pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κορονοϊός: Η Κίνα προωθεί θεραπείες βασισμένες και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική

7/05/2020 - 11:45μμ
Κορονοϊός: Η Κίνα προωθεί θεραπείες βασισμένες και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού η Κίνα αναζήτησε θεραπευτικές λύσεις, εκτός από τη σύγχρονη, και στην παραδοσιακή ιατρική, στην οποία έχει μακραίωνη παράδοση. Όσο ο καιρός περνάει, παράλληλα με την ανάπτυξη εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, για τα οποία γίνονται εργώδεις προσπάθειες, η κινεζική κυβέρνηση προωθεί συστηματικά παραδοσιακά βότανα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες για τη νόσο Covid-19.

Μάλιστα, οι εν λόγω παραδοσιακές θεραπείες έχουν αρχίσει να εξάγονται ως διεθνής βοήθεια σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.

Οι επιστήμονες άλλων χωρών, σύμφωνα με το Nature, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αν όχι ανήσυχοι, θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνη η υποστήριξη θεραπειών που ακόμη δεν έχουν αποδειχθεί μέσω της συνήθους οδού των κλινικών μελετών ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Η Κινεζική Παραδοσιακή Ιατρική (ΚΠΙ) βασίζεται στη θεωρία του «τσι», της ζωτικής ενέργειας που βοηθά στην ισορροπία και υγεία του σώματος. Το «βάλτωμα» του τσι θεωρείται ότι μπορεί να αποβεί παθογόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρχικά αποθάρρυνε τη χρήση παραδοσιακών φαρμάκων κατά της Covid-19, και τα εν λόγω φάρμακα, κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αναφέρονταν στην ιστοσελίδα του ως «μη αποτελεσματικά κατά της Covid-19 και πιθανώς επιβλαβή». Όμως, στη συνέχεια ο ΠΟΥ αναθεώρησε τη στάση του και η εν λόγω δημόσια προειδοποίηση αποσύρθηκε.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η αρχική δήλωση «ήταν υπερβολικά ευρεία και δεν ελάμβανε υπόψη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε παραδοσιακά φάρμακα για να ανακουφίσουν ορισμένα από τα ηπιότερα συμπτώματα της Covid-19». Η γενική θέση του ΠΟΥ είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οποιοδήποτε φάρμακο –παραδοσιακό ή άλλο– είναι σε θέση να προλάβει ή να θεραπεύσει την πανδημική νόσο (μόνο η ρεμδεσιβίρη έχει φανεί σε μερικές κλινικές μελέτες να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών).

Επίσης, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν συνιστά στους ανθρώπους να παίρνουν μόνοι τους οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς ιατρική καθοδήγηση, ελπίζοντας έτσι να προλάβουν τη μόλυνση ή να θεραπευθούν από αυτήν.

Στην Κίνα, τόσο οι δημόσιες Αρχές όσο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προωθούν διάφορα σκευάσματα της ΚΠΙ, όπως είναι η επίσημη και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της, τα οποία προβάλλονται ότι μειώνουν τα συμπτώματα της Covid-19 και τους θανάτους. Όμως αυτοί οι ισχυρισμοί, στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον έως τώρα, δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστες κλινικές μελέτες.

Η αποτελεσματικότητα ορισμένων ουσιών της ΚΠΙ όντως δοκιμάζεται στην Κίνα, αλλά ορισμένοι Δυτικοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για τον σωστό σχεδιασμό των μελετών και κατά πόσο θα παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Από την άλλη, οι Κινέζοι –οι Αρχές (μεταξύ των οποίων το υπουργείο Υγείας) και πολίτες– έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ΚΠΙ, καθώς χρησιμοποιούν τέτοια παραδοσιακά φάρμακα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παραδοσιακά φάρμακα δεν μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες ή το όφελός τους στην περίπτωση του κορονοϊού να είναι μικρό έως μηδαμινό. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο εύλογος αντίλογος είναι ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί επίσης με πιο συμβατικά φάρμακα, όπως π.χ. η υδροξυχλωροκίνη, που δοκιμάζεται ήδη σε νοσοκομεία κατά της σοβαρής Covid-19 και η οποία έχει σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς.

Αν όμως στη Δύση γίνεται ανοικτή κριτική στις υπό δοκιμή θεραπείες, στην Κίνα δεν συμβαίνει το ίδιο, καθώς η ΚΠΙ είναι μια βιομηχανία με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, η οποία λαμβάνει επιθετική κρατική υποστήριξη, ώστε να εξάγεται και σε άλλες χώρες. Στο τέλος Απριλίου ένας γιατρός κινεζικού νοσοκομείου της επαρχίας Χουμπέι τιμωρήθηκε και υποβιβάστηκε, χάνοντας τα διοικητικά καθήκοντά του, επειδή έκανε διαδικτυακή ανάρτηση ότι οι συστάσεις της Κίνας για θεραπείες της Covid-19, ιδίως οι σχετικές με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Η κρατική Υπηρεσία Κινεζικής Παραδοσιακής Ιατρικής έχει ανακοινώσει ότι τρεις «φόρμουλες» (κοκτέιλ ουσιών) και τρία φάρμακα «έχουν αποδειχθεί» αποτελεσματικά κατά της Covid-19.

Επιστήμονες της Ακαδημίας Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών έχουν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων ΚΠΙ και έχουν δηλώσει ότι έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ορισμένων από αυτά. Σύμφωνα με τις περιγραφές στην επίσημη κινεζική ιστοσελίδα των κλινικών δοκιμών, κάποιο φάρμακο μειώνει τα συμπτώματα της Covid-19, ένα άλλο αποτρέπει τα ήπια συμπτώματα να γίνουν σοβαρά και ένα τρίτο μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης. Σύντομα, αναμένεται η αναλυτική δημοσίευση των σχετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών.

«Έως ότου υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις, είναι ανήθικο να προωθούνται στην αγορά μέθοδοι ΚΠΙ με τον ισχυρισμό ότι είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο κυτταρικός βιολόγος Νταν Λαρχάμαρ του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλας. «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι το να κάνουν κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Η ιστορία, όμως, μας λέει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», σχολίασε ο λοιμωξιολόγος Πολ Όφιτ του αμερικανικού Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

31/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος της ογκολογικής μονάδας του Ιπποκρατείου, στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: «Έκρηξη» στα 34 εκατ. περιστατικά έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να περιορίσουμε

27/07/2026 - 5:36μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια ωοθηκών: Τα 88 ενοχοποιητικά γονίδια και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25/07/2026 - 1:43μμ
Έτοιμος καφές και κόκκοι καφέ (φωτ.: American Heart Association)
ΥΓΕΙΑ

Έως πέντε καφέδες την ημέρα: Τι λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

20/07/2026 - 3:49μμ
Μπίρες και αναψυκτικά σε καλάθια σουπερμάρκετ
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία μπορεί να «κόβουν» και την επιθυμία για αλκοόλ

19/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος του Κέντρου Θεραπείας Έμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουαμπάρα στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Dieudonne Dirole)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Η επιδημία καλπάζει στο Κονγκό – 796 νεκροί μέσα σε δύο μήνες

16/07/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Γιατί οι ειδικοί λένε ότι η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται

12/07/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πέντε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του καύσωνα

9/07/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

8/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες – Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

7/07/2026 - 3:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζεται για 2η μέρα η μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πόρτο Γερμενό: Σε τρία μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά – Με δυσκολία η ρίψη νερού από τα εναέρια, περίπου 100 τα καμένα σπίτια

9 λεπτά πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

39 λεπτά πριν
Ο εκλιπών Νίκος Ελευθεριάδης

Πτολεμαΐδα: Ο Ποντιακός Σύλλογος αποχαιρετά με βαθιά οδύνη τον γιατρό Νίκο Ελευθεριάδη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δημογραφικό: Αναστέλλεται η λειτουργία 33 σχολείων στην Ήπειρο λόγω έλλειψης μαθητών

2 ώρες πριν
(Φωτ.:  Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Julia Kowacic)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιο για τις Κοντού-Αναστασιάδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος «Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής Κοζάνης»/Facebook)

«Ακρίτεια 2026»: Ετοιμάζεται ποντιακό και λαϊκό γλέντι στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign