pontosnews.gr
Τρίτη, 3/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άνοιξε το πρώτο τμήμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο – Η τελετή εγκαινίων (βίντεο)

25/05/2019 - 5:35μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ακύρωσε εκδρομή στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σημαντική ημερομηνία είναι η σημερινή για τον ποντιακό ελληνισμό. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, μετά από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, είναι πλέον επισκέψιμο, έστω και σε ένα μικρό τμήμα του. Με μια τελετή «εγκαινίων», που πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Μαΐου 2019, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ναντίρ Αλπαρσλάν, του νομάρχη Ισμαήλ Ουστάογλου, του δημάρχου Τραπεζούντας Μουράτ Ζορλούογλου, καθώς και αρκετών άλλων επισήμων, η μονή-σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου άνοιξε ξανά τις πύλες της για το κοινό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο 61saat.com, ο Ν. Αλπαρσλάν, στην ομιλία του, χαρακτήρισε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ένα ιστορικό «αριστούργημα» και ανέφερε πως τα σημερινά «εγκαίνια» πιστοποίησαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών αποκατάστασης του εμβληματικού συγκροτήματος που δεσπόζει αιώνες τώρα στο όρος Μελά. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μνημείο που δίνει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτός ο μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός διατηρείται. Είναι η μεγαλύτερη ευθύνη μας να τον μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές με ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε τις απαραίτητες αποκαταστάσεις στο χώρο και το μνημείο, διατηρώντας αυτό το μέρος “σαν τα μάτια μας”, επειδή έπρεπε να περάσει και στις μελλοντικές γενιές».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις μελέτες που έγιναν και χτύπησαν το καμπανάκι για το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε η ιστορική μονή από τους βράχους στις μεγάλες απότομες πλαγιές. Έπρεπε να εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει μια μακροπρόθεσμη και εμπεριστατωμένη μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης.


(Φωτ.: 61saat.com)

Σημείωσε δε πως μέσα στο επόμενο έτος ολόκληρο το μοναστηριακό συγκρότημα καθώς και η γύρω περιοχή θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να επισκεφθούν άνετα και χωρίς ρίσκο «αυτό το αριστούργημα» που θα παραδοθεί «στην υπηρεσία της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τοπικές Αρχές αναμένουν πλέον πλήθος επισκεπτών τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες και σημείωσε ότι από τη δική του πλευρά γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και να ολοκληρωθούν και άλλα έργα που σχετίζονται με πολιτιστικά μνημεία της χώρας.

Αρχικά, η τελετή ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 18 Μαΐου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το επίσημο άνοιγμα του μοναστηριού μεταφέρθηκε για σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τις Αρχές, από το Σεπτέμβριο του 2015 που έκλεισε η μονή μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί 4.000 τόνοι βράχων, ο διάδρομος (μονοπάτι) των 300 μέτρων διατηρήθηκε, ενώ έγιναν εργασίες συντήρησης στις σκάλες και σε διάφορα κτίσματα του μοναστικού συγκροτήματος. Σε πρώτη φάση, επισκέψιμα θα είναι τα μέρη μέχρι και το προαύλιο του μοναστηριού. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξη της Παναγίας Σουμελά στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στην οποία έχει ενταχθεί με προσωρινό καθεστώς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Βαρύ πένθος στον ποντιακό ελληνισμό: Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης

3/02/2026 - 12:00μμ
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή από την εκδήλωση των «Ακριτών» Πολυκάστρου & Περιχώρων
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου και Περιχώρων: Τίμησαν τον επίτιμο πρόεδρό τους, Ιωάννη Παπαδόπουλο, σε μια μεγάλη εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση

3/02/2026 - 10:31πμ
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Πόντος» ήταν το επίσημο όργανο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα / πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ελεύθερος Πόντος»: Όταν ο Τύπος έγινε φωνή του ποντιακού αγώνα

3/02/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών ξεσήκωσε την Ξάνθη

2/02/2026 - 10:57μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα

2/02/2026 - 1:14μμ
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

1/02/2026 - 11:05μμ
Έλληνες με τις οικογένειές τους σε εκδρομή στα περίχωρα του Βλαδικαυκάς (πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Παυλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις πατρίδες στον Πόντο, έβαλαν ρίζες στο Βλαδικαυκάς – Όμως «ξαναγύρισαν», ως ευεργέτες

1/02/2026 - 4:56μμ
Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1/02/2026 - 3:16μμ
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

1/02/2026 - 1:38μμ
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1/02/2026 - 12:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η 16χρονη Λόρα σε πλάνο από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ομόνοια (πηγή: ΕΡΤ)

Εξαφάνιση Λόρας: Επιβεβαιώθηκε το αεροπορικό ταξίδι της στη Φρανκφούρτη

21 λεπτά πριν

Βαρύ πένθος στον ποντιακό ελληνισμό: Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης

47 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έγκλημα στη Νέα Πέραμο: Κράτησαν ζωντανό τον 27χρονο έξι μέρες – Τα αναπάντητα ερωτήματα

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: John Cassavetes - The Godfather of indies)

Τζον Κασσαβέτης: Έλληνας, ωραίος, πρωτοπόρος και μοιραίος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au)

Η ομογένεια της Αυστραλίας γιόρτασε με χορό, σουβλάκια και λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Prospect στην Αδελαΐδα

2 ώρες πριν
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή από την εκδήλωση των «Ακριτών» Πολυκάστρου & Περιχώρων

«Ακρίτες» Πολυκάστρου και Περιχώρων: Τίμησαν τον επίτιμο πρόεδρό τους, Ιωάννη Παπαδόπουλο, σε μια μεγάλη εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign