pontosnews.gr
Κυριακή, 26/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηρακλής Σερεμετίδης: Ο τυφλός καλλιτέχνης που έκανε το βιολί του να «μιλάει» σαν ποντιακή λύρα (βίντεο)

2/12/2020 - 9:00πμ
Ηρακλής Σερεμετίδης: Ο τυφλός καλλιτέχνης που έκανε το βιολί του να «μιλάει» σαν ποντιακή λύρα (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όσοι τον θυμούνται κάνουν λόγο για έναν Πόντιο ταλαντούχο αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, με καταγωγή από το Γουρούτερε του Ατά Παζάρ, που έπαιζε ποντιακή λύρα και βιολί και παρά το ό,τι έχασε την όρασή του από ατύχημα μ’ ένα κλαδί δέντρου σε νεαρή ηλικία, αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη μουσική.

Ο Ηρακλής Σερεμετίδης, ή Ηράκλης ο «κιόρτ’ς» (τυφλός), γεννήθηκε τη δεκαετία του 1920 και ζούσε στον οικισμό Νούδα, στον Ξηροπόταμο του νομού Θεσσαλονίκης.

Μουσικά, ο Ηράκλης είχε επηρεαστεί τόσο από τον πατέρα του Γεώργιο που έπαιζε ζουρνά όσο και από τον μεγαλύτερο αδερφό του Αναστάσιο (‘Ναστάσ’) που έπαιζε ποντιακή λύρα (κεμεντζέ), και ήταν από τους πιο γνωστούς λυράρηδες της περιοχής.

Μουσικά όργανα έπαιζαν όλα τα αδέρφια πλην ενός, του Λάμπου, που ήταν κωφός, και όπως αναφέρεται στο facebook στο προφίλ «Αθάνατο ΝΟΥΔΑ», «ήταν ένας ήσυχος και πανέξυπνος άνθρωπος, αγαπητός στους χωριανούς». Ο Παναγιώτης (Παναής) έπαιζε κλαρίνο και ο Σάββας («Σαρούς», δηλαδή ξανθός) λαούτο και νταούλι.

Αρχικά και σε μικρή ηλικία ο Ηράκλης ασχολήθηκε με την κεμεντζέ. Αυτό ήταν το πρώτο όργανο που έμαθε καλά. Ωστόσο αργότερα άφησε τη λύρα για να μάθει βιολί από την ανάγκη να στηριχθεί πιο σωστά το οικογενειακό συγκρότημα, αφού βιοπορίζονταν παίζοντας σε γάμους, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις στην περιοχή. Εκτός από ποντιακά, έπαιζαν παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια της εποχής.

Διηγήσεις ντόπιων θέλουν τον Σερεμετίδη να έπαιζε με το βιολί του σκοπούς τόσο από τη Θράκη όσο και από τη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη και τον Πόντο, ενώ λέγεται ότι ήξερε αρμενικά και τουρκικά τραγούδια.

Το ηχητικό ντοκουμέντο προέρχεται από το αρχείο του μουσικού Γιάννη Μιχαηλίδη, δασκάλου στο «Σχολείον Ψαλτικής» στην ποντιακή λύρα. Πρόκειται για απόσπασμα ζωντανής ηχογράφησης στο σπίτι του θείου του Γιώργου Καραπουλουτίδη, στην Κωνσταντία Αλμωπίας του νομού Πέλλας, το 1978.


Απόσπασμα από ζωντανή ηχογράφηση στο σπίτι του Γιώργου Καραπουλουτίδη, στην Κωνσταντία Αλμωπίας, το 1978 (βίντεο: YouTube / Σχολείον Ψαλτικής)

Οι φωτογραφίες που «ντύνουν» το ηχητικό απόσπασμα ανήκουν στον ιερέα Θεόδωρο Πασχαλίδη, από τον Ξηροπόταμο, και παραχωρήθηκαν στον Γιάννη Μιχαηλίδη για τις ανάγκες του βίντεο. Εδώ ακούμε τον Ηρακλή Σερεμετίδη να αυτοσχεδιάζει στιχουργικά, ενώ με το βιολί του παίζει κότσαρι.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο προσωπικό προφίλ του στο facebook, αναφερόμενος στον Σερεμετίδη, «Στο παίξιμό του αποτυπώνονται τα βιώματα, τα ερεθίσματα, το πνεύμα και η νοοτροπία μιας άλλης εποχής που αντικατοπτρίζει μια ανόθευτη θέα της ποντιακής μουσικής παράδοσης».

Ακούγοντας το σκοπό, συνεχίζει ο Μιχαηλίδης, «παρατηρούμε στοιχεία τόσο στην ερμηνεία όσο και στην τεχνοτροπία που στις μέρες μας είτε έχουν αρχίσει να εκλείπουν είτε έχουν αλλοιωθεί».

Ο Ηράκλης Σερεμετίδης παίζει με το βιολί «έναν ποντιακό σκοπό, όμως ο τρόπος που παίζει, οι δακτυλισμοί και οι δοξαριές, δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα από αυτόν της ποντιακής λύρας. Επιπλέον, στο σκοπό εναλλάσσει μόνο δύο μουσικά θέματα, τραγουδά σύμφωνα με το μοτίβο που αφηγείται μια ιστορία, το οποίο ακολουθούσαν πολλοί από τους παλαιούς, και ανά διαστήματα δίνει παραγγέλματα με επιφωνήματα. Σήμερα είναι πιο εύκολο να συναντήσουμε μια ποντιακή λύρα να παίζει τεχνικές βιολιού ή άλλων οργάνων. Η επίδειξη έχει γίνει τάση, και στην ποντιακή μουσική συναντάμε πλέον αυτοσχεδιασμούς, μουσικές και τρόπους που δεν έπαιζε κανείς από αυτούς που πήραν το πρωτογενές υλικό από την πατρίδα. Λίγοι αφηγούνται προσωπικές εμπειρίες σαν ιστορία πάνω στη μελωδία ενός σκοπού, ενώ τα παραγγέλματα έχουν σχεδόν χαθεί ή έχουν γίνει κραυγές και συνθήματα».

Οι πληροφορίες που δίνει ο δάσκαλος από το «Σχολείον Ψαλτικής» αλλά και εκείνες από το «Αθάνατο ΝΟΥΔΑ» συγκλίνουν στο πόσο σπουδαίος αυτοδίδακτος καλλιτέχνης ήταν ο Ηράκλης ο «κιόρτ’ς», ένας τυφλός μουσικός που ήταν μπροστά από την εποχή του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

26/04/2026 - 9:19πμ
Οι Μυροφόρες και ο Άγγελος στον Ταφό του Ιησού (εικ.: monastiriaka.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίοι, Τούρκ’ κι Αρμενάντ’ εφήν’ναν τα δουλείας ατουν και έκουαν ατον να ψάλ’ το «Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες»

26/04/2026 - 8:55πμ
Υποδοχή στην Παναγία Σουμελά, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σουμελά το πιο δυνατό μήνυμα μνήμης – Ποδηλάτες τιμούν Αρμένιους και Πόντιους στη «Διαδρομή Μνήμης»

25/04/2026 - 10:34μμ
Η Μονή Αγίου Γεωργίου στο Λόφο Κιλκίς (φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» στον Μέγα Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου

25/04/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλη ποντιακή βραδιά στον Ζυγό Καβάλας την παραμονή της Πρωτομαγιάς

25/04/2026 - 3:58μμ
Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: facebook / ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Οι Πόντιοι Καλλιθέας-Συκεών έκλεψαν τη νύφη και την παράσταση!

25/04/2026 - 1:36μμ
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον (φωτ.:  EPA/SAMUEL CORUM / POOL)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λευκός Οίκος: Διπλωματική στροφή με μήνυμα για τη μαύρη επέτειο των Αρμενίων χωρίς τον όρο «Γενοκτονία»

25/04/2026 - 10:13πμ
Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν και χρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή της (εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ορόρα Μαρντιγκανιάν: Επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και έκανε όλο τον κόσμο κοινωνό της ιστορίας του λαού της

24/04/2026 - 3:17μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ: Η μνήμη δεν αποτελεί απλώς αναφορά στο παρελθόν, αλλά καθήκον προς το παρόν και το μέλλον

24/04/2026 - 3:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

30 δευτερόλεπτα πριν
Οι Μυροφόρες και ο Άγγελος στον Ταφό του Ιησού (εικ.: monastiriaka.gr)

Ρωμαίοι, Τούρκ’ κι Αρμενάντ’ εφήν’ναν τα δουλείας ατουν και έκουαν ατον να ψάλ’ το «Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες»

24 λεπτά πριν
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CBS News στον Λευκό Οίκο Γουέιτζια Τζανγκ, στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (φωτ.:  EPA/Yuri Gripas / POOL)

Σοκ στην Ουάσινγκτον: Ένοπλος πυροβόλησε στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου – Φυγαδεύτηκαν οι Τραμπ

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Κυριακή με βελτιωμένο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας στα ανατολικά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Οι Ιρανοί μπορούν να μου τηλεφωνήσουν όποτε θέλουν» – Γιατί ακύρωσε το ταξίδι των απεσταλμένων στο Πακιστάν για τις διαπραγματεύσεις

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Το Κύπελλο στον ΟΦΗ, μετά από συγκλονιστικό τελικό!

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign