσυρίων στις πρωτοβουλίες του Βρετανικού Κοινοβουλίου

23/10/2026 - 2:25μμ
Η εικαστικός και ιστορικός Σοφία Αμπερίδου ανάμεσα σε έργα της από την ατομική έκθεση «Ανθεί και φέρει» που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 160 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία στο Ρέθυμνο της Κρήτης (φωτ.: Αρχείο Σοφίας Αμπερίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Αμπερίδου: «Δεν έχουμε έναν Ψηλορείτη… Έχουμε τη Σουμελά» – Η πατρίδα που άνθισε αλλού

23/10/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ψυχή της Ματσούκας ζωντανεύει στην οθόνη: Νέο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις ρίζες, τους ανθρώπους και τα βιώματα του Πόντου

22/10/2026 - 10:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αντώνης Καλδέλλης και λεπτομέρεια μικρογραφίας της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης (φωτογραφία: Carolina Lopez Ruiz / μικρογραφία: Jean Le Tavernier, BnF – Wikimedia Commons)

Αντώνης Καλδέλλης: Το «Θα πάρουμε την Πόλη» και το Βυζάντιο που φανταζόμαστε

24 λεπτά πριν
Ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ (πηγή: facebook.com/SecWar)

Πιτ Χέγκσεθ: Απειλή για την εθνική ασφάλεια τα ινστιτούτα Κομφούκιος – Κατηγορίες για κινεζική προπαγάνδα

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα))

Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Από την Αρχή για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου)

Παναγία Σουμελά: Έφτασε στην Κρήτη η θαυματουργή εικόνα – Το απόγευμα του Σαββάτου η επίσημη υποδοχή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Στουτγάρδη: «Ποντιακή Εστία» και Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» τιμούν από κοινού την πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου

2 ώρες πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Συμεών (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Με τη στήριξη πέντε Εκκλησιών ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών δημοσιοποίησε την απόφασή του για συμφωνία με την Αίγυπτο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV