pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιλογή συμμάχου

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

16/07/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι διιστορικό το πρόβλημα για την Ελλάδα να αδυνατεί να καταλήξει «ποιος θα την προστατεύει» αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821, «ποιο συμμαχικό μπλοκ θα την ωφελήσει περισσότερο» κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή ακόμη και «ποιο στρατόπεδο ταυτίζεται ιδεολογικά με τους εγχώριους σχηματισμούς» την επαύριον του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το δίλημμα θα ήταν εύλογα διαρκές, αν θυμηθούμε τη ρήση του λόρδου Πάλμερστον ότι «Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα». Στην ελληνική περίπτωση, βέβαια, το προβληματικό ήταν ότι ο ορισμός των συμφερόντων και κατ’ επέκταση η επιλογή των φίλων και των εχθρών έτεινε συχνά να γίνεται επί ανορθολογικής βάσης (ιδιωτικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες, στερεοτυπικές αντιλήψεις, ιδεολογίες).

Ευτυχώς στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα είναι ευκρινέστερα, απλούστερα και υπάρχει σχετική σύμπνοια ως προς την επιλογή της Γαλλίας ως κύριο σύμμαχό μας, εν απουσία και εναλλακτικών άμεσα διαθέσιμων επιλογών.

  • Πρώτον, έχει ιστορικό ρόλο και εδραία παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική, με δεδηλωμένα συμφέροντα και εκπεφρασμένη βούληση υπεράσπισής τους.
  • Δεύτερον, έχει τις δυνατότητες να ηγηθεί μιας διακρατικής προσπάθειας αντιηγεμονικής συσπείρωσης, και μάλιστα με εξέχοντα οπλικά συστήματα απολύτως ενταγμένα στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (Mirage, υποστρατηγικά όπλα, π.χ. SCALP).
  • Τρίτον, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία διαθέτουν συγκλίνοντα συμφέροντα κυρίως όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους, την εκμετάλλευση και την εμπόρευσή τους.
  • Τέταρτον, στη βάση των ανωτέρω, από κοινού αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή, την τουρκική, η οποία στην περίπτωση της Γαλλίας διαχέεται στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά φθάνει έως και τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, γεωγραφικές ζώνες προνομιακές για το Παρίσι.

Η Γαλλία, κατά την τρέχουσα ιστορική φάση, δύναται να καταστεί ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχός μας, καθώς η στρατηγική εικόνα της είναι πλήρως αντιθετική προς την τουρκική. Συγκεκριμένα, το Παρίσι υπερασπίζεται φορείς εξουσίας και νομιμοποίησης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή εκ των πραγμάτων εχθρικούς προς την ισλαμοστραφή πολιτική της Άγκυρας. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος μεταστροφής της τουρκικής πολιτικής με άξονα τη συνολική προσέγγιση της Γαλλίας θεωρείται απίθανος καθώς, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Άγκυρα θα έχει ακυρώσει τον εαυτό της και την ταύτισή της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Είναι προφανές ότι ούτε το Παρίσι –ως η μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ και ο επίδοξος ηγέτης του μεσογειακού χώρου– θα έπραττε κάτι παρόμοιο, ιδιαιτέρως εν μέσω μερικής επιχειρησιακής αποδέσμευσης των ΗΠΑ από την περιοχή και ανάκυψης μιας μοναδικής γεωστρατηγικής ευκαιρίας για το ίδιο.

Εντούτοις, αυτό που λείπει από το παζλ είναι η θεσμοποίηση της συμμαχικής σχέσης, καθώς αυτή θα παρήγε κύρος, αξιοπιστία και δεσμευτικότητα.

Η επισημοποίηση της αμυντικής συνεργασίας θα παρήγε αποτελέσματα άμα τη ανακοινώσει και μόνο, αυξάνοντας το κόστος απεμπλοκής της Γαλλίας και κατ’ επέκταση καθιστώντας σαφή στην Τουρκία τη γαλλική απάντηση. Άλλωστε, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά των φρεγατών συνιστά μια χαρακτηριστική απόδειξη ότι η ενεργητική διπλωματία επί τη βάσει ανταλλαγμάτων είναι η μοναδική λύση, μιας και η διαρροή ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία ώθησε τους Αμερικανούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες εξαγοράς των Ναυπηγείων Ελευσίνας διά της εταιρείας Onex.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχαιοελληνική επιγραφή στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΧΚ)

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Επίσημη εκδήλωση από το ΥΠΕΞ με Τασούλα, Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη και Μπαμπινιώτη

29 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Παναγόπουλου: Οι σκοτεινές διαδρομές του χρήματος – Τι μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών

1 ώρα πριν
Το σιντριβάνι μέσα στο οποίο έπεσε το άτυχο κοριτσάκι (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα: Διασωληνωμένο το κοριτσάκι που έπεσε στο σιντριβάνι – Στον εισαγγελέα οι γονείς

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού και πάλι – Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας αρχίζει η εβδομάδα

2 ώρες πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

«Βιολάντα»: Την έντονη μυρωδιά στο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν πάνω από 25 εργαζόμενοι

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Πράσινο το κλάσικο με Ταμπόρδα

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign