pontosnews.gr
Τρίτη, 3/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι θα συμβολίζει το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα

10/05/2019 - 8:16μμ
Τι θα συμβολίζει το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ως ένα τρίπτυχο, με ανάγλυφες παραστάσεις, που θα «διηγείται» την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, χαρακτηρίζει το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που θα στηθεί σε κεντρικό σημείο της Δράμας, ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης. Ο Πρωινός Τύπος επικοινώνησε με τον καλλιτέχνη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σύντομα το μνημείο θα στηθεί στη βάση του. «Πρόκειται για ένα αρκετά συμβολικό έργο. Η αριστερή παράσταση είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά, όπου οι Πόντιοι φεύγουν από τα πάτρια εδάφη, και πίσω τους θα είναι η Παναγία Σουμελά, την οποία αποχαιρετούν, ενώ θα φαίνεται η πορεία των Ποντίων στην προσφυγιά», εξηγεί ο Γ. Κικώτης.

Συνεχίζει λέγοντας πως η δεξιά παράσταση του μνημείου θα απεικονίζει διαφορετικές καταστάσεις. «Εκεί θα φαίνονται χωριά και εκκλησίες που καίγονται, οι πρόσφυγες στο δρόμο, και στην εικόνα θα εμφανίζεται ένας Πόντιος αγωνιστής σε ένα βράχο να βλέπει όλη την καταστροφή». Όσον αφορά την κεντρική παράσταση, απεικονίζεται μια μάνα με ένα παιδί στην αγκαλιά. «Στο αρχικό σχέδιο, η μάνα κρατούσε ένα νεκρό παιδί. Στην πορεία όμως το άλλαξα με ένα ζωντανό παιδί, για να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί οι Πόντιοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας κάνει το παιδί να βλέπει μπροστά, ενώ η μάνα βλέπει την καταστροφή πίσω της. Το παιδί στην αγκαλιά, σημαίνει ότι η ζωή συνεχίζεται», συμπληρώνει ο γλύπτης. Το μνημείο είναι εξ ολοκλήρου έμπνευση του ιδίου, όπως σημειώνει ο Πρωινός Τύπος στην ηλεκτρονική του έκδοση, και δημιουργήθηκε μετά από αίτημα των Ποντίων της Δράμας.

Όπως αναφέρει ο Γ. Κικώτης, «το μνημείο περιλαμβάνει πρωτότυπα πράγματα» που ο ίδιος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στη δουλειά του, αλλά δεν θέλει να τα δημοσιοποιήσει μέχρι τα αποκαλυπτήρια (πιθανότατα θα γίνουν την 19η Μαΐου). Υπογραμμίζει ότι το μνημείο «αποτελεί στο σύνολό του ένα σύμβολο και το ένα κομμάτι συμπληρώνει το άλλο. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο που διηγείται όλη την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, ενώ στο κεντρικό τμήμα θα αναγράφεται με μπρούτζινα γράμματα η φράση: “Δικαίωμα στη Μνήμη 353.000 ψυχές”».

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Δράμας υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα των ποντιακών σωματείων της περιοχής, καθώς ενέκρινε πρόσφατα την κατασκευή και την ανέγερση του μνημείου, το οποίο θα στηθεί –όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Πρωινός Τύπος– στον δημοτικό κήπο, μπροστά από τον πάλαι ποτέ θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», επί της οδού Πατρ. Διονυσίου που είναι μια από τις κεντρικότερες εισόδους και εξόδους της πόλης. Στο σημείο όπου θα στηθεί το μνημείο της Γενοκτονίας βρισκόταν το γλυπτό με την ουρά μιας φάλαινας, έργο του γλύπτη Α. Μπαϊρακτάρη από το 2002, το οποίο μετακινήθηκε μερικά μέτρα παραπάνω.


(Φωτ. αρχείου: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)

Ο Γ. Κικώτης γεννήθηκε το 1968 στην Άλμα Άτα του Καζακστάν. Αποφοίτησε με άριστα από τη Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα γλυπτικής της Άλμα Άτα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Στρόγκανοφ της Μόσχας. Αποφοίτησε με άριστα το 2010 την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης όπου διατηρεί δικό του εργαστήριο γλυπτικής. Εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στη δημόσια εκπαίδευση. Η σύζυγός του είναι Δραμινή στην καταγωγή. Τα έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γεωργία, Καζακστάν και Αυστραλία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών ξεσήκωσε την Ξάνθη

2/02/2026 - 10:57μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα

2/02/2026 - 1:14μμ
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

1/02/2026 - 11:05μμ
Έλληνες με τις οικογένειές τους σε εκδρομή στα περίχωρα του Βλαδικαυκάς (πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Παυλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις πατρίδες στον Πόντο, έβαλαν ρίζες στο Βλαδικαυκάς – Όμως «ξαναγύρισαν», ως ευεργέτες

1/02/2026 - 4:56μμ
Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1/02/2026 - 3:16μμ
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

1/02/2026 - 1:38μμ
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1/02/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

1/02/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

31/01/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ενότητα και σύμπνοια η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» 

31/01/2026 - 9:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Peter Pontios)

Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»: Με επιτυχία το καθιερωμένο πανηγύρι στη Μελβούρνη

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείου  EPA/Olga Fedorova)

Το σφοδρό κύμα ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ μετρά ήδη 13 νεκρούς από υποθερμία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Έκθεση ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Σοβαρά κενά στην πυραντοχή των καθισμάτων της Intercity 62

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών ξεσήκωσε την Ξάνθη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΑΑΔΕ: Καμπανάκι κινδύνου για ψεύτικα SMS, δήθεν από MYaade και GOV – Τι να προσέξουν οι πολίτες

3 ώρες πριν
Πρώτος από αριστερά ο Τζον Κατσιματίδης και δίπλα του ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: MFA/Δημήτριος Πανάγος)

Νέα Υόρκη: Ανακοινώθηκαν οι τελετάρχες της φετινής παρέλασης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign