pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες στην Αμπχαζία και τη Ρωσία: Νέες προοπτικές

1/12/2020 - 9:02πμ
Οι Έλληνες στην Αμπχαζία και τη Ρωσία: Νέες προοπτικές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Υπάρχουν πολλές μελέτες για το ρόλο των Ελλήνων στην ιστορία της Αμπχαζίας. Αρκεί να αναφέρουμε το βιβλίο Οι Έλληνες στην Αμπχαζία του Νικόλαου Ιωαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην Αθήνα στα ελληνικά και τα ρωσικά, και δοκίμια του δημοσιογράφου, ιστορικού, εκδότη του Ελληνικού δελτίου Σοχούμι, Γιώργου Γρηγοριάδη.

Πολλά σπίτια στην προκυμαία της πρωτεύουσας της Αμπχαζίας, Σοχούμ, είναι ελληνικής προέλευσης, χτισμένα από Έλληνες επιχειρηματίες.

Το πρώτο θέατρο στο Σοχούμ χτίστηκε το 1911 από τον Έλληνα επιχειρηματία Χριστόφορο Σαμουρίδη. Ένα άλλο θέατρο εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο και χτίστηκε από άλλο Έλληνα επιχειρηματία, τον Ιωακείμ Αλοΐζη. Το πιο διάσημο και όμορφο κτήριο, το χιονισμένο ξενοδοχείο «Ritsa», χτίστηκε από τον Χριστόφορο Σπανάκη (το αρχικό του όνομα ήταν «San Remo»).

Μια ιδιαίτερη οικονομική και πολιτιστική άνθηση της ελληνικής κοινότητας υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες ύπαρξης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Από αυτήν την άποψη, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Έλληνες ήταν από τους πυλώνες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Αυτό διευκολύνθηκε από την ορθόδοξη ομολογία των Ελλήνων και τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, Ρώσων και Ελλήνων.

Οι Έλληνες Πόντιοι, που έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, ως επί το πλείστον εργάζονταν σκληρά και είχαν επιχειρήσεις. Αυτό προκαθόρισε την οικονομική και πολιτιστική άνοδό τους, καθώς συνέβαλαν με το μερίδιό τους στην ανάπτυξη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Δυστυχώς, τα δύσκολα γεγονότα του 20ού αιώνα δεν επέτρεψαν στις κοινότητες των Ελλήνων του Πόντου να επιβιώσουν στην προηγούμενη μορφή τους. Η κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έπαιξαν επίσης αρνητικό ρόλο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Έλληνες του Πόντου εγκαταστάθηκαν στην ιστορική πατρίδα τους, στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας κάνουν κάποιον να σκεφτεί τη δυνατότητα και τις προοπτικές ενίσχυσης της ρωσοελληνικής ανθρωπιστικής συνεργασίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Από την εποχή των Αργοναυτών, οι Έλληνες είχαν την ικανότητα να χτίζουν πολυκαναλικές, πολυδιάστατες ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

Η τρέχουσα κατάσταση μας επιτρέπει να υποθέσουμε τις προοπτικές για την αποκατάσταση και ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων. Μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορες κατευθύνσεις:

  • Δημιουργία ρωσοελληνικού πανεπιστημίου που υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως σε Ελλάδα, Ρωσία και Αμπχαζία, σε δημοφιλείς περιοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό, τις μεταφορές, την επεξεργασία τροφίμων, τη δημόσια εστίαση, την ενέργεια, τον προγραμματισμό.
  • Μεγάλης κλίμακας ψηφιοποίηση αρχείων οικογενειών, μουσικών υλικών που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή των Ποντίων Ελλήνων στην Αμπχαζία κατά την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, τη δημιουργία εικονικού μουσείου «Έλληνες στην Αμπχαζία» με έμφαση στην περίοδο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
  • Τη διαμόρφωση και την υλοποίηση δικτυακής εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αλληλεπίδρασης στο τρίγωνο Ρωσία-Ελλάδα-Αμπχαζία με βάση τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως τη δημιουργία δικτύων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανώτερης και πρόσθετης εκπαίδευσης στον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού, ενώνοντας πανεπιστήμια, μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις, οργανισμούς επιχειρήσεις στη Ρωσία, την Αμπχαζία και την Ελλάδα.
  • Διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων με στόχο τη μελέτη της κληρονομιάς των Ελλήνων στην Αμπχαζία, τις προοπτικές ανάπτυξης της τουριστικής επιχείρησης στην περιοχή, τη δημοσίευση ηλεκτρονικών βιβλίων και άλλων εκδόσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

Τσέχα Βαντίμ Βιτάλεβιτς
Επικεφαλής του γραφείου Ρωσικής Συνεργασίας στην Αμπχαζία, δρ Επιστημών, καθηγητής.

  • Πηγή: politispress.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Φιλοδωρήματα: Αφορολόγητα έως 6.000 ευρώ τον χρόνο – Ποιοι κερδίζουν από τη νέα ρύθμιση

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών)

Η Κρήτη τιμά τους Κρήτες της διασποράς: Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

1 ώρα πριν
Vintage καρτ ποστάλ Μαριούπολης, περίπου 1900-1910 (φωτ.: Мариуполь — Пристань / Quai du Calmions/Public Domain)

Σαν σήμερα, το 1778, η Κριμαία έχασε τον ελληνισμό της – Ο ξεριζωμός που γέννησε τη Μαριούπολη

2 ώρες πριν
Πυρκαγιά στη περιοχή του Ρεθύμνου στην Κρήτη (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Πύρινος συναγερμός σε όλη τη χώρα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Νέες φωτιές σε Αχαΐα και Βοιωτία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI /Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ: Πληρώνονται άμεσα αναδρομικά σχεδόν 11 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 6.200 συνταξιούχους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign