pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μνήμες γενοκτονίας έφερε το «Κόκκινο ποτάμι» στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (φωτο, βίντεο)

14/10/2020 - 7:58μμ
Μνήμες γενοκτονίας έφερε το «Κόκκινο ποτάμι» στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί το τηλεοπτικό φαινόμενο της περασμένης σεζόν να ολοκλήρωσε την παρουσία του στη μικρή οθόνη, ωστόσο η δυναμική του συνεχίζει να είναι μεγάλη καθώς έφερε ξανά στην επικαιρότητα το ομώνυμο έργο του Χάρη Τσιρκινίδη. Ο λόγος για το βιβλίο Το κόκκινο ποτάμι, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο Μανούσος Μανουσάκης για να αφηγηθεί τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το έργο παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αστυνομικών της πόλης. Συντονίστρια η Νίκη Στρατηλάτη.

«Είναι τιμή διοργανώνεις εκδήλωση για την ιστορία και τα βάσανα των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας», είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Λέσχης Γιώργος Φεστερίδης.

Το παρών έδωσε και ο Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος εξήγησε για ποιο λόγο αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτή την πτυχή της ιστορίας του ελληνισμού, ενώ ο Στέφανος Κυριακίδης (ο τηλεοπτικός Θεόκλητος) σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθούν τα γεγονότα της Γενοκτονίας και των δεινών του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. «Ο κόσμος να μάθει την ιστορία των προγόνων του», προέτρεψε.


(Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας, ο Χάρης Τσιρκινίδης υπογράμμισε ότι έγραψε το βιβλίο και για να καταδείξει ότι το σχέδιο των Οθωμανών, των Νεότουρκων και των Κεμαλικών ήταν κοινό, να προχωρήσουν στη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Μάλιστα, τόνισε πως απέναντι στη διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας η Ελλάδα θα πρέπει να αντιτάξει κυρίως τις δικές της δυνάμεις, «γιατί οι μεγάλες δυνάμεις πρώτα κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα και υποστηρίζουν κάποια χώρα μόνον εάν ταυτίζονται τα συμφέροντά τους».

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τον Πόντο που παρουσίασαν ο Γιώργος Πουλαντζακλής (λύρα-τραγούδι), η Άννα-Μαρία Καραγιαννίδου (λύρα) και ο Κώστας Ιατρούδης (τσέλο).

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Χάρης Αϊδονόπουλος και Βασίλης Μωυσίδης, εκπρόσωποι της αστυνομίας, του στρατού, φορέων της Θεσσαλονίκης και ποντιακών συλλόγων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

4/06/2026 - 2:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

3/06/2026 - 11:58μμ
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

3/06/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

3/06/2026 - 4:11μμ
Τα γυαλιά του Αντώνιου Αθηνογένη από τις μουσειακές συλλογές της Εστίας Νέας Σμύρνης, και πορτρέτο του (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών – ΕΙΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αντώνιος Αθηνογένης: Από τα δικαστήρια της Σμύρνης στα έδρανα της Βουλής

3/06/2026 - 10:58πμ
H εικόνα της Παναγίας Γουμερά μεταφέρεται στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον Σεπτέμβριο του 2018 (φωτ.: Flickr / Ι. Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ Ι.Μ.Μ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την καρδιά του Πόντου στην Καλλιθέα: Η εικόνα και το Ευαγγέλιο της Παναγίας Γουμερά

3/06/2026 - 10:09πμ
Ο Ευάγγελος-Μάριος Γαβρής ποζάρει με κόσμο που πήγε να δει την παράσταση (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον Καραγκιόζη αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τον Πόντο – Συγκίνησε μαθητής της Ε΄ Δημοτικού

2/06/2026 - 11:41μμ
Ο Λάζαρος Καμπουρίδης μιλά στην εκδήλωση της 50ής Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Σουφλί. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Lazaros Kampouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Με την ιστορική μνήμη η 50ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία – Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Σουφλί

2/06/2026 - 10:53μμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

2/06/2026 - 10:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/PontosGenocide1919)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στη Λάρισα η τακτική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ – Απολογισμός και νέα σχέδια

2/06/2026 - 6:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχέδιο της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης (πηγή: The Hebrew University of Jerusalem & The Jewish National & University Library)

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών τιμά την 573η επέτειο της Ηρωικής Αντίστασης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Φιλοθέη: Άρχισε από μελίσσια στο Άλσος Βεΐκου και επεκτάθηκε – Οι μελισσοκόμοι απομακρύνθηκαν αντί να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική!

45 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα (φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Θερινές εκπτώσεις 2026: Πρεμιέρα στις 13 Ιουλίου

1 ώρα πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

2 ώρες πριν
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

Οσία Σοφία της Θράκης: Η Θρακιώτισσα «μητέρα των ορφανών» που αγιάστηκε μέσα από την προσφορά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign