pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Υπό εξέλιξη νέο διαγνωστικό τεστ για τον πρώιμο εντοπισμό της νόσου Αlzheimer

20/08/2020 - 11:19μμ
Θεσσαλονίκη: Υπό εξέλιξη νέο διαγνωστικό τεστ για τον πρώιμο εντοπισμό της νόσου Αlzheimer
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον πρώιμο εντοπισμό της νόσου Alzheimer στοχεύει το R4Alz (REMEDES for Alzheimer), μια νέα νευροψυχολογική διαδικασία (διαγνωστικό τεστ) που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση νοητικών λειτουργιών κατά το γήρας. Η δοκιμασία R4Alz αποτελεί το αντικείμενο της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής της ψυχολόγου Ελένης Πόπτση και υλοποιείται με τη συνεργασία των τμημάτων Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με την Alzheimer Hellas.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πραγματοποιήθηκε μελέτη με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης κατά πόσο η δοκιμασία R4Alz μπορεί να διαφοροποιήσει άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης νευροεκφυλιστικής νόσου (τα λεγόμενα Άτομα με Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση και Άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή) από υγιείς νοητικά ενήλικες, άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες στο Journal of Alzheimer Disease, μια τέτοια διάκριση είναι δυνατή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 175 άτομα και έδειξε ότι η δοκιμασία διαθέτει εξαιρετική ευαισθησία, δηλαδή μπορεί να διαχωρίσει την Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση από το υγιές νοητικά γήρας με ακρίβεια 85,3%, ενώ με ποσοστό 92,9% καταχωρίζει σωστά τον υγιή πληθυσμό.

Με άλλα λόγια, η δοκιμασία R4Alz μπορεί να λειτουργήσει ως «δείκτης» για το εάν ένα άτομο έχει νοητικά ελλείμματα, ακόμη και αν αυτά δεν γίνονται αντιληπτά από το περιβάλλον ή τους ειδικούς, καθιστώντας δυνατή την πρώιμη πρόληψη.


(Φωτ.: r4a.issel.ee.auth.gr)

«Η μελέτη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς νέες δοκιμασίες προστίθενται, ενώ είναι αναγκαίο να αυξηθεί το δείγμα των συμμετεχόντων έτσι ώστε να προκύψουν πιο έγκυρα κι αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα. Τα ενθαρρυντικά αυτά πρώτα αποτελέσματα, αν επιβεβαιωθούν στο τέλος της έρευνας, θα οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωση αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη παρέμβαση, την καθυστέρηση ή ακόμη και την αναχαίτιση των νοητικών ελλειμμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε περισσότερα λειτουργικά χρόνια για τον ασθενή και καλύτερη ποιότητα ζωής για τον περιθάλποντα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος.

Η Ελένη Πόπτση επισημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση των νευροεκφυλιστικών διαταραχών –όπως είναι η νόσος Alzheimer– τουλάχιστον μία δεκαετία πριν από την κλινική διάγνωση και την έκφραση των κλινικών συμπτωμάτων, αποτελεί σημαντικό στόχο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

«Όλο και περισσότερες μελέτες προσπαθούν να καθορίσουν αντικειμενικούς νευροβιολογικούς ή νευροψυχολογικούς δείκτες με στόχο τη διάγνωση όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ακόμη και πριν τα συμπτώματα να είναι αντιληπτά από τους ειδικούς. Το R4Alz έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι αρκετά πιο σύνθετο και με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας συγκριτικά με άλλες νευροψυχολογικές δοκιμασίες, με στόχο να μπορεί να διακρίνει και να διαγιγνώσκει τα διάφορα στάδια της νευροεκφύλισης από το φυσιολογικά νοητικό γήρας. Χρησιμοποιεί τις συσκευές μέτρησης αντανακλαστικών REMEDES (REflexes MEasurement DEviceS), δηλαδή φορητές συσκευές (REMEDES pads), οι οποίες είναι προγραμματισμένες να παράγουν χρώμα ή/και ήχο ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε δοκιμασίας, ενώ συνοδεύονται από αντίστοιχα γραφικά και ηχητικά ερεθίσματα» προσθέτει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αγγέλα Φωτοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (Φωτ.: EPA/Emanuele Valeri)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα χωρίς κάπνισμα: Τι αποκαλύπτει η περίπτωση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄

15/10/2026 - 11:14μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/marijana1-8558212)
ΥΓΕΙΑ

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη με τη νόσο

14/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/bru-no-1161770/)
ΥΓΕΙΑ

The Lancet: Η παχυσαρκία και η ακινησία απειλούν την παγκόσμια υγεία περισσότερο από πολέμους και πανδημίες

14/10/2026 - 11:15πμ
(Φωτ.: Pexels / Michal Jarmoluk)
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για 43.500 δικαιούχους – Έως οκτώ δόσεις ανά ασθενή

13/10/2026 - 7:00μμ
Από την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας
(φωτ. αρχείου EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Άρχισε η αποστολή SMS για δωρεάν μαστογραφίες

13/10/2026 - 12:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικά εμβόλια: Ποια είδη διατίθενται ήδη στα φαρμακεία – Τι ισχύει για το ρινικό εμβόλιο στα παιδιά

11/10/2026 - 2:52μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: Ποιοι χρειάζονται εξέταση και κάθε πότε γίνεται ο επανέλεγχος

11/10/2026 - 1:30μμ
Ιατρική εξέταση με στηθοσκόπιο (φωτ.: Pexels / Los Muertos Crew)
ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιους αφορούν τα φάρμακα της παχυσαρκίας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

10/10/2026 - 11:35μμ
Ιατρικό εργαστήριο (φωτ. αρχείου:  Pixabay / sindhu digital)
ΥΓΕΙΑ

Οι λοιμώξεις συνδέονται με το 12% των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως

10/10/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν μαστογραφίες και υπερηχογραφήματα: Νέα φάση για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

9/10/2026 - 10:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο για πολιτική συγκέντρωση στη Τζόρτζια, στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

5 λεπτά πριν
Η αφίσα της εκδήλωσης

Πτολεμαΐδα: Από την προσφυγιά στο μέτωπο του ’40 – Εκδήλωση για τους Πόντιους στρατιώτες

29 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Καιρός: Βροχές στα ανατολικά και πτώση της θερμοκρασίας – Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

55 λεπτά πριν
Γενική άποψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT)

Χωρίς συμφωνία για προϋπολογισμό και ενέργεια η Σύνοδος Κορυφής – Στην αντεπίθεση η Αθήνα για ΚΑΠ και Συνοχή

8 ώρες πριν
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)

6o Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Η Ανατολική Θράκη στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκησε στην παράταση και την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV