pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καταστρέφονται οι αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου στον Άγιο Χαράλαμπο στο Πεδίον Άρεως

26/04/2019 - 11:25μμ
Καταστρέφονται οι αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου στον Άγιο Χαράλαμπο στο Πεδίον Άρεως
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χτισμένος στο ανατολικό άκρο του Πεδίου του Άρεως, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια, ο Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια εκκλησία αναφοράς για την Αθήνα, την τέχνη και τη ζώσα ιστορία της ορθοδοξίας, καθώς η αγιογράφησή της έχει γίνει «διά χειρός Φώτη Κόντογλου», του επιδραστικότερου ζωγράφου/αγιογράφου της σύγχρονης Ελλάδας που συνέλαβε και υπηρέτησε την ιδέα της επανασύνδεσης της αγιογραφίας με τα αυθεντικά βυζαντινά πρότυπα.

Το «πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής ζωγραφικής του Κόντογλου» αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής, ηττημένο από την υγρασία και τις κακές εργασίες συντήρησης που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Τμήματα του διάκοσμου της οροφής έχουν ήδη καταρρεύσει, η Πλατυτέρα στην κόγχη έχει εμφανή σημάδια θρυμματισμού και απολέπισης, ενώ σε πολλά σημεία των πλευρικών τοίχων παρατηρούνται ρωγμές που μεταφέρουν την υγρασία στο υπόστρωμα των τοιχογραφιών δημιουργώντας κουφώματα, εντάσεις, θρυμματισμούς και αποκολλήσεις επιχρισμάτων.

Η ιστορία του ναού και της αγιογράφησής του
Ο Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1928-1936 στη θέση μεταβυζαντινού ναού με δαπάνες προσφύγων από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι είχαν κατοικήσει στην ευρύτερη περιοχή του Πολυγώνου. Ο Φώτης Κόντογλου, αν και περιζήτητος αγιογράφος τη δεκαετία του ’50, δέχτηκε να αναλάβει την ιστόρηση του σχετικά μικρού αυτού ναού, καθώς –καταγόμενος και ο ίδιος από το Αϊβαλί– ταυτίστηκε με τους «φυγάδες Μικρασίας και βωμούς και ιερά λιπόντες».


(Φωτ.: postmodern.gr / Δημήτρης Καλαντζής)

Η εικονογράφηση διήρκησε τέσσερα χρόνια (1954-1958). Ξεκίνησε από τον κόγχη με τη Θεοτόκο στον τύπο της Βλαχερνίτισσας (1954) και ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα η εικονογράφηση του τρούλου σε τρεις χρωματικές ζώνες: τον Παντοκράτορα σε ερυθρωπό βάθος, έναν κύκλο κυανόμαυρο και έναν πράσινο, ανάλογο με το χρωματικό βάθος της Πλατυτέρας. Ιδιαίτερη φροντίδα έχει η απεικόνιση στα σφαιρικά τρίγωνα των Ευαγγελιστών με φανταστικά οικοδομήματ, ζωγραφισμένα με λεπτομερή σχεδίαση και αρμονικά χρωματισμένα. Η εικονογράφηση του ναού περιλαμβάνει σκηνές από το Δωδεκάορτο (Μεταμόρφωση, Ανάσταση, Κοίμηση), εκτεταμένες παραστάσεις από το μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους και μεγάλο αριθμό μεμονωμένων μορφών Αποστόλων, ιεραρχών, μαρτύρων και οσίων.


(Φωτ.: postmodern.gr / Δημήτρης Καλαντζής)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζωγραφικό σύνολο του τέμπλου, καθώς αυτό είναι χτιστό, δεν αποτελείται δηλαδή από φορητές δεσποτικές εικόνες, αλλά από εξαιρετικές τοιχογραφίες τις οποίες ο Κόντογλου ενέταξε σε ένα σύνολο που αναπαριστά ζωγραφικά την αρχιτεκτονική του τέμπλου με ερυθρωπούς κιονίσκους και πράσινα κιονόκρανα. Το επιστύλιο θυμίζει περισσότερο επίτιτλο χειρογράφου, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει ζωγραφισμένη ποδέα. Όλες οι δεσποτικές εικόνες έχουν πράσινο έδαφος και μαύρο κάμπο, ακολουθώντας μεταβυζαντινά πρότυπα.

Πώς φτάσαμε στις καταστροφές
Σύμφωνα με τα αρχεία της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο ναό πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης το 1996 από το τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εργασίες επαναλήφθηκαν μετά το σεισμό του 1999, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές βλάβες στο ναό.

Τον Απρίλιο του 2005 υποβλήθηκε στην Εφορεία νέο αίτημα για εκτέλεση εργασιών στις τοιχογραφίες και το κτήριο «χωρίς να καταστεί εφικτή η ανάληψη του έργου».

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού επανήλθε με νέα αναφορά το 2008, καθώς οι ρηγματώσεις και οι αποφλοιώσεις στις τοιχογραφίες επιδεινώνονταν και η Εφορεία έστειλε τότε για αυτοψία αρχαιολόγο και συντηρητή οι οποίοι διαπίστωσαν «φθορές, ρηγματώσεις, απολεπίσεις και αποκολλήσεις της ζωγραφικής επιφάνειας, διάσπαρτες σε πολλά σημεία του ναού, οφειλόμενες μάλλον σε αυξημένη υγρασία», ενώ θεώρησαν πιθανό οι φθορές να είχαν επιταθεί από τις εργασίες στερέωσης που είχαν γίνει μετά τον σεισμό με χρήση οπλισμού και τσιμεντοκονίας.


(Φωτ.: postmodern.gr / Δημήτρης Καλαντζής)

Παρά την ανησυχητική εικόνα που διαπίστωσαν οι ειδικοί στην αυτοψία τους, η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δήλωσε αδυναμία να αναλάβει την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικευμένο προσωπικό». Ζήτησε δε από το τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων να αναλάβει την υπόθεση, το οποίο όμως σιώπησε.

Ακολουθεί μια μακρά περίοδος ασθενείας και τελικά κοίμησης του αρχιμανδρίτη και προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού μέχρι τον Μάρτιο του 2019 οπότε καταρρέει μεγάλης έκτασης επίχρισμα από την οροφή και σημαίνει συναγερμός.


(Φωτ.: postmodern.gr / Δημήτρης Καλαντζής)

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, απογοητευμένο από την προγενέστερη αντιμετώπιση του Υπουργείου Πολιτισμού, απευθύνεται σε ιδιωτική τεχνική εταιρεία για την υποβολή πρότασης ώστε να σταματήσει τουλάχιστον η περαιτέρω καταστροφή των τοιχογραφιών, ενώ ο Σύλλογος Κατοίκων Πεδίου του Άρεως «Αθηνά» και η «Κίνηση Γονέων» Πεδίου του Άρεως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών βρίσκοντας ευήκοα ώτα καταρχάς στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο πρόσωπο του Πρωτοσύγκελου π. Συμεών Βολιώτη, ο οποίος ζήτησε την άμεση εκτίμηση των καταστροφών από τον επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής και την κατάρτιση σχεδίου για τη σωτηρία του ναού.

Υπάρχει σωτηρία;
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για την ανάγκη διάνοιξης μίας τάφρου περιμετρικά του ναού για την αποστράγγιση των νερών (μια μέθοδος που έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε πολλούς ναούς οι οποίοι έχουν χτιστεί απευθείας στο χώμα) ως πρώτο βήμα για το σταμάτημα των καταστροφών και εν συνεχεία εργασίες αποκατάστασης που σίγουρα θα είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες, καθώς θα πρέπει να γίνουν από ειδικευμένους τεχνικούς με την επιστασία της Αρχιεπισκοπής και του Υπουργείου Πολιτισμού.


(Φωτ.: postmodern.gr / Δημήτρης Καλαντζής)

Η τέχνη του Φώτη Κόντογλου, καθολικά αναγνωρισμένη στις μέρες μας ως εμβληματικό κεφάλαιο της ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, θα έπρεπε αδιαπραγμάτευτα να προστατεύεται ως μνημείο εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην περίπτωση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους προφανώς έχουν υπάρξει λάθη, αστοχίες και αδράνεια, αλλά ακόμα και τώρα δεν είναι πάρα πολύ αργά.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιου του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους, οι κάτοικοι και οι φίλοι του Πεδίου του Άρεως ζητούν την ενεργοποίηση όλων για να καταστεί εφικτό το αυτονόητο: Να μην αφεθεί στην ολική καταστροφή και τη λήθη ένα αριστούργημα του ελληνικού πολιτισμού.

  • Αναδημοσίευση από postmodern.gr / Δημήτρης Καλαντζής.

ΠΗΓΕΣ
Αλληλογραφία Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους με υπουργείο Πολιτισμού.
Νίκος Ζίας, Φώτης Κόντογλου, Αlpha Bank, Αθήνα 2015.
Χρήστος Μαργαρίτης (επιμ.), Φώτης Κόντογλου. Από τον Λόγο στην Έκφρασι, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έργα του Μ. Βαρλάμη με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο εκτίθενται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (φωτ.: Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Επέστρεψε» στην Αλεξάνδρεια ο Μέγας Αλέξανδρος

17/12/2025 - 4:10μμ
O περσινός νικητής του διαγωνισμού της Eurovision, ο JJ από την Αυστρία, πανηγυρίζει με το τρόπαιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (φωτ.: ΕΡΑ/Γιώργος Κεφαλάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Στη δημοσιότητα η λίστα με τις χώρες που θα συμμετάσχουν – Ποιες αποχώρησαν λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

16/12/2025 - 4:29μμ
(Φωτ.: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Μαρινέλλα είπε «όχι»: Η περιπέτεια του τραγουδιού «Πες πως μ’ αντάμωσες» που έγινε τεράστια επιτυχία

14/12/2025 - 2:28μμ
Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Χαλκιδική κρύβεται το μεγαλύτερο περσικό έργο της Ευρώπης – Και τώρα ανακαλύπτεται ξανά

12/12/2025 - 7:48μμ
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαμπερή πρεμιέρα για την παράσταση «Το 5ο Βήμα» στο Θέατρο Μικρό Χορν με χορηγό τον ΟΠΑΠ

12/12/2025 - 6:12μμ
Ο Λάκης Γαβαλάς στρώνει κόκκινο χαλί στην Ερμού (πηγή: Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάκης Γαβαλάς χαρίζει στιγμές fun και λάμψης, powered by ΣΚΡΑΤΣ

10/12/2025 - 12:49μμ
Γυναίκες του Ασπροπύργου χορεύουν «Βάλε» (φωτ.: dimosaspropyrgou.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας χορός, δυο γιατροσόφια και ένα έθιμο τα τρία νέα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

9/12/2025 - 7:21μμ
Το βυθισμένο αρχαίο πλοιάριο (φωτ.: Ηilti Foundation/Franck Goddio)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλεξάνδρεια: Βρέθηκε αρχαίο πλοιάριο αναψυχής – Το χρησιμοποιούσε και η Κλεοπάτρα

9/12/2025 - 8:38πμ
Ο ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαθίσταται ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας

8/12/2025 - 7:39μμ
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αισιόδοξος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

8/12/2025 - 10:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθερες υπό όρους σύζυγος και αδελφή του βασικού κατηγορούμενου στην Κρήτη

19 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την  ημερίδα Υπεύθυνου Παιχνιδιού του ΟΠΑΠ (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής στην καθημερινότητα όλων

35 λεπτά πριν
Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών με αφορμή την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Η Δημοκρατία απαντά»: Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή και των 42 στη δίκη της Χρυσής Αυγής

60 λεπτά πριν
Ο Νίκος Παππάς στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωομάδας ο Νίκος Παππάς – Κινείται διαδικασία διαγραφής μετά από σοβαρό επεισόδιο

2 ώρες πριν
Ταμπέλα στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Σαφές μήνυμα ΥΠΕΞ προς Μίτσκοσκι: Καμία αλλοίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν γίνεται ανεκτή

2 ώρες πριν
Ειδικό κατάστημα κράτησης Αυλώνα (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Βία ανηλίκων χωρίς όρια: Προφυλακιστέα η 16χρονη που μαχαίρωσε συμμαθήτριά της στην Κυψέλη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign