pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τριαντάφυλλα από τον κάμπο των Γιαννιτσών «ταξιδεύουν» εκτός συνόρων και κατακτούν νέες αγορές

8/05/2020 - 5:53μμ
Τριαντάφυλλα από τον κάμπο των Γιαννιτσών «ταξιδεύουν» εκτός συνόρων και κατακτούν νέες αγορές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέσα στη δύσκολη οικονομική περίοδο των προηγούμενων ετών άνοιξαν τα εξαγωγικά τους «φτερά» για να μην… ματώσουν από τα «αγκάθια» της κρίσης. Σήμερα, μεσούσης μιας άλλης –διαφορετικού τύπου– κρίσης, οι τριανταφυλλιές Αβράμη συνεχίζουν να ομορφαίνουν με χρώματα κι αρώματα πολλές γωνιές του πλανήτη.

Από τον κάμπο των Γιαννιτσών στην καρδιά της κεντρικής Μακεδονίας, όπου βρίσκεται το φυτώριο, οι τριανταφυλλιές αυτές ταξιδεύουν εδώ και αρκετά χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Ταξιδεύουν από την Ιταλία και τη Γαλλία ως την Κύπρο, τη Ρουμανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Καραϊβική και αλλού, αποδεικνύοντας περίτρανα πως στην ομορφιά ενός ρόδου δεν αντιστέκεται κανείς! Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα φυτά Αβράμη έχουν ιδιαίτερη απήχηση στον αραβικό κόσμο αλλά και την Καραϊβική, με τους Άραβες να προτιμούν τα μεγάλα και αρωματικά τριαντάφυλλα.

«Το 50% της δραστηριότητας της επιχείρησης είναι πλέον εξαγωγική», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Αβράμη, από τους συνεχιστές μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής παράδοσης δεκαετιών, που είναι οικογενειακή υπόθεση. Μάλιστα, όπως εξηγεί, οι φετινές τριανταφυλλιές πρόλαβαν και ταξίδεψαν στον προορισμό τους προτού ενσκήψει η πανδημία της Covid-19. Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο και με τις πληρωμές προς την επιχείρηση, που εκκρεμούν και αποτελούν και για τους ανθρώπους της γρίφο ως προς το χρόνο διεκπεραίωσής τους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άνθησαν οι online παραγγελίες λόγω πανδημίας
Μπορεί δε η «σκιά» του νέου κορονοϊού να έπεσε βαριά και να πάγωσε προσωρινά τη φυσική παρουσία των πελατών στα φυτώρια της επιχείρησης στην περιοχή Μηδέν του Λουδία, αλλά οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου άνθησαν, και μάλιστα οι online παραγγελίες πέρασαν και τα ελληνικά σύνορα. «Υπήρχαν περιπτώσεις που πήραμε παραγγελίες από τη Γαλλία αλλά και την Ιταλία, που μαστίζεται από την πανδημία», εξηγεί η Ευ. Αβράμη.

Τα φυτώρια Αβράμη είναι –όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο– ο μεγαλύτερος παραγωγός τριανταφυλλιών για κήπους στην Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 1950 ο Πάνος Αβράμης αποφάσισε να δώσει … χρώμα κι άρωμα στον κάμπο των Γιαννιτσών, φυτεύοντας τριαντάφυλλα ανάμεσα στα βαμβάκια και τα σιτάρια (τυπικές καλλιέργειες της περιοχής). Πολύ γρήγορα ξεκίνησε και τις αποστολές φυτών σε όλη την Ελλάδα, και τύπωσε, ήδη από το 1960, τον πρώτο κατάλογο με περίπου 100 διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιών. Έκτοτε οι ρίζες πολλαπλασιάστηκαν και τα τριαντάφυλλα πέρασαν από γενιά σε γενιά, με το μεράκι για νέες ποικιλίες και καινοτόμες ιδέες να παραμένει αναλλοίωτο.

Σήμερα τα φυτώρια της επιχείρησης παράγουν πάνω από 300 ποικιλίες, με συνολικό αριθμό φυτών γύρω στις 600.000 τριανταφυλλιές κάθε χρόνο και άνω των 100 ειδών και ποικιλιών από καλλωπιστικούς και ανθοφόρους θάμνους. Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης περιλαμβάνουν πειραματικούς αγρούς, θερμοκήπια, ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης φυτών, συσκευαστήρια κ.ά., ενώ λειτουργεί και εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας, όπου παράγονται τριανταφυλλιές με τη μέθοδο του in vitro πολλαπλασιασμού φυτών από το 1987.

Εκεί, λοιπόν, στα εύφορα χωράφια του κάμπου των Γιαννιτσών, ο «κόμης του Σαμπόρ», ο «Ζακ Καρτιέ», ο «καρδινάλιος ντε Ρισελιέ», μαζί με τον «mon ami Thomas» (ο φίλος μου ο Θωμάς) –ποικιλία που πήρε το όνομά της από τον καλό φίλο των αδελφών Αβράμη και γνωστό οινοποιό της περιοχής Θωμά Λίγα– αλλά και δεκάδες άλλα φυτά με χρώματα κι αρώματα μεθυστικά περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για την επόμενη αποστολή εντός κι εκτός συνόρων…

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου.
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Αβράμη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύθηρα: Χειροπέδες σε «ψηφιακό» αρχαιοκάπηλο – Πωλούσε αρχαία νομίσματα μέσω social media

9/04/2026 - 7:59μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου η δευτεροβάθμια δίκη των τεσσάρων επιχειρηματιών για τις υποκλοπές

9/04/2026 - 5:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Σπείρα ξάφριζε ηλικιωμένους με τη μέθοδο του «λογιστή» – Μέσα σε 10 μέρες αφαίρεσαν πάνω από 140.000 ευρώ

9/04/2026 - 4:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος: Μια 18χρονη και ο σύντροφός της συνελήφθησαν για βαριά κακοποίηση στο βρέφος της

9/04/2026 - 3:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται παρτίδα φέτας Βυτίνας λόγω μόλυνσης με λιστέρια

9/04/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 42χρονος στη Νίκαια για απάτες άνω των 376.000 ευρώ

9/04/2026 - 2:15μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαρούσι: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε 17χρονος

9/04/2026 - 12:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τα λάθη που κάνουμε όταν βάφουμε πασχαλινά αυγά και πώς θα τα αποφύγουμε

9/04/2026 - 10:30πμ
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη η πασχαλινή έξοδος – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής

9/04/2026 - 9:05πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Πέμπτη με άστατο καιρό, βροχές, τοπικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

9/04/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ηττήθηκε στη Βαλένθια και δυσκόλεψε η εξάδα για τον Παναθηναϊκό

37 λεπτά πριν
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

42 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

1 ώρα πριν
Γυναίκα περπατά δίπλα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών την επομένη ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στη συνοικία Άιν ελ Μρέισα της Βηρυτού, στον Λίβανο. 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Διπλωματική πρωτοβουλία για επαφές Ισραήλ-Λιβάνου σε σκηνικό εύθραυστης εκεχειρίας

2 ώρες πριν
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

2 ώρες πριν
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign