pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εύη Δημοπούλου: Κολύμπησε για την Κολομβία σε αγώνες στη γενέθλια πόλη της, την Καβάλα!

12/02/2019 - 11:33μμ
Εύη Δημοπούλου: Κολύμπησε για την Κολομβία σε αγώνες στη γενέθλια πόλη της, την Καβάλα!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από επτά χρόνια, σε ηλικία δέκα ετών, η Εύη Δημοπούλου μαζί με τους γονείς της και τις δύο μικρότερες αδελφές της εγκατέλειπαν την Καβάλα (όπου εκείνη γεννήθηκε) και την Ελλάδα, για να εγκατασταθούν στη μακρινή Κολομβία, σε αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών για ολόκληρη την οικογένεια. Στα 17 της, ώριμη έφηβη πλέον, επέστρεψε στη γενέθλια πόλη για να εκπροσωπήσει τη δεύτερη πατρίδα της, την Κολομβία, στους 2ους Διεθνείς Κολυμβητικούς Αγώνες «Απόστολος Παύλος», που διεξήχθησαν πρόσφατα στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο Καβάλας με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών ήταν η Κατίνκα Χόζου, ο Τζέιμς Γκάι, ο Κρίστιαν Γκολομέεβ, ο Απόστολος Χρήστου, η Νόρα Δράκου, η Κέλυ Αραούζου, ο Απόστολος Παπαστάμος κι ο Δημήτρης Νέγρης.

Συναντήσαμε την Εύη Δημοπούλου την τελευταία μέρα της παραμονής της στην Καβάλα, πριν επιστρέψει στη δεύτερη πατρίδα της έχοντας στις αποσκευές της την εμπειρία μιας σημαντικής αθλητικής διοργάνωσης στο αγαπημένο της άθλημα, αλλά και…. σακούλες από σιμιγδάλι για την παρασκευή αγαπημένων γλυκών – καθώς σιμιγδάλι δεν υπάρχει στη μακρινή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μαθήτρια της β΄ τάξης Λυκείου σήμερα, ζει πλέον στην πρωτεύουσα Μπογκοτά μαζί με την οικογένειά της και την οικογένεια της μητέρας της Καμίλα, που κατάγεται από εκεί. Ο πατέρας της Δημήτρης και η μητέρα της γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο όταν σπούδαζαν μαζί στις ΗΠΑ. Για περίπου δέκα χρόνια έζησαν στην Καβάλα, όπου γεννήθηκε η 17χρονη Εύη και οι αδελφές της. Όταν ξέσπασε η κρίση, οι γονείς της αναγκάστηκαν να επιλέξουν την πατρίδα της μητέρας της για να κάνουν μια νέα αρχή, αφού εκεί θεώρησαν ότι υπήρχαν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και δυνατότητες.

Σε μια χώρα των 60.000.000 κατοίκων και σε μια πόλη όπως η Μπογκοτά των 12.000.000 κατοίκων, μια Ελλάδα δηλαδή, η ζωή δεν μπορεί να μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με τη ζωή στη μικρή Καβάλα των 100.000 κατοίκων.

Στην Κολομβία λατρεύουν καθετί ελληνικό
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Β. Λωλίδη, θυμάται ακόμα τη θλίψη και τη στεναχώρια που ένιωσε όταν αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, αλλά και το πόσο θερμό ήταν το καλωσόρισμα από την πολυπληθή οικογένεια της μητέρας της στην Κολομβία. Η νεαρή αθλήτρια υπογραμμίζει πως «είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο πολύ αγαπούν οι Κολομβιανοί την Ελλάδα. Αγαπούν και τρελαίνονται για κάθε τι ελληνικό. Κυρίως για τα φαγητά, τα γλυκά, τον πολιτισμό μας. Ακόμα και στο σχολείο οι καθηγητές κάνουν πολλές αναφορές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική μυθολογία. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν ότι είμαι Ελληνίδα ενθουσιάζονται και μου ζητούν να μιλήσω ελληνικά γιατί η γλώσσα μας ακούγεται ωραία στα δικά τους αυτιά. Γενικά χαίρονται με καθετί ελληνικό».

«Πρόσφατα», συνεχίζει η Εύη, «κάποιοι Έλληνες που ζουν στην Κολομβία ξεκίνησαν να κάνουν εισαγωγές σε παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, ελιές, κουραμπιέδες και αμέσως κέρδισαν το καταναλωτικό κοινό. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές εκεί. Σχεδόν έχει γίνει μόδα να αγοράζουν, να δοκιμάζουν και να τρώνε ελληνικά προϊόντα. Γενικά ενθουσιάζονται με τη χώρα μας και θέλουν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν».

Σήμερα στην Κολομβία ζουν συνολικά 91 Έλληνες, κυρίως δεύτερη γενιά μεταναστών, που είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα. Όπως τονίζει η Εύη, μόλις τα Χριστούγεννα, στη διάρκεια κάποιας συγκέντρωσης όλων των Ελλήνων, έγινε μια πρώτη προσπάθεια να οργανωθεί καλύτερα η ελληνική κοινότητα της Κολομβίας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη και αλληλοβοήθεια ακόμα και για όσους μεταναστεύουν εκεί από την Ελλάδα. Επίσης, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής υπάρχουν και δύο ορθόδοξες εκκλησίες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, όπως τονίζει, δυο ακόμα νέες οικογένειες από την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στη Μπογκοτά, σε αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας.

Η χώρα των ευκαιριών
Οι γονείς της στην Κολομβία δημιούργησαν μια μικρή εταιρεία όπου μετατρέπουν σε σκόνη φρέσκο γάλα, το συσκευάζουν και το πουλούν σε σούπερ μάρκετ σε όλη την Κολομβία. Όπως εξηγεί η 17χρονη Εύη Δημοπούλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Κολομβία είναι μια φτωχή χώρα. Το γάλα σε σκόνη είναι πολύ πιο φτηνό από το φρέσκο, οπότε μπορούν να το αγοράζουν περισσότερες οικογένειες. Είναι μια φτηνή τροφή, με μεγάλη διάρκεια ζωής και εύκολη στην παρασκευή της. Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα 35 άτομα, βασίστηκε σε μια ιδέα του παππού μου, που την είπε στους γονείς μου και με αυτό το αντικείμενο ξεκίνησαν όταν μετακομίσαμε από την Ελλάδα». Συμπληρώνει ότι η Κολομβία είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τουρισμό. «Είναι μια όμορφη χώρα με πλούσιο πολιτισμό, με πολύ ζεστούς και ανοιχτόκαρδους ανθρώπους», σημειώνει. Βέβαια, παραδέχεται ότι υπάρχουν «σημαντικά» ποσοστά εγκληματικότητας.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τι ευκαιρίες προσφέρει σήμερα η Κολομβία στην 17χρονη Εύη; «Πέρα από την επαγγελματική αποκατάσταση της οικογένειάς μου, που είναι σημαντικό στοιχείο, υπάρχουν ευκαιρίες στην εκπαίδευση και κυρίως στο πανεπιστήμιο που μπορώ να φοιτήσω, όπου δίνονται και υποτροφίες αν συγκεντρώσεις αρκετούς πόντους», αναφέρει. Η ενασχόλησή της με την κολύμβηση ξεκίνησε πριν από έντεκα χρόνια στην Καβάλα. «Κάνω προπόνηση κάθε μέρα, δυο φορές την ημέρα. Μετά την προπόνηση πηγαίνω σχολείο οδηγώντας το δικό μου αυτοκίνητο, αφού στην Κολομβία παίρνουνε δίπλωμα στα 16. Έτσι εξυπηρετώ και τις μικρότερες αδελφές μου που τις πηγαίνω εγώ σχολείο. Τα μαθήματα εκεί γίνονται στα αγγλικά. Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι όμως τα ισπανικά. Δε θέλω να κάνω πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, αλλά μου αρέσει που συμμετέχω σε αθλητικές διοργανώσεις. Η κολύμβηση είναι και ένα διαβατήριο για το πανεπιστήμιο και για καλύτερες σπουδές μέσα από υποτροφίες», επισημαίνει. Τι της λείπει περισσότερο από την Ελλάδα στην Κολομβία;

«Μου λείπουν οι εικόνες της Ελλάδας, η θάλασσα, τα φαγητά της, ο ηλιόλουστος καιρός της, οι άνθρωποί της, η οικογένεια του πατέρα μου», υπογραμμίζει.

Και προσθέτει: «Θα ήθελα να μπορούσα να συνδυάσω τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες της Κολομβίας με τον πολιτισμό, τη ζωή, τη φύση της Ελλάδας. Στο σπίτι μας μιλάμε όλοι ελληνικά, ακόμα και η μητέρα μου που είναι Κολομβιανή. Τρώμε ελληνικά. Το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε η μητέρα μου να της φέρω τώρα που θα επιστρέψω είναι σιμιγδάλι και μπογιά για τα αυγά του Πάσχα! Το σιμιγδάλι είναι άγνωστο στην Κολομβία αλλά πολύ σημαντικό για εμάς γιατί παρασκευάζουμε τόσο γευστικά γλυκά (γελάει). Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ελαιόλαδο εκεί. Χρησιμοποιούν κυρίως βούτυρο και σπορέλαιο. Τώρα με τους Έλληνες, που κάνουν εισαγωγές, έχουμε πολλά ελληνικά προϊόντα και κυρίως ελαιόλαδο».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Instagram/neos_kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Βιβλιοθήκη της Εφέσου «ζωντανεύει» σε έκθεση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στη Μελβούρνη

12/05/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: VENIZELOS FOUNDATION/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ουάσιγκτον: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου

11/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

9/05/2026 - 11:01μμ
(Φωτ.: instagram/akylas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O Akylas στην «αγκαλιά» της ομογένειας στην Αυστρία πριν τον Α’ ημιτελικό της Eurovision

9/05/2026 - 9:39μμ
Ο Τζορτζ Μάρκους στο γκαλά του Urban Land Institute στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το 2015, όπου τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του προσφορά στο ίδρυμα του ινστιτούτου (φωτ.: Steve Lipofsky/ bizjournals.com/sanfrancisco/blog/real-estate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λίμνη Ευβοίας στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου – Η ζωή σαν παραμύθι του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Μάρκους

9/05/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Greek City Times)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ: Η 104 ετών Ελληνίδα ομογενής τραγούδησε μαζί με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι

8/05/2026 - 11:54μμ
(Φωτ:. Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ για την τελετή μνήμης και την κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των ANZAC και του Πόντου

8/05/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: sbs.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η θεατρική παράσταση «Η ζωή του Βύρωνα» επιστρέφει δυναμικά στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

7/05/2026 - 1:12μμ
O Ζόραν Μαμντάνι μιλά στην εκδήλωση για την ομογένεια, στο Gracie Mansion, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Orthodox Observer)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαμντάνι: «Η Νέα Υόρκη είναι και πόλη των Ελλήνων» – Μήνυμα με πολιτικό βάθος και προσωπικό τόνο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

6/05/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: Orthodox Observer/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση του Ζόραν Μαμντάνι στη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

6/05/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

100 χρόνια ΠΑΟΚ και προσφυγικές ρίζες: Τουρνουά μνήμης με Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πανιώνιο και Απόλλωνα Σμύρνης

5 λεπτά πριν
Στην Πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026. Στο πανό αναγράφεται στα περσικά το μήνυμα «Το βρυχηθμό ενός λιονταριού ή το τσίριγμα ενός ποντικιού;» (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ ετοιμάζει «Επιχείρηση Βαριοπούλα» ενώ η Τεχεράνη ανακτά στρατιωτική ισχύ

29 λεπτά πριν
Ο τραμπικός χάρτης, με τη Βενεζουέλα ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ (πηγή: Truth Social)

«51η πολιτεία»: Ο Τραμπ «έντυσε» τη Βενεζουέλα με τη σημαία των ΗΠΑ και άναψε φωτιές

53 λεπτά πριν
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας φιλοξένησε την ημερίδα με τίτλο «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία – Το χρέος της Διεθνούς Κοινότητας». Τρίτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Τσιόδρας)

Στην καρδιά της Ευρώπης το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

1 ώρα πριν
Σπασμένα ακουστικά κοντά στην πολυκατοικία στην Ηλιούπολη από την ταράτσα της οποίας έπεσαν οι 17χρονες, Τρίτη 12 Μαΐου 2026.  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ηλιούπολη: Μάχη για τη ζωή δίνει η 17χρονη μετά τη βουτιά στο κενό με τη φίλη της – Η έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φοιτητικές εκλογές 2026: Στις κάλπες υπό τη σκιά των επεισοδίων σε ΑΠΘ και ΠΑΔΑ – Μαχαιρώματα, βαριοπούλες και τραυματίες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign