pontosnews.gr
Κυριακή, 24/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Άγκυρα ζητά από την ΕΕ να μην αναμειχθεί στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ

23/06/2019 - 12:50μμ
Κομισιόν: Αρνητική εξέλιξη η τουρκική NAVTEX ανατολικά της Κύπρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προειδοποίηση στα 27 κράτη-μέλη (πλην της Κύπρου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε η Τουρκία, μέσω non paper (με ημερομηνία 16 Ιουνίου) με το οποίο ουσιαστικά ζητά από τις Βρυξέλλες να μην αναμειχθούν στο ζήτημα της ΑΟΖ και κάνει συστάσεις για ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τόσο την προοπτική λύσης του Κυπριακού, όσο και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο εξασφάλισε και παρουσιάζει ο Φιλελεύθερος στην ηλεκτρονική του έκδοση, η Άγκυρα αναφέρει προς τα 27 κράτη-μέλη ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η ΕΕ ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Το τουρκικό non paper σημειώνει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η ΕΕ δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Επί της ουσίας, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους, οι δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν σε νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αφού επικαλείται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το non paper της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή». Και καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο Φιλελεύθερος, η Βρετανία επιχειρεί να αποδομήσει τη δήλωση στήριξης της Φεντερίκα Μογκερίνι προς τη Λευκωσία, διατυπώνοντας πίσω από κλειστές πόρτες τον ισχυρισμό ότι «έχει νομικά κενά», κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες του κυπριακού μέσου, έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να αναφέρεται «σε έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr/Φωτογραφία αρχείου /AP Photo/Petros Karadjias)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος ψηφίζει: Κρίσιμη μάχη για τη νέα Βουλή και τις πολιτικές ισορροπίες

24/05/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θ. Ανδρεάδης - Συγγελάκης)
ΚΥΠΡΟΣ

Μόρφου: Το «πριν» και το «μετά» της καταστροφής – Η κατεχόμενη πόλη της Κύπρου αποκαλύπτεται

23/05/2026 - 11:25πμ
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Αντιδράσεις από τα κατεχόμενα και βολές κατά του κυπριακού ΥΠΕΞ

20/05/2026 - 9:45μμ
Από αριστερά ο Ιάκωβος Κωστίδης, ο Γιώργος Κικώτης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Γιώργος Νικολέττος μπροστά στο μνημείο (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Αιώνιο σύμβολο αδελφικής σχέσης με τους Έλληνες του Πόντου το Εθνικό Μνημείο της Γενοκτονίας στο Παραλίμνι

20/05/2026 - 11:15πμ
Μαθητές ντυμένοι Πόντιοι τραβούν ένα πανό που αναγράφει τη λέξη «Γενοκτονία» (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

19η Μαΐου στην Πάφο: «Δεν ζητούμε εκδίκηση, ζητούμε μνήμη!»

19/05/2026 - 6:30μμ
Από την πορεία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το 2024 (φωτ.: Δήμος Πάφου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Δήμος Πάφου τιμά και φέτος τη 19η Μαΐου με ποικίλες εκδηλώσεις – Κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Μιχαηλίδης

18/05/2026 - 9:16μμ
Ο δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος, στο μνημείο των Ισαάκ και Σολωμού (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Πόντος ζει και στο Παραλίμνι, όπου η ιστορική μνήμη συνυπάρχει με την ανάπτυξη

18/05/2026 - 8:17μμ
(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μια ξεχωριστή σχολική γιορτή για την 107η επέτειο της 19ης Μαΐου

18/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από την πορεία στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

Η 19η Μαΐου στην Κύπρο: «Η ποντιακή καταγωγή μας είναι ευθύνη»

18/05/2026 - 10:00πμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη εκδήλωση της «Ρωμιοσύνης» (φωτ.: facebook/National DANCE Ensemble Romiosini)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η «Ρωμιοσύνη» θα ζωντανέψει τους χορούς του Πόντου για τους 353.000 νεκρούς

17/05/2026 - 5:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας σε αγιογραφία

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων: Η Νίκαια τίμησε τα Ονομαστήριά της

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Necati Savas)

Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στα γραφεία του CHP – Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε δυνάμεις να απομακρύνει τον Οζέλ

50 λεπτά πριν
Παρουσίαση των ποντιακών φορεσιών στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (φωτ.: stonisi.gr)

Μαθητές στη Μυτιλήνη γνώρισαν την ιστορία και την παράδοση των Ποντίων – Συγκινητική εκδήλωση μνήμης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά της εικόνας της Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στην Αθήνα. Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Η Παναγία Σουμελά έρχεται στην Αθήνα: Για πρώτη φορά στη Νέα Κηφισιά η ιστορική εικόνα του ποντιακού ελληνισμού

2 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Τοπάλοβ ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ευρώπης (φωτ.: favebook / Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15: Χρυσός ο Χαράλαμπος Τοπάλοβ – Αντήχησε στο στάδιο ο Εθνικός μας Ύμνος

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την τουρκική στρατιωτική άσκηση EFES 2026 (φωτ.: x.com/tcsavunma)

Σύμμαχοι να σου πετύχουν!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign