pontosnews.gr
Σάββατο, 25/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Περιφέρεια Αττικής

24/05/2020 - 5:40μμ
Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Περιφέρεια Αττικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Αττικής και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και  Νήσων Χρίστος Δημόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 353.000 αδικοχαμένων ψυχών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος. 

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε η υπασπιστής του Πολεμικού Ναυτικού, υποπλοίαρχος Κ. Πορόγλου, την κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, την Περιφέρεια Αττικής ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, τη Βουλή ο αντιπρόεδρος Α. Μπούρας, τις Ένοπλες Δυνάμεις ο επιτελάρχης Ι. Γκοντικούλης,  τον Δήμο Αθηναίων ο αντιδήμαρχος Ε. Κολλάτος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο συντονιστής της Σ. Κοκκινάκης, ενώ παρούσα ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη.

«Η 19η Μαΐου 1919 αποτελεί μια ημέρα θλίψης και περισυλλογής. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας καθώς 353.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους Νεότουρκους», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης και συνέχισε λέγοντας πως «ο τουρκικός εθνικισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οδήγησε στη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία». Σημείωσε πως τα ιερά χώματα του Μικρασιατικού Πόντου «ποτίστηκαν με αίμα αθώων Ελλήνων» και «κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται».

Υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης της Περιφέρειας, όπως και η ανάρτηση του πανό στο κεντρικό κτήριο, αποτελούν ελάχιστη ένδειξη τιμής στους Πόντιους. «Καταθέτουμε το σεβασμό μας στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων και δίνουμε μια υπόσχεση να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μας συνείδησης. Αποτελεί ελάχιστο χρέος μας, απέναντι σε όλα τα αθώα θύματα –να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις οι καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

  • Φωτογραφίες: Περιφέρεια Αττικής.
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν και χρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή της (εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ορόρα Μαρντιγκανιάν: Επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και έκανε όλο τον κόσμο κοινωνό της ιστορίας του λαού της

24/04/2026 - 3:17μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ: Η μνήμη δεν αποτελεί απλώς αναφορά στο παρελθόν, αλλά καθήκον προς το παρόν και το μέλλον

24/04/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη

24/04/2026 - 1:59μμ
1915. Αρμένιοι πρόσφυγες στην πόλη Βαν (φωτ.: Henry Morgenthau / commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δημήτρης Ψαθάς: «Απότομα ήλθε ο φόβος, ένα πρωινό» – Η πρώτη μέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τραπεζούντα

24/04/2026 - 1:42μμ
(Φωτ.: flickr.com / 
hélène veilleux)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, παγκόσμιος φόρος τιμής στα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο θύματα

24/04/2026 - 12:33μμ
Στιγμιότυπο από το βίνταο (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε αριθμούς – Με φόντο ένα καλαίσθητο βίντεο

24/04/2026 - 12:08μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χρέος μας να μην ξεχαστεί ποτέ η Γενοκτονία των Αρμενίων

24/04/2026 - 10:00πμ
Ένοπλοι απομακρύνουν την πνευματική και οικονομική ελίτ του Χαρπούτ (Δυτική Αρμενία). Εκτελέστηκαν σε κοντινή τοποθεσία τον Μάιο του 1915 (πηγή: Wikipedia / Πολιτικά Αρχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Ένα ανοιχτό τραύμα της Ιστορίας – 1,5 εκατομμύριο ψυχές ζητούν δικαίωση

24/04/2026 - 7:00πμ
(Φωτ.: Facebook/Messinia Live)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Συγκίνηση και μνήμη στην Καλαμάτα

23/04/2026 - 9:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία σε παιδί με σπάνια ασθένεια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Χανίων)

Χανιά: Ενισχύεται η συνεργασία με την Αυστραλία για το Μνημείο Anzac, ενόψει της επετείου της Μάχης της Κρήτης

4 ώρες πριν
Αγρότες που κατευθύνονται στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Σέρρες: Στους δρόμους ξανά αγρότες και κτηνοτρόφοι – Επιστρέφει το μπλόκο του Προμαχώνα

4 ώρες πριν
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)

Νετανιάχου: Αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη – «Το έχω αφήσει πίσω μου»

5 ώρες πριν
Πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος - Armenian National Committee of Greece)

Πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Δεν επετράπη η προσέγγιση σε πρεσβεία και προξενείο

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign