pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 29 Αυγούστου 1824 διεξήχθη η ένδοξη Ναυμαχία του Γέροντα

Από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21

29/08/2021 - 9:50πμ
Από την έκδοση του 1971 «Κατά θάλασσαν αγών» (πηγή: stamps-gr.blogspot.com)

Από την έκδοση του 1971 «Κατά θάλασσαν αγών» (πηγή: stamps-gr.blogspot.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του 1821, που τελείωσε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα. Διεξήχθη στις 29 Αυγούστου 1824 στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου.

Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία, και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία.

Μετά την καταστροφή της Κάσου (29 Μαΐου 1824) και των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), το ηθικό του ελληνικού ναυτικού είχε καταπέσει. Η βοήθεια που παρείχε ο χεβίδης της Αιγύπτου Μοχάμετ Άλι στον σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ έθετε σε κίνδυνο την Ελληνική Επανάσταση.

Στόχος του Μοχάμετ Άλι ήταν να συντρίψει το ελληνικό ναυτικό για να μπορέσει ο γιος του, Ιμπραήμ Πασάς, να αποβιβαστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στη Πελοπόννησο και να καταστείλει την επανάσταση. Άλλωστε, το έπαθλο για τον πανέξυπνο Αλβανό εκ Καβάλας ήταν μεγάλο. Αν επιτύγχανε, ο σουλτάνος θα τον επιβράβευε με την παραχώρηση της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο του κοινού τουρκοαιγυπτιακού σχεδίου, ο Τούρκος ναύαρχος Χοσρέφ Πασάς επιχείρησε στις αρχές Αυγούστου του 1824 να καταλάβει τη Σάμο. Ο ελληνικός στόλος, που αποτελείτο από υδραίικα, σπετσιώτικα και λίγα ψαριανά πλοία, τον εμπόδισε να πλησιάσει το νησί με μια σειρά συγκρούσεων που κράτησαν περίπου μία εβδομάδα.

Ο Χοσρέφ δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει με το στόλο του ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό, και να περιμένει ενισχύσεις από το στόλο του Ιμπραήμ που κατέφθασε στην περιοχή στις 19 Αυγούστου.

Πέντε μέρες αργότερα έγιναν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των δύο στόλων, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες.

Η αποφασιστική ναυμαχία δόθηκε στις 29 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Τα εχθρικά πλοία προσπάθησαν να κυκλώσουν τα ελληνικά, αλλά ο Μιαούλης με εννέα πλοία και δύο πυρπολικά προχώρησε προς τον κόλπο του Γέροντα. Τα αιγυπτιακά πλοία, που κάλυπταν το δεξιό άκρο του εχθρικού στόλου, αποφάσισαν να τα χτυπήσουν, καθώς ήταν απομονωμένα.

Ο Δημήτριος Παπανικολής προσπάθησε να τα εμποδίσει να πλησιάσουν τα πλοία του Μιαούλη, αλλά δέχθηκε ομαδικό πυρ και αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αφού έκαψε πρώτα το πυρπολικό του. Η νηνεμία που επικρατούσε στη θάλασσα δεν επέτρεψε τη δράση των πυρπολικών του Ματρόζου, του Πιπίνου και του Νικόδημου.

Η κατάσταση μεταβλήθηκε γύρω στο μεσημέρι, όταν ο άνεμος έγινε ευνοϊκός για τον ελληνικό στόλο. Τα ελληνικά πλοία διείσδυσαν ανάμεσα στα εχθρικά, με αποτέλεσμα να μην πρόκειται πλέον για ναυμαχία εκ παρατάξεως (θα ήταν χαμένη υπόθεση για τον ελληνικό στόλο, λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής υπεροχής του εχθρού), αλλά για μια σύγκρουση, όπου όλα μαζί τα πλοία μάχονταν ανακατεμένα.

Η κίνηση τακτικής του Μιαούλη ευνοούσε τα πυρπολικά, που ανέλαβαν δράση κρίνοντας την έκβαση της ναυμαχίας.

Ο Σπετσιώτης μπουρλοτιέρης Λάζαρος Μουσιού (ή Μουσιός) κατόρθωσε να προσκολλήσει το πυρπολικό του σ’ ένα αιγυπτιακό μπρίκι. Έντρομοι οι 300 άνδρες που αποτελούσαν το πλήρωμά του έπεσαν στη θάλασσα και το μπρίκι ακυβέρνητο παρασύρθηκε από το ρεύμα και λίγο πιο κάτω ανατινάχθηκε.

Δύο πυρπολικά υπό τους Παπαντώνη και Βατικιώτη κατόρθωσαν να κολλήσουν σε μια μεγάλη αιγυπτιακή φρεγάτα με 44 κανόνια, η οποία κάηκε μέσα σε λίγα λεπτά, παρασύροντας στο βυθό τους περισσότερους από τους 1.100 άνδρες του πληρώματός της.

Τομή πυρπολικού πλοίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Μετά τη δυσμενή γι’ αυτόν εξέλιξη, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος άρχισε να υποχωρεί προς την Κω, ενώ ο ελληνικός αγκυροβόλησε και πάλι στον Γέροντα. Η επιτυχία αυτή του ελληνικού ναυτικού αναπτέρωσε το ηθικό των ανδρών του, διέσωσε τη Σάμο και καθυστέρησε την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.

Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του ’21.

Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε το θαυμασμό των ξένων. Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό».

  • Πηγή: sansimera.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Ήμελλο: Από την Κυψέλη και τη Νάξο, στη Μόσχα και την Επίδαυρο – Η πορεία ενός ηθοποιού που λάτρεψε το θέατρο

16/12/2025 - 2:37μμ
Αποκατεστημένο αντίγραφο μικρογραφίας από χειρόγραφο ψαλτήρι του 11ου αι. (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βασίλειος Β’: Ο αυτοκράτορας που αναμόρφωσε τον Εύξεινο Πόντο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

15/12/2025 - 10:08πμ
(Φωτ.: Facebook Irene Maradei)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ροζίτα Σώκου: Η καταγωγή από τη Σμύρνη, ο γάμος με Ιταλό, ο πλατωνικός έρωτας με τον Νουρέγιεφ και το τέλος στην εποχή του κορονοϊού

14/12/2025 - 7:20μμ
Από την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Διακογιάννης: Ο δημοσιογράφος που έφερε την ευγένεια και τη φινέτσα στα αθλητικά

13/12/2025 - 6:45μμ
Σκηνή από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (πηγή: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»: Μια ταινία γεννιέται μέσα από κόντρες, επιμονή και… πολλή λατέρνα

12/12/2025 - 12:12μμ
Η Ελένη Ουράνη το 1945, σε φωτογραφία ταυτότητας από το Στούντιο Ξανθάκη (πηγή: Αρχείο ΕΛΙΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελένη Ουράνη: Συγγραφέας, κριτικός, φεμινίστρια – Μια γυναίκα (Άλκης) Θρύλος

9/12/2025 - 2:59μμ
Τορπιλοβόλο κλάσης V1 (πηγή: ΕΛΙΝΙΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1912: Η άφιξη που σημάδεψε την ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού

8/12/2025 - 10:09πμ
(Φωτ.: Facebook Παύλος Σιδηρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο πρίγκιπας της ροκ ήταν Πόντιος! Η ζωή και ο μύθος του Παύλου Σιδηρόπουλου

6/12/2025 - 3:18μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγία 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Λαζάνης: Ο «εργάτης του θεάτρου», το σπουδαίο έργο και ο Κάρολος Κουν

5/12/2025 - 1:01μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

4/12/2025 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανατολή στην Αρτέμιδα (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Αίθριος καιρός με ασθενείς βροχές στα δυτικά

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Κατέρρευσε στο φινάλε κόντρα στη Βαλένθια ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν

Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μεγάλη νίκη στην Πόλη ο Παναθηναϊκός

10 ώρες πριν
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

10 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Ανώδυνη ήττα στην Ουγγαρία για την ΑΕΚ

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign