pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η προσφυγοπούλα από το Κερπισλί της Σαμψούντας, στη Νέα Χηλή – Η συγκλονιστική ιστορία της θείας Ανάστας

21/05/2020 - 9:19πμ
Η προσφυγοπούλα από το Κερπισλί της Σαμψούντας, στη Νέα Χηλή – Η συγκλονιστική ιστορία της θείας Ανάστας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ανάστα ήταν κόρη του Ευθύμιου και της Ευθυμίας Σπυριδοπούλου, από το χωριό Κερπισλί της Σαμψούντας. Ο Ευθύμιος και Ευθυμία είχαν άλλα τέσσερα παιδιά. Τον Θόδωρο, τη Στυλιανή, την Κυριακή, και τον μικρό Θεμιστοκλή. Ζούσαν ήσυχα στο χωριό τους, είχαν τον τρόπο τους.

Μα ήρθαν χρόνια δίσεκτα. Οι Τούρκοι πήραν την απόφαση να αφανίσουν τους χριστιανούς της Ανατολής.

Ξαπέστειλαν τα σκυλιά τους, τους τσέτες, που με τον αρχηγό τους, τον Τοπάλ Οσμάν, λεηλάτησαν, βίασαν, αφάνισαν τους χριστιανούς της περιοχής της Σαμψούντας.

Το σχέδιο της οριστικής σφαγής και Γενοκτονίας της ράτσας μας δόθηκε στις 19 Μαΐου 1919, όταν ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Άφθονο ήταν το αίμα των χριστιανών που χύθηκε. Άλλοι πάλι οδηγήθηκαν στα αμελέ ταμπουρού, στα τάγματα εργασίας δηλαδή, και χάθηκαν στις πορείες θανάτου.

Ο αδελφός της Ανάστας, ο Τελή Θόδωρος, κατέφυγε στα βουνά αντάρτης. Τον είπαν Τελή γιατί ήταν ατρόμητος και δεν προσκύνησε τον άπιστο. Οι γονείς της Ανάστας και η αδελφή της η Κυριακή πέθαναν στο χωριό. Όσο για τη Στυλιανή, είχε χαθεί… Τα δυο μικρότερα παιδιά, την Ανάστα και τον Θεμιστοκλή, τους πήρε η γυναίκα του Τελή Θόδωρου και μαζί με το δικό της κοριτσάκι ξεκίνησαν από το χωριό, μαζί με άλλους συγχωριανούς τους, για να φτάσουν σε λιμάνι, στον Εύξεινο Πόντο. Ήλπιζαν να βρουν κάποιο πλοίο να τους πάρει στην Ελλάδα.

Τέσσερις μήνες περιπλανήθηκαν. Περπάτησαν ατελείωτα κάτω από γεφύρια, μέσα από νερά και καλαμιές. Τρώγανε ό,τι βρίσκανε στο δρόμο τους. Οι Τούρκοι καιροφυλακτούσαν σε κάθε τους βήμα. Μια μέρα, ο παπάς που ήταν μαζί τους, είπε σε μια γυναίκα που κρατούσε το μωρό στην αγκαλιά της, ή να φύγει ή να το πνίξει στο ποτάμι. «Για να μην μας προδώσει το κλάμα του μωρού», της είπε. Η γυναίκα, παρά τον πόνο της, έριξε το παιδί της στο ποτάμι.

Η Ανάστα μαζί με τους άλλους συνέχισαν το δρόμο τους. Στο δρόμο συνάντησαν πολλές δυσκολίες. Κάποτε χρειάστηκε να περάσουν ένα ποτάμι.

Τότε ο Λευτέρης Παμπουκίδης την φορτώθηκε στην πλάτη του. Έτσι, φορτωμένη στην πλάτη του Λευτέρη κατάφερε να σωθεί από βέβαιο θάνατο η μικρή Ανάστα.


Ο Λευτέρης Παμπουκίδης, από την Αμάσεια του Πόντου

Μετά από κακουχίες τεσσάρων μηνών κατάφεραν επιτέλους να φτάσουν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Στο λιμάνι του Σοχούμ επιβιβάστηκαν σε πλοίο το οποίο θα τους έφερνε στην Ελλάδα. Στη διαδρομή θέριζαν οι αρρώστιες. Όσους πέθαιναν, τους έριχναν στη θάλασσα.

Η Ανάστα δεν θα ξεχνούσε ποτέ μια σκηνή που διαδραματίστηκε δίπλα της. Ο ήλιος έγερνε στη Δύση του. Το σκοτάδι δεν θα αργούσε να τυλίξει για άλλη μια νύχτα το καράβι. Το σκοτάδι πάντα την φόβιζε, έβλεπε παράξενες σκιές – σκιές τρομακτικές λες και έρχονταν να την κατασπαράξουν. Η θάλασσα και ο ουρανός σφιχταγκάλιαζαν το πλοίο, το οποίο ανεβοκατέβαινε αργά στα κύματα. Το χρώμα ουρανού και θάλασσας γίνονταν ένα στο σκοτάδι.

Δίπλα της ακούστηκε μια κοριτσίστικη φωνή.

«Μάνα, μάνα ξύπνα!». Η γυναίκα δεν σάλευε. Την έσπρωξε πιο δυνατά, το κεφάλι της έπεσε από τον μπόγο όπου ήταν στερεωμένο, έγειρε στο πλάι. Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα. Κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συνέβη στη μάνα της.

«Μάνα, μάνα, μάνα, ξύπνα, μίλα μου…». Νεκρική σιγή γύρω. Χιλιάδες ψυχές ξέχασαν για λίγο τον δικό τους πόνο και αφουγκράζονταν το κλάμα του κοριτσιού. Το κορίτσι αγκάλιασε το σώμα της μάνας. Ανασήκωσε το κεφάλι της, το έφερε κοντά στο πρόσωπό της…

«Μάνα, ξύπνα, μη μ’ αφήνεις μόνη, μόνη είμαι μάνα στον κόσμο, μόνο εσένα έχω. Όλους τους έχασα, όλους… Είσαι άδικη μάνα, μ’ ακούς; Εσύ δεν υποσχέθηκες ότι θα επέστρεφε ο πατέρας στο σπίτι και θα αντάμωνε πάλι όλη η οικογένεια; Δεν κράτησες μάνα την υπόσχεσή σου και τώρα φεύγεις και εσύ και μ’ αφήνεις ορφανή, μόνη στον κόσμο».

Τα μάτια του κοριτσιού ήταν γεμάτα δάκρυα. Έκλαιγε, και ανάμεσα στα αναφιλητά της σιγοψιθύριζε…

«Μανίτσα μ’, μανίτσα μ’, μανίτσα μ’, μέρ’ εφέκες με και πας, μανίτσα μ’, μικρόν ορφανόν εφέκες με, μανίτσα μ’». Κουνούσε τη μάνα στα χέρια σαν να νανούριζε την κούκλα της. «Ξύπνα μάνα μ’, φοβάμαι…».

Την πλησίασαν δυο γεροδεμένοι άνδρες από το πλήρωμα του πλοίου. Τα χέρια του κοριτσιού δεν αντέδρασαν, έπεσαν στο πλάι. Πήραν τη γυναίκα από την αγκαλιά της και την μετέφεραν στην άκρη του πλοίου. Ένας παπάς διάβασε μια ευχή. «Αιωνία σου η μνήμη, αδελφή». Την σήκωσαν και πάλι στα χέρια και την έριξαν στη θάλασσα.

Το ουρλιαχτό του κοριτσιού τους τρόμαξε. Και ύστερα σιωπή. Ακόμη και τα δάκρυα στέρεψαν στα μάτια τους. Οι άνθρωποι έγειραν τα κεφάλια τους. Δεν είχαν άλλη δύναμη να μιλήσουν, να κλάψουν, να παραπονεθούν, να τραγουδήσουν. Το πλοίο συνέχιζε το ταξίδι του.

Οι μέρες τούς φαίνονταν ατελείωτες. Μερόνυχτα έβλεπαν μόνο ουρανό και θάλασσα. Κάποτε είδαν από μακριά στεριά. Τους είπαν πως ήταν το νησί Λευκάδα. Λαχταρούσαν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες να πιάσουν λιμάνι, να πατήσουν λίγη στεριά. Αντί γι’ αυτό τους κράτησαν για σαράντα περίπου μέρες στο πλοίο, σε καραντίνα.

Μετά από 40 μέρες το πλοίο πλησίασε στο λιμάνι για να τους αποβιβάσει. Με έκπληξη είδαν πολλούς ανθρώπους να τους περιμένουν εκεί. Αναθάρρησαν, σκέφτηκαν «τα αδέλφια μας οι Έλληνες κατέβηκαν στο λιμάνι για να μας υποδεχτούν!». Μα όσο πλησίαζαν, τόσο η αγωνία τους μεγάλωνε. Τα λόγια και οι διαθέσεις δεν ήταν ανθρώπων που σε καλοδέχονται.

«Τουρκόσποροι, να φύγετε», φώναζαν. Αυτοί τους κοίταζαν με απορία, κοιτιόντουσαν μεταξύ τους, νόμιζαν ότι κάποιοι Τούρκοι βρίσκονταν ανάμεσά τους. Μα σαν κατάλαβαν ότι τουρκόσπορους αποκαλούσαν τους ίδιους, έσκυψαν το κεφάλι ταπεινωμένοι.

«Έλληνες είμαστε», τους έλεγαν.

Το κλίμα δεν τους σήκωνε. Πολλοί πήραν πάλι των οματιών τους και έφυγαν σε αναζήτηση άλλης πατρίδας. Η γυναίκα του Τελή Θόδωρου πήρε τα παιδιά και έφυγαν για τη Δράμα. Εκεί άκουσαν ότι υπήρχαν χωράφια και καπνά. Όμως τα παιδιά δεν περνούσαν καλά. Η γυναίκα τα κακομεταχειριζόταν. Τότε, ένας ξάδελφος του πατέρα τους, ο Χατζη-Γιώργης τα πήρε μαζί του και πήγαν στην Ξάνθη.

Εκεί μια μέρα έφτασε ένα όμορφο παλικάρι από χωριό του Έβρου. Ο Σταύρος Αραπίδης. Ζητούσε να παντρευτεί μια προσφυγοπούλα από του Πόντου τα μέρη. Είδε την Ανάστα, 14 χρόνων λυγερόκορμο κορίτσι ήταν, και αυτός μόλις 18. Παντρεύτηκαν και την έφερε στη Νέα Χηλή το 1924.


Ο Σταύρος Αραπίδης, στρατιώτης το 1931

Παιδιά ήταν και οι δυο. Δεν ήταν εύκολη η ζωή τους. Φτώχεια και αγώνας για επιβίωση. Και ύστερα ήρθαν τρία παιδιά. Η Αλεξάνδρα, η Κυριακή και η Ελισάβετ. Και ρίζωσαν στον τόπο. Και αναθρέψαν τα παιδιά τους και αυτά έκαναν τα δικά τους παιδιά.

Η «θεία» Ανάστα πέθανε το 2011 σε ηλικία 97 χρονών. Μέχρι και το τέλος θυμόταν με κάθε λεπτομέρεια τα χρόνια που έζησε, παιδί εκεί στον Πόντο, γυναίκα κατόπιν, εδώ στη Νέα Χηλή. Ο Θεός την αξίωσε να δει τέσσερα εγγόνια και πέντε δισέγγονα. Αυτή ήταν η ιστορία της μικρής Ανάστας. Χιλιάδες ήταν τα παιδιά που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς.

Υ.Γ.: Χρόνια αργότερα, και αφού είχαν καταλαγιάσει τα πράγματα, η Ανάστα έμαθε ότι η αδελφή της η Στυλιανή είχε σωθεί και ζούσε στη Ρωσία. Την είχε κλέψει ένας Αρμένης και την παντρεύτηκε εκεί. Το 1984 πήγανε στη Ρωσία και έσμιξαν οι δυο αδελφές, έπειτα από 60 χρόνια. Πάντα η «θεία» Ανάστα ανέφερε σε συζητήσεις της τον Λευτέρη Παμπουκίδη. Γι’ αυτήν ήταν ο σωτήρας της, και όπως έλεγε, αν δεν ήταν εκείνος η ίδια θα είχε πεθάνει…

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

  • Πηγή: alexpolisonline.com.
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

26/04/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

26/04/2026 - 9:42μμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, βουλευτή Βασίλη Οικονόμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην Αρμενία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι και στη δική της ιστορία

26/04/2026 - 5:41μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρμένιοι και Πόντιοι μαζί στη Νάουσα: Εκδήλωση για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

26/04/2026 - 3:03μμ
Στιγμιότυπο από το έργο «Η Κουτούνα, ο υπουργός εμούν», που παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατάμεστη αίθουσα και θερμό χειροκρότημα στη 2η ημέρα του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

26/04/2026 - 1:10μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

26/04/2026 - 10:09πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

26/04/2026 - 9:19πμ
Οι Μυροφόρες και ο Άγγελος στον Ταφό του Ιησού (εικ.: monastiriaka.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίοι, Τούρκ’ κι Αρμενάντ’ εφήν’ναν τα δουλείας ατουν και έκουαν ατον να ψάλ’ το «Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες»

26/04/2026 - 8:55πμ
Υποδοχή στην Παναγία Σουμελά, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σουμελά το πιο δυνατό μήνυμα μνήμης – Ποδηλάτες τιμούν Αρμένιους και Πόντιους στη «Διαδρομή Μνήμης»

25/04/2026 - 10:34μμ
Η Μονή Αγίου Γεωργίου στο Λόφο Κιλκίς (φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» στον Μέγα Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου

25/04/2026 - 4:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: «Διπλό» παραμονής ο Πανσερραϊκός, ήττα στο Περιστέρι ο Αστέρας

3 ώρες πριν
(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

4 ώρες πριν
Οι πυγμάχοι Emirhan Kalkan και Sergei Gorokhov σε... ήρεμες στιγμές (φωτ.: Instagram / @emirhannkalkannn)

Τραπεζούντα: Άγριες σκηνές σε αγώνα πυγμαχίας – Το πλήθος επιτέθηκε σε Ρώσο πυγμάχο

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ικαρία: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο

5 ώρες πριν
Μπένετ και Λαπίντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου (πηγή: x.com/yairlapid)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενώνει την αντιπολίτευση – Μπένετ και Λαπίντ ενώνουν δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign