pontosnews.gr
Τρίτη, 2/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο Ντουμπρόβνικ ο Αλέξης Τσίπρας για την «Πρωτοβουλία 16+1»

12/04/2019 - 10:11πμ
Στο Ντουμπρόβνικ ο Αλέξης Τσίπρας για την «Πρωτοβουλία 16+1»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις εργασίες της 8ης Συνόδου Κορυφής κρατών της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», στην οποία πρόκειται να ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος της (θα μετονομασθεί σε «Πρωτοβουλία 17+1»), θα μετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω Πρωτοβουλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο.

Επιπλέον θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών της με την Κίνα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ένταξη της χώρας μας στην Πρωτοβουλία αυτή «κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η πΓΔΜ («Βόρεια Μακεδονία») συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα». Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω Πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα), ενώ στη συνέχεια, στις 11:00,  θα συμμετάσχει στη συνάντηση της ολομέλειας της «Πρωτοβουλίας 16+1». Στις 12:30 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Τι είναι η «Πρωτοβουλία 16+1»
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη –και ενίοτε συμπληρωματική– δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (Belt and Road Initiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι ηγέτες των 16 χωρών της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, πΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία) και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Επισημαίνεται πως από τις 16 χώρες, οι 11 είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Πρωτοβουλία θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Ελλάδας, και ως εκ τούτου θα μετονομαστεί σε «Πρωτοβουλία 17+1».

Η διακρατική αυτή συνεργασία συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  (ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτηση πεζογέφυρας από το ΓΕΕΘΑ

24/05/2026 - 1:40μμ
Ο αδικοχαμένος αεροπόρος Κώστας Ηλιάκης που χάθηκε πάνω από το Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ Γιώργος Λαμπράκης)
ΑΜΥΝΑ

Κώστας Ηλιάκης: 20 χρόνια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

23/05/2026 - 12:14μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)
ΑΜΥΝΑ

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

10/05/2026 - 5:31μμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΑΜΥΝΑ

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

10/05/2026 - 1:02μμ
Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: vimatisko.gr)

Κως: Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

6 ώρες πριν
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ (αρ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χαβιέρ Θαρθαλέχος, και ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλαος Ιωαννίδης σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/OLIVIER HOSLET)

Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ για τις επιστροφές μεταναστών: Πράσινο φως για «κόμβους» εκτός Ευρώπης

6 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ATEF SAFADI)

«Διπλωματικό θρίλερ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ – Το Ιράν απειλεί με γενικό πόλεμο

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ουκρανία: Το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι» ένωσε τις ελληνικές κοινότητες, στο Κίεβο

7 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

7 ώρες πριν
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης, το 2002, σε συνέντευξη Τύπου για το 3ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης (φωτ. αρχείου: Γιάννης Μωυσιάδης/ Eurokinissi)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης στη Θεσσαλονίκη

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign