pontosnews.gr
Δευτέρα, 14/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Covid-19 και ΜΜΕ: Πώς ο νέος κορονοϊός πλήττει την πληροφόρηση διεθνώς

2/04/2020 - 1:19μμ
Covid-19 και ΜΜΕ: Πώς ο νέος κορονοϊός πλήττει την πληροφόρηση διεθνώς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Θύμα του κορονοϊού έχει πέσει και η πληροφόρηση: υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας Covid-19, πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εργαστούν, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές για την ελευθερία του Τύπου. Στην Ουγγαρία για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πέρασε μια απόφαση με την οποία απειλούνται με φυλάκιση πέντε ετών όσοι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για την επιδημία ή τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση – τέτοιες κατηγορίες αποδίδονται συνήθως στα ελάχιστα ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας.

Στην Τουρκία, δέκα δημοσιογράφοι που φέρονται ότι «έσπειραν τον πανικό και τον φόβο» συνελήφθησαν ή κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην αστυνομία, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Στο Τουρκμενιστάν, η λέξη «κορονοϊός» απλούστατα δεν υφίσταται στο λεξιλόγιο των κρατικών μέσων ενημέρωσης – «άρνηση που θέτει σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους Τουρκμένους» και «ενισχύει το αυταρχικό καθεστώς», καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι RSF συγκρότησαν από σήμερα ένα «Παρατηρητήριο 19» για τον Τύπο κατά την εποχή του κορονοϊού, επισημαίνοντας τις απειλές και τη βία σε βάρος δημοσιογράφων. Από την πλευρά της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι φυλακισμένοι εκπρόσωποι του Τύπου γιατί η ελευθερία είναι πλέον «ζήτημα ζωής ή θανάτου».

Πώς εξαλείφονται οι «φήμες»
«Κάποιες από τις μεγαλύτερες εστίες του Covid-19, όπως η Κίνα και το Ιράν, είναι χώρες όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους, να ενημερώσουν τους πολίτες», υπογράμμισε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας των RSF. «Ίσως υπάρχουν κυβερνήσεις που αντιδρούν υπερβολικά. Είναι θεμιτό να θέλεις να εξαλείψεις τις φήμες. Όμως άλλες θέλουν να φιμώσουν τα μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν σωστές πληροφορίες. Και το σοκ είναι τέτοιο, αυτήν τη στιγμή, που τα μέτρα μπορούν να περάσουν».

Η λογοκρισία σε τοπικό επίπεδο μπορεί να στερήσει άλλες χώρες από πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, σε μια περίοδο που ο χρόνος είναι πολύτιμος. Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, κάθε αναφορά στον νέο κορονοϊό λογοκρινόταν επί εβδομάδες μέχρι που η χώρα αναγνώρισε το εύρος της επιδημίας, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη. Σε πολλές εφαρμογές στο διαδίκτυο και σε κινητά τηλέφωνα, γενικοί όροι όπως «πνευμονία της Ουχάν» ήταν ταμπού.

Και οι επιθέσεις συνεχίζονταν, μαζί με την εξάπλωση της επιδημίας.

Στη Λευκορωσία, ο δημοσιογράφος Σεργκέι Σατσούκ συνελήφθη στις 25 Μαρτίου, τρεις μέρες μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου για τον κορονοϊό και τέσσερις ημέρες αφότου ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να διώκουν όσους διαδίδουν fake news. Ο δημοσιογράφος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για «διαφθορά», αν και προς το παρόν δεν του έχει ασκηθεί δίωξη.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ένας ρεπόρτερ τηλεοπτικού καναλιού καταδιώχθηκε από αστυνομικούς, που ανέτρεψαν το μηχανάκι του, ενώ έκανε ρεπορτάζ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι RSF ανέφεραν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στη Σενεγάλη και την Ουγκάντα.

Κατεπείγουσα λογοκρισία
Στην Ινδία η κυβέρνηση ζήτησε να λογοκρίνονται τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον κορονοϊό. Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να επικυρώσει το μέτρο, όμως ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι κάλεσε τους δημοσιογράφους «να αγωνιστούν κατά της αρνητικότητας, της απαισιοδοξίας και των φημών», σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Η κατάσταση περιπλέκεται, δεδομένου ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας δυσκολεύουν περισσότερο τη δουλειά των δημοσιογράφων. Και η κρίση μπορεί να γονατίσει οικονομικά πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ανεξαρτησία τους. Εξάλλου, εν μέσω ειδήσεων που προκαλούν άγχος, ορισμένα ΜΜΕ μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αυτολογοκριθούν για να μην ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο το κοινό, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες, επαληθευμένες ή όχι, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Το μόνο πράγμα που καθησυχάζει τους ελεύθερους πολίτες είναι να τους λένε την αλήθεια. Δεν έχουμε ανάγκη να μας καθησυχάζουν, χρειαζόμαστε να θέτουμε ερωτήσεις στην κυβέρνηση και να μπορούμε να κρίνουμε μόνοι μας, ως πολίτες, πόσο έγκυρες είναι οι απαντήσεις που μας δίνει», σχολίασε ο Γάλλος δικηγόρος Φρανσουά Σιρό μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Κατά τον Ντελουάρ, αυτή η κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για τις κυβερνήσεις ώστε να λάβουν μέτρα που θα εγγυώνται τον πλουραλισμό και την αξιοπιστία της πληροφορίας. «Ξέραμε ότι το χάος στην πληροφορία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Τώρα ξέρουμε ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας», είπε χαρακτηριστικά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια: Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρετούν τον Γιώργο Μαζωνάκη – Ολονύχτια αγρυπνία

13/09/2026 - 11:59μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λυκόβρυση: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στη γέφυρα – Διακοπή κυκλοφορίας

13/09/2026 - 8:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά. Δουβλίνο, 12 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον πόλεμο με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

13/09/2026 - 7:34μμ
Κόσμος συρρέει στην Αγία Τριάδα Νίκαιας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.; EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ουρές στην Αγία Τριάδα Νίκαιας για το τελευταίο αντίο

13/09/2026 - 7:02μμ
Το καμένο όχημα που εντοπίστηκε στα Βρασνά Θεσσαλονίκης και εξετάζεται αν συνδέεται με την απόδραση κρατουμένου από το Νοσοκομείο Σερρών (φωτ.: ThessPost)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Στα σύνορα οι έρευνες για τον δραπέτη – Έλεγχοι στους Ευζώνους

13/09/2026 - 5:25μμ
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος: Επίθεση με ρόπαλα σε 36χρονη και τον πατέρα της – Αναζητούνται δύο 26χρονοι

13/09/2026 - 4:49μμ
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Υποσχέσεις «αντιγήρανσης» και απινιδωτής στο κουτί

13/09/2026 - 4:25μμ
Γκράφιτι στον τοίχο της κλειστής σαουδαραβικής πρεσβείας στη Σαναά απεικονίζει μαχητή των Χούθι να σταματά πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης. 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Η προέλαση στην Υεμένη ενισχύει το Ιράν και πιέζει τις ΗΠΑ

13/09/2026 - 1:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

13/09/2026 - 12:22μμ
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Βρήκαν 26,8 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε γιαπί στην Αττική

13/09/2026 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)

Νίκαια: Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρετούν τον Γιώργο Μαζωνάκη – Ολονύχτια αγρυπνία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Μόνος πρώτος ο Παναθηναϊκός – Γκέλαρε στην Τρίπολη η ΑΕΚ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Αφεντικό της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ

7 ώρες πριν
Το εξώφυλλο του βιβλίου (πηγή: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στην Πιερία και την Κατερίνη: Οι φωνές των Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς σε 955 σελίδες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΓΟ)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αεροβικής Γυμναστικής: Χάλκινο η Διαμαντή Βασιλεία Φαίδρα

7 ώρες πριν
O αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Αγιασμό στο Λύκειο του Ελληνικού Σχολείου στον Άγιο Νικόλαο στην Αστόρια (φωτ.: GANP/Dimitrios Panagos)

Αγιασμός στο Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας παρουσία του Ελπιδοφόρου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV