pontosnews.gr
Κυριακή, 29/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Covid-19: Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον, πάνω από 8 στους 10 συμφωνούν με τα μέτρα που ελήφθησαν

3/06/2020 - 5:43μμ
Covid-19: Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον, πάνω από 8 στους 10 συμφωνούν με τα μέτρα που ελήφθησαν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία του κορονοϊού, το 83% συμφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία, και το 61% των γιατρών έχει απώλεια εισοδήματος –όπως δηλώνει– άνω του 25%, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρία ALCO σε κοινό και γιατρούς για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας αποτυπώνει εικόνα αποδοχής για τα σχετικά με τον κορονοϊό μέτρα αλλά και εικόνα μειούμενης ανησυχίας και χαλάρωσης σε σχέση με την εφαρμογή τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας
Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

  • Η ανησυχία για τον κορονοϊό μειώνεται (ένας στους τρεις ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου). Η γνώση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης είναι καθολική, η εφαρμογή τους όμως όχι, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο. Είναι προφανές ότι ο περιορισμός της ανησυχίας έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
  • Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορονοϊό είναι αυτά που πρέπει, όμως το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά απ’ ό,τι θα έπρεπε.
  • Η αντίληψη της κοινωνίας για τους γιατρούς και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά μετά την πανδημία. Ειδικότερα για τους γιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 61%.
  • Σε αντίθεση με την ενισχυμένη εικόνα τους, ωστόσο, οι γιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ σημαντικά (το 64% του δείγματος δηλώνει ότι περιόρισε τις σχετικές επισκέψεις).

Η στάση του ιατρικού κόσμου
Η μεγάλη πλειονότητα των γιατρών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία (83%), αλλά και με το ρυθμό άρσης τους (72%).

Καθολική εμφανίζεται να είναι στον ιδιωτικό τομέα η τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας (98%), σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα όπου ένα 12% δηλώνει ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν, ενώ το 21% των ιατρών αναφέρει ελλείψεις σε μέσα προφύλαξης.

Δεύτερος βασικός άξονας της έρευνας είναι η αντίληψη, για πρώτη φορά, των γιατρών του δημόσιου τομέα περί σταθεροποίησης των συνθηκών και των αμοιβών. Συνολικά, οι γιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα δημόσιας υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92%: 47% πλήρως και 45% αρκετά), ενώ για πρώτη φορά αξιολογούν το επίπεδο περίθαλψης ως ισάξιο με εκείνο των ευρωπαϊκών χωρών.

Τρίτος βασικός άξονας, η αποτύπωση πολύ σημαντικών απωλειών εισοδήματος στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της πανδημίας. Το 61% εκτιμά ότι η μείωση υπερβαίνει το 25%, ενώ ένα πρόσθετο 18% εκτιμά ότι ή μείωση κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25%.

Τέταρτος βασικός άξονας είναι η μεγάλη αλλαγή της στάσης των γιατρών σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Τα σαφώς αρνητικά ποσοστά των προηγούμενων ετών (64% το 2018 και 72% το 2019) έχουν αντιστραφεί πλήρως, με τη θετική αξιολόγηση να φτάνει το 71% (13% πολύ θετικά και 58% θετικά).

Σε ό,τι αφορά το ειδικότερο ζήτημα του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, η εικόνα έχει μεταβληθεί σημαντικά, με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να είναι πλέον μοιρασμένοι (39% θετικοί, 35% αρνητικοί, 26% δεν γνωρίζουν), σε σχέση με το 65% αρνητικών κρίσεων του 2019.

Πολύ πιο θετική είναι πλέον και η εικόνα σε σχέση με την επίδραση του συστήματος στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (41% έναντι 37% που διαφωνεί), ενώ παραμένει έντονα αρνητική (83%) η αντίληψη για την προσφορά από το νέο σύστημα αξιοπρεπούς αμοιβής και σωστών επαγγελματικών συνθηκών στους ιατρούς.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 γιατρούς μέλη του ΙΣΑ, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματά της ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισήμανε πως «η ελληνική κοινωνία βγαίνει περισσότερο δυνατή και συσπειρωμένη από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι πολίτες αντελήφθησαν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η πολιτεία και ο ιατρικός κόσμος, ο οποίος με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναδείχθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών, κι αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: dimokritos.org)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιο «καμπανάκι» για τη μηνιγγίτιδα: Πάνω από 250.000 θάνατοι ετησίως

28/03/2026 - 1:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο ΕΟΦ για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σταθερή η εικόνα στην Ελλάδα

22/03/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: shebaonline.org)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοκύτταρα CAR-T καταπολεμούν αιματολογικούς καρκίνους απευθείας στο σώμα – Ένα από τα ισχυρά όπλα των ογκολόγων

19/03/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιρανή δημοσιογράφος σε κατεστραμμένο οίκημα στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές για τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή – Εξαντλούνται τα αποθέματα του Ισραήλ

32 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τη Μαρινέλλα – «Σ’ ευχαριστώ για όλα, ΜΑΝΑ…», «Θα σε τραγουδάω για πάντα»

1 ώρα πριν
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Πάνω από 94 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν ως τις 3 Απριλίου e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μαρινέλλα 1938-2026: Τα λόγια είναι περιττά…

2 ώρες πριν
Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο (δεύτερος από δεξιά) κρατά πανό στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)

ΗΠΑ: 3.000 διαδηλώσεις σε μία ημέρα κατά του Τραμπ – Ντε Νίρο και Σπρίνγκστιν μπροστάρηδες στις πορείες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Η κακοκαιρία συνεχίζεται με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign