pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηρακλής Σερεμετίδης: Ο τυφλός καλλιτέχνης που έκανε το βιολί του να «μιλάει» σαν ποντιακή λύρα (βίντεο)

2/12/2020 - 9:00πμ
Ηρακλής Σερεμετίδης: Ο τυφλός καλλιτέχνης που έκανε το βιολί του να «μιλάει» σαν ποντιακή λύρα (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όσοι τον θυμούνται κάνουν λόγο για έναν Πόντιο ταλαντούχο αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, με καταγωγή από το Γουρούτερε του Ατά Παζάρ, που έπαιζε ποντιακή λύρα και βιολί και παρά το ό,τι έχασε την όρασή του από ατύχημα μ’ ένα κλαδί δέντρου σε νεαρή ηλικία, αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη μουσική.

Ο Ηρακλής Σερεμετίδης, ή Ηράκλης ο «κιόρτ’ς» (τυφλός), γεννήθηκε τη δεκαετία του 1920 και ζούσε στον οικισμό Νούδα, στον Ξηροπόταμο του νομού Θεσσαλονίκης.

Μουσικά, ο Ηράκλης είχε επηρεαστεί τόσο από τον πατέρα του Γεώργιο που έπαιζε ζουρνά όσο και από τον μεγαλύτερο αδερφό του Αναστάσιο (‘Ναστάσ’) που έπαιζε ποντιακή λύρα (κεμεντζέ), και ήταν από τους πιο γνωστούς λυράρηδες της περιοχής.

Μουσικά όργανα έπαιζαν όλα τα αδέρφια πλην ενός, του Λάμπου, που ήταν κωφός, και όπως αναφέρεται στο facebook στο προφίλ «Αθάνατο ΝΟΥΔΑ», «ήταν ένας ήσυχος και πανέξυπνος άνθρωπος, αγαπητός στους χωριανούς». Ο Παναγιώτης (Παναής) έπαιζε κλαρίνο και ο Σάββας («Σαρούς», δηλαδή ξανθός) λαούτο και νταούλι.

Αρχικά και σε μικρή ηλικία ο Ηράκλης ασχολήθηκε με την κεμεντζέ. Αυτό ήταν το πρώτο όργανο που έμαθε καλά. Ωστόσο αργότερα άφησε τη λύρα για να μάθει βιολί από την ανάγκη να στηριχθεί πιο σωστά το οικογενειακό συγκρότημα, αφού βιοπορίζονταν παίζοντας σε γάμους, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις στην περιοχή. Εκτός από ποντιακά, έπαιζαν παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια της εποχής.

Διηγήσεις ντόπιων θέλουν τον Σερεμετίδη να έπαιζε με το βιολί του σκοπούς τόσο από τη Θράκη όσο και από τη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη και τον Πόντο, ενώ λέγεται ότι ήξερε αρμενικά και τουρκικά τραγούδια.

Το ηχητικό ντοκουμέντο προέρχεται από το αρχείο του μουσικού Γιάννη Μιχαηλίδη, δασκάλου στο «Σχολείον Ψαλτικής» στην ποντιακή λύρα. Πρόκειται για απόσπασμα ζωντανής ηχογράφησης στο σπίτι του θείου του Γιώργου Καραπουλουτίδη, στην Κωνσταντία Αλμωπίας του νομού Πέλλας, το 1978.


Απόσπασμα από ζωντανή ηχογράφηση στο σπίτι του Γιώργου Καραπουλουτίδη, στην Κωνσταντία Αλμωπίας, το 1978 (βίντεο: YouTube / Σχολείον Ψαλτικής)

Οι φωτογραφίες που «ντύνουν» το ηχητικό απόσπασμα ανήκουν στον ιερέα Θεόδωρο Πασχαλίδη, από τον Ξηροπόταμο, και παραχωρήθηκαν στον Γιάννη Μιχαηλίδη για τις ανάγκες του βίντεο. Εδώ ακούμε τον Ηρακλή Σερεμετίδη να αυτοσχεδιάζει στιχουργικά, ενώ με το βιολί του παίζει κότσαρι.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο προσωπικό προφίλ του στο facebook, αναφερόμενος στον Σερεμετίδη, «Στο παίξιμό του αποτυπώνονται τα βιώματα, τα ερεθίσματα, το πνεύμα και η νοοτροπία μιας άλλης εποχής που αντικατοπτρίζει μια ανόθευτη θέα της ποντιακής μουσικής παράδοσης».

Ακούγοντας το σκοπό, συνεχίζει ο Μιχαηλίδης, «παρατηρούμε στοιχεία τόσο στην ερμηνεία όσο και στην τεχνοτροπία που στις μέρες μας είτε έχουν αρχίσει να εκλείπουν είτε έχουν αλλοιωθεί».

Ο Ηράκλης Σερεμετίδης παίζει με το βιολί «έναν ποντιακό σκοπό, όμως ο τρόπος που παίζει, οι δακτυλισμοί και οι δοξαριές, δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα από αυτόν της ποντιακής λύρας. Επιπλέον, στο σκοπό εναλλάσσει μόνο δύο μουσικά θέματα, τραγουδά σύμφωνα με το μοτίβο που αφηγείται μια ιστορία, το οποίο ακολουθούσαν πολλοί από τους παλαιούς, και ανά διαστήματα δίνει παραγγέλματα με επιφωνήματα. Σήμερα είναι πιο εύκολο να συναντήσουμε μια ποντιακή λύρα να παίζει τεχνικές βιολιού ή άλλων οργάνων. Η επίδειξη έχει γίνει τάση, και στην ποντιακή μουσική συναντάμε πλέον αυτοσχεδιασμούς, μουσικές και τρόπους που δεν έπαιζε κανείς από αυτούς που πήραν το πρωτογενές υλικό από την πατρίδα. Λίγοι αφηγούνται προσωπικές εμπειρίες σαν ιστορία πάνω στη μελωδία ενός σκοπού, ενώ τα παραγγέλματα έχουν σχεδόν χαθεί ή έχουν γίνει κραυγές και συνθήματα».

Οι πληροφορίες που δίνει ο δάσκαλος από το «Σχολείον Ψαλτικής» αλλά και εκείνες από το «Αθάνατο ΝΟΥΔΑ» συγκλίνουν στο πόσο σπουδαίος αυτοδίδακτος καλλιτέχνης ήταν ο Ηράκλης ο «κιόρτ’ς», ένας τυφλός μουσικός που ήταν μπροστά από την εποχή του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

26/01/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

25/01/2026 - 11:15μμ
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου βραβεύουν τον Γιώργο Αμβροσιάδη, 13 Aπριλίου 2019 (φωτ.: Facebook / Φάρος Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ένας «θεμέλιος λίθος» των Ποντίων, ο Γιώργος Αμβροσιάδης

25/01/2026 - 4:15μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεξιά και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη» (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παιδεία στον Πόντο και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Ένα εκπαιδευτικό πρότυπο με διεθνή ορίζοντα

25/01/2026 - 1:55μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή γιορτή για την  κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Φορέα «Κιβωτός του Πόντου» (φωτ.: facebook.com/Κιβωτός του Πόντου - Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Από τη Βηθλεέμ στην Αιωνιότητα!» με όχημα την «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»

25/01/2026 - 10:32πμ
ΤΑ παιδιά των ακαδημιών του Απόλλωνα έδωσαν το πιο φωτεινό μήνυμα. Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Απόλλων Καλαμαριάς: 100 χρόνια ιστορίας και μνήμης στην επετειακή εκδήλωση στο Δημαρχείο

25/01/2026 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Μαυρόβατο έκοψαν βασιλόπιτα και γύρισαν το πιο αστείο διαφημιστικό βίντεο

25/01/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: pixabay.com / nazimnadir)
ΠΟΝΤΟΣ

Διβάν (Τιβάν): Το πλούσιο ελληνικό φουντουκοχώρι της Κερασούντας που εξαφανίστηκε από τον χάρτη του Πόντου

24/01/2026 - 8:28μμ
Άποψη της υψηλότερης κορυφής των Ποντικών Άλπεων (φωτ.: pexels.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Πωλείται χιόνι… – Από το Καρλούκ και την υψηλότερη κορυφή των Ποντικών Άλπεων στα παζάρια και τα πλουσιόσπιτα του Πόντου

24/01/2026 - 1:52μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Κλαυδία: Ο Πόντος ταξίδεψε στο Πεκίνο – Η «Αστερομάτα» χόρεψε στον πάγο

24/01/2026 - 12:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Μπήκαν οι υπογραφές ΠΑΕ-ΑΣ ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα

45 λεπτά πριν
Μικρούλα ομογενής και μαθήτρια ελληνικού σχολείου στη Μελβούρνη κρατά κασκόλ με την ελληνική σημαία, μπροστά από ζωγραφιές με ελληνικό θέμα στο πλακόστρωτο (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)

Από τη Μελβούρνη η έναρξη των εορτασμών για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πατροκτονία στη Γλυφάδα: Στον εισαγγελέα ο δράστης – Η δικαστική πορεία της δολοφονίας της μητέρας του το 2014

2 ώρες πριν
Η στιγμή της έκρηξης όπως καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας (πηγή: glomex.com)

Τρίκαλα-Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για την 5η αγνοούμενη – Στη δημοσιότητα βίντεο από τη φονική έκρηξη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)

Μια βραδιά γεμάτη ποντιακή παράδοση από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign