pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι S-400 βάζουν τον Ερντογάν ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ

28/03/2019 - 8:53μμ
Οι S-400 βάζουν τον Ερντογάν ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η παράδοση των S-400 που έχει παραγγείλει η Τουρκία πλησιάζει και ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ανάμεσα στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με κίνδυνο να στρέψει και τις δύο δυνάμεις εναντίον του. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον είναι πιθανό να δεχθούν νέο πλήγμα με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εάν η Τουρκία ολοκληρώσει το συμβόλαιο και παραλάβει το καλοκαίρι τους πρώτους ρωσικούς πυραύλους.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσαρλς Σάμερς προειδοποίησε την Τουρκία ότι είναι εκτεθειμένη σε «σοβαρές συνέπειες», μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ωστόσο, εάν η Τουρκία υπαναχωρήσει τότε ο Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει το ρίσκο να συγκρουστεί με την Ρωσία, τον στρατηγικό του εταίρο στην Συρία. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω η συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και στην Άγκυρα για τη ματαίωση της επίθεσης των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος κατά της επαρχίας Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία και τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.


(Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Η Ρωσία θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, να χρησιμοποιήσει και το οικονομικό όπλο, φρενάροντας την άφιξη εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών στην Τουρκία. Τέτοιες κυρώσεις θα εφαρμόζονταν στην χειρότερη στιγμή για τον Ερντογάν, καθώς η τουρκική οικονομία έχει περάσει σε ύφεση για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια.

Χωρίς εναλλακτική
«Η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο δεν διατυπώνουν απειλές στον αέρα», αναφέρει η πρώην διπλωμάτης Αμάντα Σλόουτ, ερευνήτρια στο Brookings Institution, και προσθέτει: «Στην Ουάσινγκτον, όπως και στην Ευρώπη, υπάρχει πραγματική ανησυχία για το γεγονός ότι μια χώρα-σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αγοράζει ρωσικό αμυντικό υλικό».

Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η τεχνολογία που διαθέτουν τα συστήματα S-400 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή στοιχείων για τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά. Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε αναφέρεται επίσης σε προβλήματα διαλειτουργικότητας με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επιμένει και επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα έχει ανάγκη τους S-400 για να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Η Άγκυρα στράφηκε προς τη Ρωσία διότι τότε δεν είχε αξιόπιστη εναλλακτική από τη αμερικανική πλευρά. «Εμείς αποκλείεται να υπαναχωρήσουμε», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος. Όμως, η Τουρκία μπορεί, κατά τους αναλυτές, να βρει μπροστά της τον νόμο Caatsa (Counter America’s Adversaries Through Sanctions Act), που επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα ή χώρα που συνομολογεί συμβόλαια εξοπλισμών με ρωσικές εταιρείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί έχουν επανειλημμένως ζητήσει να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία εάν παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 – η Τουρκία σχεδιάζει την αγορά εκατό F-35 και πιλότοι της έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ. Περί το 1 δισ. δολάρια έχει επενδύσει η τουρκική πλευρά στο πρόγραμμα των F-35 και ενδεχόμενη αμερικανική απόφαση για την παρεμπόδιση εκπλήρωσης του συμβολαίου θα συνιστούσε παραβίαση των όρων του. Όμως η Ουάσινγκτον φέρεται να είναι έτοιμη να αποζημιώσει την Άγκυρα.

Ο χρόνος πιέζει
Ελπίζοντας ότι παρουσιάζει μια εναλλακτική λύση, οι ΗΠΑ ενέκριναν πέρσι την πώληση των πυραύλων Patriot, αλλά χωρίς να καταφέρουν να μεταπείσουν την Τουρκία για τους S-400. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε την ότι επιθυμεί την διατήρηση του συμβολαίου για τα F-35, μόνο που για να γίνει αυτό «χρειάζεται η Τουρκία να αγοράσει τους Patriot».

Από την άλλη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πριν από περίπου έναν μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη αγορά των αμερικανικών πυραύλων έχουν ξεκινήσει. Όμως, ο χρόνος πιέζει: η επίσημη προσφορά για τους Patriot εκπνέει στο τέλος του μήνα.


(Φωτ.: Προεδρία της Τουρκίας)

«Δεν είναι πολύ πιθανό αυτή η αμερικανοτουρκική διαφωνία να προκαλέσει μόνιμη ρήξη», εκτιμά η Αμάντα Σλόουτ, αλλά προσθέτει ότι θα βαρύνει σημαντικά τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών και θα εγείρει νέα ζητήματα ως προς την αξιοπιστία του Τούρκου συμμάχου. Ωστόσο, οι συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο δεν είναι πιθανό να γίνουν πριν από τις εκλογές της Κυριακής για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία.

Η αρθρογράφος Χαντέ Φιράτ έγραψε στην Hürriyet ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Απρίλιο για να συζητήσει το θέμα των S-400. Όμως η επίλυση της διαφοράς είναι δουλειά του Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

1/07/2025 - 11:30μμ
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

1/07/2025 - 10:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

1/07/2025 - 9:38μμ
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών στη Ναύπακτο (φωτ.: NafpaktosPress.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια, Πελοπόννησο και βόρειο Αιγαίο – Συνεχείς περιπολίες

1/07/2025 - 7:48μμ
Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης διαμαρτύρονται για τη δημοσίευση του σκίτσου που θεωρούν ότι δείχνει τον προφήτη Μωάμεθ με τον Μωυσή (φωτ.: EPA/Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Σατιρικό σκίτσο προκάλεσε οργή και ταραχές στην Κωνσταντινούπολη – «Άθλια προβοκάτσια» το χαρακτήρισε ο Ερντογάν

1/07/2025 - 6:09μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει απόψε 8,4 εκατ. ευρώ

1/07/2025 - 5:04μμ
Χωριό στο Ζαγόρι (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Περιβάλλοντος: Τι αλλάζει στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων – Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις

1/07/2025 - 4:33μμ
Ουκρανός τραυματίας και αιχμάλωτος πολέμου επιστρέφει στην χώρα του, στη διάρκεια ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία τον Ιούνιο (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Κίεβο – Φήμες για αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία

1/07/2025 - 3:22μμ
Το θύμα της δολοφονίας, Μπάμπης Κούτσικος (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Ομόφωνα ένοχος ο κρεοπώλης για τη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου

1/07/2025 - 2:46μμ
(Φωτ.: Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Κίο – «Κουνήθηκαν» ξανά Κωνσταντινούπολη και Προύσα

1/07/2025 - 2:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

6 ώρες πριν
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

7 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/ Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Ο «Ξενιτέας» ετοιμάζεται να γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά στον Σταυρό

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign