pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας και πλούσιες δράσεις τον Μάιο από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

5/05/2019 - 1:42μμ
Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας και πλούσιες δράσεις τον Μάιο από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, φέτος που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, συνεχίζει με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τιμής των επιζησάντων της Γενοκτονίας. Αυτών που σήκωσαν με αυτοθυσία και αξιοπρέπεια το βάρος του χρέους να μείνει η μνήμη ζωντανή, να διασωθεί η ιστορία, ο πολιτισμός, η διάλεκτος, η λαογραφία των Ελλήνων του Πόντου και να μεταφερθεί με ευλάβεια στις επόμενες γενιές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ιστορικό σωματείο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας υλοποιεί τον Μάιο τις ακόλουθες εκδηλώσεις και δράσεις:

  • Στις 4 και 5 Μαΐου 2019 συμμετέχει στην 1η Γιορτή Παράδοσης, που διοργανώνει η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» στο Πασαλιμάνι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιώς. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, μέλη της Ένωσης επανδρώνουν το αναλόγως διαμορφωμένο περίπτερό της, προβάλλοντας στοιχεία του πολιτισμού και της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την ποντιακή φορεσιά, από τα έργα του Τμήματος Ζωγραφικής του συλλόγου για τη Γενοκτονία, μέσα από τα φυλλάδια που θα μοιράζονται για την ιστορία των προσφύγων στον Πειραιά και τη διαδρομή του αρχαιότερου ποντιακού σωματείου στον ελλαδικό χώρο.
  • Τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 και ώρα 19:30 στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά, θα παρουσιάσει το συγκλονιστικό δρώμενο «353.000: Καμίαν ‘κι ανασπάλω» σε σκηνοθεσία του Ηρακλή Παπαγιαννίδη. Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιώς, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας θυμάται και θυμίζει, μέσα από αληθινές συνεχώς εναλλασσόμενες δραματοποιημένες ιστορίες, απαγγελίες και καθηλωτική μουσική επένδυση από την ορχήστρα «1919» του συλλόγου, το τραγικό 1919, όταν η θάλασσα του Πόντου βάφτηκε κόκκινη…

  • Το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 19:00 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, θα συμμετέχει με το χορευτικό της τμήμα στην εκδήλωση «Χοροί της Θάλασσας» των πολιτιστικών συλλόγων Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιώς. Και πάλι το μήνυμα της τιμής και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά και των επιζησάντων θα μεταφερθεί στο πολυπληθές κοινό ίσως της μεγαλύτερης αυτής πολιτιστικής βραδιάς του Πειραιά.
  • Την Κυριακή 12 Μαΐου και ώρα 11:00 στο Δημοτικό Γήπεδο Δραπετσώνας, θα πλαισιώσει χορευτικά τον φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου που διοργανώνει ο ΑΣ Ποντίων Δραπετσώνας με τη συμμετοχή ηθοποιών, δημοσιογράφων και βετεράνων αθλητών. Πρόκειται για την αθλητική ομάδα που ίδρυσαν το 1928 οι πρόσφυγες-μέλη της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς και έκλεισε ήδη 90 χρόνια ιστορίας.
  • Την Τρίτη 14 Μαΐου και ώρα 16:00 στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά, θα τελέσει την αφή της «Φλόγας του Πόντου», συνδιοργανώνοντας μια ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» με τα αδελφά σωματεία: Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Ένωση Ποντίων Μαγνησίας, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Σας προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι σε αυτόν το συνεχή δρόμο Μνήμης και Αγώνα και να παραβρεθείτε στην αφή της φλόγας που θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια και δυο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας.

  • Το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 10:00 στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμωνος Δραπετσώνας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ μέλη του σωματείου με παραδοσιακές φορεσιές θα παραστέκονται τιμητικά στην ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ακριβές αντίγραφο από την πρωτότυπη, που από τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται μόνιμα στο ναό. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού, με προβολή ολιγόλεπτης ταινίας για τη Γενοκτονία, ομιλία από την καθηγήτρια Γεωργία Ασιατίδου για τη θλιβερή επέτειο και σέρρα χορό από τους χορευτές του συλλόγου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου και έκθεση ζωγραφικής με έργα του Τμήματος Ζωγραφικής για τη Γενοκτονία.
  • Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9:15 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και θα ακολουθήσει ομιλία για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον καθηγητή, δρ Γεωπολιτικής Γεώργιο Φίλη. Μέλη της Ένωσης με παραδοσιακές φορεσιές θα παραστέκονται τιμητικά, ενώ πυρριχιστές θα αποδώσουν τιμές στα θύματα με τον σέρρα χορό.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις μας, ώστε να τιμήσουμε μαζί τους εθνομάρτυρες προγόνους μας αλλά και να αποδώσουμε φόρο τιμής στους επιζήσαντες της Γενοκτονίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

  • Φωτογραφίες: Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών ξεσήκωσε την Ξάνθη

2/02/2026 - 10:57μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα

2/02/2026 - 1:14μμ
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

1/02/2026 - 11:05μμ
Έλληνες με τις οικογένειές τους σε εκδρομή στα περίχωρα του Βλαδικαυκάς (πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Παυλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις πατρίδες στον Πόντο, έβαλαν ρίζες στο Βλαδικαυκάς – Όμως «ξαναγύρισαν», ως ευεργέτες

1/02/2026 - 4:56μμ
Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1/02/2026 - 3:16μμ
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

1/02/2026 - 1:38μμ
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1/02/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

1/02/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

31/01/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ενότητα και σύμπνοια η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» 

31/01/2026 - 9:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Έκθεση ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Σοβαρά κενά στην πυραντοχή των καθισμάτων της Intercity 62

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών ξεσήκωσε την Ξάνθη

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΑΑΔΕ: Καμπανάκι κινδύνου για ψεύτικα SMS, δήθεν από MYaade και GOV – Τι να προσέξουν οι πολίτες

1 ώρα πριν
Πρώτος από αριστερά ο Τζον Κατσιματίδης και δίπλα του ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: MFA/Δημήτριος Πανάγος)

Νέα Υόρκη: Ανακοινώθηκαν οι τελετάρχες της φετινής παρέλασης

2 ώρες πριν
Δαχτυλίδια κρατουμένου σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, παραδίδονται στους κληρονόμους του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Θεσσαλονίκη: Μετά από 83 χρόνια, τα προσωπικά αντικείμενα κρατουμένου σε ναζιστικό στρατόπεδο αποδόθηκαν στον γιο του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ζελένσκι: «Είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη με τη Ρωσία»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign