Την επικαιροποίηση των στοιχείων τους ηλεκτρονικά ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν δικαστικά τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη θα πρέπει να κάνουν το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 οι «κόκκινοι» δανειολήπτες. Η ειδική πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου και θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.
Με την επικαιροποίηση των στοιχείων του ο οφειλέτης αποδέχεται και την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη που δίνει τελεσίγραφο έξι μηνών στους δανειολήπτες περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010» που είναι σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς εκκρεμούν πάνω από 40.000 αιτήσεις –κάποιες έχουν κατατεθεί από το 2015–, οι οποίες έχουν προσδιορισμένες δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Πολλές μάλιστα έχουν λάβει ημερομηνία για συζήτηση ακόμη και μετά το 2027!
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται ότι η συζήτηση στο δικαστήριο θα γίνεται χωρίς την παρουσία μαρτύρων, των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, προκειμένου «να παύσει το καθεστώς οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες να τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές να τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας».
Κατ’ εξαίρεση μπορεί ο ειρηνοδίκης, μετά τη μελέτη του φακέλου της δικογραφίας και εφόσον κρίνει απολύτως αναγκαία την εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο ή την παροχή διευκρινίσεων από τους διαδίκους, να διατάξει την επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο σε χρόνο με συγκεκριμένες προθεσμίες.
Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, κάθε διάδικος έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει τον οφειλέτη σε εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με διαμεσολάβηση, αλλά η προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία ή τις προθεσμίες που προβλέπει ο νέος νόμος.