pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κλαψοκώσταινα

27/06/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ας μου επιτραπεί να αντιπαραθέσω τις δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στο πλαίσιο του χειρισμού της κρίσης του Μαρτίου του 1987 και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σήμερα.

Ενδεχομένως να περιττεύει η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση μετά τα δύο παραθέματα, αλλά θα το επιχειρήσουμε.

Ανδρέας Παπανδρέου: «Δεν επιζητούμε επιδιαιτησία, αλλά σαφώς θέτουμε και το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον των ιστορικών τους ευθυνών. Είναι φυσικό να απευθυνθούμε και στην Ατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τονίσουμε ότι αυτές επωμίζονται την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Αιγαίο […]. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την είσοδο του “Σισμίκ” στο Αιγαίο, θα υπάρξει καταλυτική αλλαγή και στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά πιστεύω και σε αυτό ακόμη το σύστημα άμυνας των Δυτικών, δηλαδή του ΝΑΤΟ. Οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές […]. Και θα ήθελα επίσης να πω ότι ο υπουργός των Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Τόντορ Ζίβκοφ, μεταφέροντάς του ένα σοβαρό μήνυμα από πλευράς μου. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει συμφωνία μη επιθέσεως, η οποία επιβάλλει αυτή την ώρα την παράδοση ενός τέτοιου μηνύματος από τον υπουργό Εξωτερικών προς τον Τόντορ Ζίβκοφ, με τον οποίο με συνδέει βεβαίως στενή προσωπική φιλία […]. Αυτό δεν λέγεται διάλογος. Αυτό είναι μήνυμα προς ηττημένο. Και δεν δεχόμεθα τέτοια μηνύματα. Ούτε είναι ηττημένη η Ελλάδα ούτε πρόκειται να είναι ηττημένη».

Αλέξης Τσίπρας: «Να επισημάνω ότι η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου που εδράζεται σε διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα έχει επιβεβαιωθεί από αποφάσεις του συμβουλίου της ΕΕ που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα. Από την αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας και της Κύπρου, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες και ειδικότερα από τριμερείς της Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και από το μεγάλο βήμα που ήταν η επίλυση της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας με την οποία αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα. Είχα συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να διαμορφώσουμε από κοινού τα βήματα Ελλάδας και Κύπρου μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, και συμφωνήσαμε να κινηθούμε ως να προετοιμαστούμε την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ».

Αποφασιστικότητα και αυτοβοήθεια Vs ηττοπάθειας και μεμψιμοιρίας. Μήνυμα αποτροπής Vs μήνυμα προς τη «διεθνή κοινότητα» να μας λυπηθεί.

Επίκληση στη συμμαχία με Βουλγαρία με υπενθύμιση του όρου «μη επιθέσεως» Vs επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο και στις «πολυμερείς συνεργασίες» (αλήθεια, πού εδράζονται;) Ας μη θυμηθούμε τους Μήλιους από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη, και πού κατέληξε η επίκληση του δικαίου…

Η απουσία μιας ρυθμιστικής Αρχής στο διεθνές σύστημα καταδικάζει τους δρώντες σε έναν διαρκή αγώνα πρόσκτησης ισχύος, η οποία χρησιμεύει κατά τα λοιπά για τη διαμόρφωση ενός «δικού τους» πλαισίου έννομης τάξης. Ο Νταβούτογλου το έθετε εύστοχα στο Στρατηγικό βάθος, όταν σημείωνε ότι το πλέον σεβαστό συνοριακό καθεστώς στην περίμετρο της Τουρκίας αφορά τα σύνορα με το Ιράν, και τούτο διότι τους τελευταίους τέσσερις αιώνες υφίσταται μια ευδιάκριτη ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο.

Παναγιώτης Κονδύλης στα «Επιλεγόμενα» της Πολιτικής Θεολογίας του Carl Schmitt: «Η αποπομπή του πολιτικού στοιχείου στον πέραν του θεμελιώδους κανόνα χώρο, ήτοι στον εξωνομικό χώρο, καθιστά δυνατή τη διαπίστωση της έμπρακτης εξάρτησης της έννομης τάξης από τις πιο διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις. […] Το δίκαιο δεν είναι σκοπός, αλλά μέσο, ήτοι μηχανισμός εξαναγκασμού στην υπηρεσία σκοπών που υπερβαίνουν τον ίδιο».

Οι Μεγάλες Δυνάμεις (και όχι η «διεθνής κοινότητα») κινητοποιούνται όταν αντιληφθούν ότι η εξέλιξη των πραγμάτων ενέχει κόστος για τις ίδιες, και η αντίληψη του κόστους δεν καλλιεργείται με τη γενική και κυρίως στρατιωτική απουσία της χώρας.

Πού έγκειται το κόστος; Στη διάλυση του ΝΑΤΟϊκού συστήματος ασφαλείας, το οποίο απειλείται από την προμήθεια των S-400 από πλευράς της Τουρκίας, αλλά όχι (αν και θα έπρεπε τη δεδομένη στιγμή) από τη στάση της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση και ορθολογισμό, ούτε το Ισραήλ πρόκειται να εμπλακεί ούτε η Γαλλία ούτε οι ΗΠΑ. Ούτε λόγος βέβαια για την πιθανότητα να δούμε ιρλανδικό αντιτορπιλικό και δανική φρεγάτα ανοιχτά του Καστελόριζου, όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο κείμενο!

Το σύστημα ασφαλείας τής παλαιότερα δηλωθείσας «νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» εκλαμβάνεται με ενιαίο τρόπο, και η συνοχή του απαιτεί τη συμμόρφωση των δύο μερών. Η συγκεκριμένη συμμόρφωση μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω μιας κατευναστικής στρατηγικής εκ μέρους του ενός είτε μέσω ισορροπίας ισχύος. Ας διαλέξουμε και ας πάρουμε…

Δεν είναι ντροπή, εξάλλου ο μέγας Kenneth Waltz είχε μια πρόβλεψη για την κάθε ιδιάζουσα περίπτωση, αναφέροντας ότι η έννοια της επιβίωσης είναι προεξάρχουσα με μία σημαντική εξαίρεση: τούτη δύναται να παραμεριστεί όταν ένα κράτος προτάξει, για παράδειγμα, τη συνένωσή του με κάποιο άλλο. Ας το δηλώσουμε ευθαρσώς, με τόλμη και παρρησία: Βαρεθήκαμε να είμαστε ανεξάρτητοι! Ας θυμόμαστε, όμως, πάντα και τα λόγια του Παναγιώτη Κονδύλη: «Δεν θα στενοχωριόμουν καθόλου αν με τη συναίνεση όλων καταλύονταν τα εθνικά σύνορα και οι εθνικοί στρατοί. Όμως είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα η κατάργηση ενός εθνικού κράτους μαζί με όλα τα άλλα και η διάλυση ή ο ακρωτηριασμός του γιατί ένα γειτονικό κράτος είναι ισχυρότερο και επιθετικότερο».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη της αυτοδιοικητικής αποστολής στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιγνάτιος Καϊτεζίδης)

Από τη Σουμελά στον Βαζελώνα: Νέα πίεση για να σωθούν τα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Στο 424 κρατούμενος ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε για βιασμό – Ελέγχεται το κινητό του

36 λεπτά πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δημόσιο χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία στην ατζέντα Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ

1 ώρα πριν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τελετή έπαρσης της εθνικής σημαίας στο Κίεβο, στις 23 Αυγούστου 2026, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου την Ημέρα της Εθνικής Σημαίας (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)

Ουκρανία: 35 χρόνια ανεξαρτησίας, 4,5 χρόνια πολέμου – Ο Ζελένσκι ζητά ειρήνη χωρίς παράδοση

1 ώρα πριν
Έφηβος μπαίνει στο TikTok από το κινητό του (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)

Social media: Όριο ηλικίας τα 15 έτη από το 2027 – Το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων

2 ώρες πριν
Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου, την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Φανερωμένη Κυζίκου: Προσκύνημα στα ερείπια όπου η σιωπή κράτησε 93 χρόνια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV