Τα εγκαίνια του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας και του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 50 επιστήμονες από 15 χώρες του κόσμου. Το Κέντρο αποτελεί μετεξέλιξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και θα στεγάσει το ερευνητικό έργο της, ενώ θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένο μαζί της.
Η τελετή των εγκαινίων του Κέντρου έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923).
Κύριοι στόχοι του Κέντρου είναι η διεκδίκηση μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον ποντιακό ελληνισμό, η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη φύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου, η διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών, καθώς και η επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό και τις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου.
Στο επιστημονικό αναγνωστήριο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη βρέθηκε και ο Ιβάν Σαββίδης ως πρόεδρος του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια. «Είμαι χαρούμενος που κάναμε το επόμενο βήμα και η έδρα μετατρέπεται σε κέντρο. Ο ποντιακός ελληνισμός είναι μοναδικό και τεράστιο τμήμα του ελληνισμού, που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Συμφωνήσαμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να τεκμηριώσουμε τι σημαίνει ποντιακός ελληνισμός, ποιος ο ρόλος του και η καταστροφή του», είπε μεταξύ άλλων.
«Δεν πρέπει να σωπαίνουμε. Αλλιώς τέτοια γεγονότα, όπως η καταστροφή στη Συρία θα επαναλαμβάνονται. Κάθε μορφωμένος άνθρωπος θα θεωρεί τιμή να ξέρει προσφορά του ποντιακού ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό. Νομίζω θα πάω στην Παναγία Σουμελά. Ο δρόμος για την ιστορική πατρίδα δεν πρέπει να ξεχνιέται».
Υποτροφίες σε διακεκριμένους φοιτητές της Έδρας
Επίσης, κατά την τελετή των εγκαινίων ανακοινώθηκε η δημιουργία ειδικού ταμείου που θα παρέχει υποτροφίες σε διακεκριμένους φοιτητές της Έδρας και επιχορηγήσεων για επιστημονικά-εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί και ένα υπαίθριο πάρκο ποντιακού μουσείου-μνημείου στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα μετά από συμφωνία με τον δήμαρχο της περιοχής Θεοδόση Μπακογλίδη.
![]()
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας επισήμανε ότι «δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και λίγες μέρες πριν τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των αδερφών μας, το ΑΠΘ συνεχίζει το έργο του για την έρευνα και τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και τη διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου».
Και συμπλήρωσε: «Ευχόμαστε το νέο κέντρο του πανεπιστημίου, γιατί έχουμε ήδη πολλά κέντρα ερευνητικά, να διαγράψει μια λαμπρή πορεία, γιατί η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού δεν είναι επαρκώς μελετημένη και τεκμηριωμένη. Ελπίζουμε ότι και άλλοι θα φέρουν τις συλλογές τους, αρχειακό υλικό στο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας της ιστορίας αυτής της χώρας».
- Με πληροφορίες από life-events.gr, ethnos.gr.
















