pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Μεσολόγγι υποδέχθηκε την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη με λαμπρότητα και συγκίνηση (φωτο, βίντεο)

14/04/2019 - 12:43μμ
Το Μεσολόγγι υποδέχθηκε την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη με λαμπρότητα και συγκίνηση (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δέος, συγκίνηση και εθνική ανάταση πλημμύρισε την ατμόσφαιρα στην τελετή υποδοχής της καρδιάς του αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη του Μεσσολογίου. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του onairnews.gr, μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες (13/4) η υποδοχή ενός εθνικού κειμηλίου ύψιστης σημασίας. Η τελετή υποδοχής, μια εκδήλωση με άρτιο σχεδιασμό, υψηλή αισθητική και πλήθος μηνυμάτων, διοργανώθηκε από το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. Σολωμός», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τον Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η λήκυθος με την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη παρελήφθη το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αθήνα από τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου «Δ. Σολωμός» και τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα. Αφού παραδόθηκε σε στρατιωτικό άγημα, κατόπιν το εθνικό κειμήλιο ξεκίνησε με όχημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνοδεία περιπολικών και μοτοσικλετιστών, μελών και φίλων της Μοτολέσχης Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το ταξίδι προς την πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Στις 12:00 αφίχθη στην ιστορική πύλη του Μεσσολογίου, κι αφού αποδόθηκαν οι αρμόζουσες τιμές, παραδόθηκε από αξιωματικό του σημερινού «Ιερού Λόχου» των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στους Ιερολοχίτες του Μεσολογγίου, για να μεταφερθεί με πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Πλατείας Μ. Μπότσαρη. Επικεφαλής της πομπής τέθηκαν Ιερολοχίτες ιππείς και η μπάντα του Συλλόγου «Δ. Σολωμός», ενδεδυμένη με τη στολή του Ιερού Λόχου. Ακολουθούσε μικρό άγημα από τυφεκιοφόρους Ιερολοχίτες και Φουστανελοφόρους, παραστάτες της ληκύθου με την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, και η πομπή έκλεινε μ’ ένα εντυπωσιακό μικτό ανδρικό άγημα πολεμιστών με ιστορικές φορεσιές, το οποίο απαρτιζόταν από μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού « Ο Λιάρος» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Ομίλου Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών.

Η πομπή, υπό τους ήχους των κομματιών που παιάνιζε με συγκλονιστικό τρόπο η μπάντα, κατέληξε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, στην είσοδο του οποίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. Σολωμός» παρέδωσε την λήκυθο στον δήμαρχο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Ο Νικόλαος Καραπάνος, με σεβασμό και δέος, την μετέφερε στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου και την εναπέθεσε στην ειδική προθήκη που θα την φιλοξενήσει μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, ημέρα που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης της Εξόδου.

Στη μικρή τελετή που ακολούθησε, προλόγισε ο αρχιμουσικός Μάκης Κουτσαγγέλης και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Συλλόγου «Δ. Σολωμός» Δημήτρης Φωλιάς, η πρόεδρος του Αμαλιείου Οικοτροφείου Θηλέων, θεματοφύλακα των Καρδιών των Υψηλαντών, Ιωάννα Φωκά και ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.


(Φωτ.: Facebook / Georgios Sourlas)

Με ένα συγκινητικό ποστ στο λογαριασμό του στο Facebook, ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας τόνισε χαρακτηριστικά: «Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε η μεταφορά της καρδιάς του αρχηγού της Επανάστασης Αλ. Υψηλάντη. Από την Αθήνα, τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην οδό Στησιχόρου, όπου φυλάσσεται εδώ και 160 χρόνια “ταξίδεψε” σήμερα (σ.σ. χθες) για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Εκεί θα χτυπάει η καρδιά του, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την μεγάλη, ιστορικής σημασίας, έξοδο του Μεσολογγίου, για τους αγώνες της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού, που τόσο αγωνίστηκε και συνέβαλε ο Αλ. Υψηλάντης. Εκεί θα “βρεθεί” για πρώτη φορά ο Αλ. Υψηλάντης, που μαζί με τον Ιερό Λόχο κήρυξε την Επανάσταση στις 24 Φεβρουαρίου του 1821, από το Ιάσιο της Ρουμανίας».

  • Φωτογραφίες, βίντεο: onairnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα

2/02/2026 - 1:14μμ
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

1/02/2026 - 11:05μμ
Έλληνες με τις οικογένειές τους σε εκδρομή στα περίχωρα του Βλαδικαυκάς (πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Παυλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις πατρίδες στον Πόντο, έβαλαν ρίζες στο Βλαδικαυκάς – Όμως «ξαναγύρισαν», ως ευεργέτες

1/02/2026 - 4:56μμ
Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1/02/2026 - 3:16μμ
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

1/02/2026 - 1:38μμ
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1/02/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

1/02/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

31/01/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ενότητα και σύμπνοια η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» 

31/01/2026 - 9:38μμ
(Πηγή φωτογραφιών: efxinospontos.gr / Φόρης Πεταλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

31/01/2026 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των δύο νεκρών γυναικών στη Μενεμένη

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Κύπελλο Ελλάδας: Στο πρώτο της final-8 η Μύκονος

35 λεπτά πριν
Η Κλαυδία Παπαδοπούλου με την ελληνική σημαία στη σκηνή της 69ης Eurovision (φωτ.: EPA / Georgios Kefalas)

Eurovision 2026: Με την Κλαυδία ο πρώτος ημιτελικός για την επιλογή του ελληνικού τραγουδιού

1 ώρα πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής (φωτ.: romfea.gr)

Βαρθολομαίος: Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τον Θεό για να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της αγάπης – Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού και πολίτικα τραγούδια

2 ώρες πριν
Δεξιά ο φοίνικας ή φοίνιξ, η πρώτη χρηματική μονάδα που χρησιμοποίησε το κράτος της σύγχρονης Ελλάδας (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Με τον Καποδίστρια στο τιμόνι: Η ημέρα που γεννήθηκε η πρώτη ελληνική τράπεζα

2 ώρες πριν
Ασθενοφόρο περιμένει στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος στη Ράφα κατά τη διάρκεια του ανοίγματος (φωτ.: ΕΡΑ/STRINGER)

Ισραήλ: Ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα σε Γάζα και Αίγυπτο για περιορισμένο αριθμό πεζών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign