Τα αντιχάρα σχετίζονται άμεσα με τα γαμήλια έθιμα των Ποντίων. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, τη Δευτέρα μετά το γάμο, και αφού πια είχαν φύγει οι καλεσμένοι εκτός από την παρανύφισσα, έφερναν το σαντούχ’, δηλαδή το μπαούλο της νύφης, το οποίο άνοιγαν μπροστά στους γονείς του γαμπρού και σε γειτόνισσες δείχνοντας τα προικιά της, ενώ συγχρόνως μοίραζαν και τα δώρα στο γαμπρό, στον κουμπάρο και στους συγγενείς, που ήταν τυλιγμένα σε ξεχωριστά δέματα.
Τα δώρα αυτά λέγονταν αντιχάρα.
Συνήθως τα δώρα ήταν προκαθορισμένα, π.χ. 12 πουκάμισα στον γαμπρό, 12 ζευγάρια κάλτσες στον πεθερό και ένα πουκάμισο μεταξωτό, κ.ά. Στην πεθερά ένα μεταξωτό σαλβάρι, ένα πεσταμπάλι (ποδιά) κ.ά. Τα αντιχάρα σε γενικές γραμμές έπρεπε να έχουν ανάλογη αξία με εκείνη των δώρων που έκανε η πλευρά του γαμπρού στη νύφη. Αυτό γινόταν για να μην υστερήσει η πλευρά της νύφης σε αξιοπρέπεια.
Γι’ αυτό ακριβώς προκαταβολικά διερευνούσαν τους ορίζοντες ανταλλάσοντας σκέψεις πάνω στο θέμα αυτό, ώστε και οι δύο πλευρές να συνεννοηθούν καλά και να μην εκτεθούν στην… κοινή γνώμη.
- Βρείτε, μάθετε και διαδώστε την έννοια ακόμα περισσότερων ποντιακών λέξεων και φράσεων στο λεξικό του pontos-news.gr.
- Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.