pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρεις κίνδυνοι για την Ελλάδα: Τράπεζες, εκλογές, δημοσιονομικός εκτροχιασμός

4/01/2019 - 6:42μμ
27 Οκτωβρίου: Γιορτάζει και τιμάται η ελληνική σημαία 2
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν και η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά και τις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν βασικούς μνημονιακούς νόμους, αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών αλλά και οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν τους τρεις βασικότερους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Σε αυτούς τους κινδύνους, άλλωστε, εστιάζει και σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, όπου επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ολόκληρο “βουνό” να ανέβει το 2019, εάν πρόκειται να ολοκληρώσει την ανάκαμψη της με μια σταθερή επιστροφή στις αγορές».

Οι εκλογές
Ως προς τις εκλογές και με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο δημοσίευμα επισημαίνονται οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τον εκλογικό νόμο.

Όπως επισημαίνεται, «παρ’ όλο που δεν υπάρχει “μπαμπούλας” που να τρομάζει τους επενδυτές στην αντιπολίτευση, όπως συνέβαινε το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

»Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες στις οποίες το κόμμα που θα έρθει πρώτο θα έχει 50 επιπλέον έδρες στη Βουλή των 300 μελών.

»Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι σαφές αν θα έχει αρκετές θέσεις για να σχηματίσει πλειοψηφία ή εάν θα χρειαστεί να δημιουργήσει συνασπισμό.

»Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για αυτοδυναμία, αυτό θα το καταστήσει ακόμα δυσκολότερο για κάθε κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους που χρειάζεται για να συνεχίσει τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις»

Η εξυγίανση των τραπεζών
Σχετικά με την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, το Bloomberg κάνει μια μικρή αναφορά στα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι. Ειδικότερα, η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα μοντέλο ιταλικού τύπου για τη μείωση των NPLs που στα τέλη Ιουνίου του 2018 διαμορφώθηκαν στα 88,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτόν τον μήνα να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το δικό της σχέδιο έχει υποβάλει και η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα μπορούσε να τρέξει παράλληλα με το υπουργείο Οικονομικών.

Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δικαστικές αποφάσεις απειλούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, καθώς ανατρέπουν βασικούς μνημονιακούς νόμους, όπως οι περικοπές στις συντάξεις το 2013. «Αν οι δικαστές αποφασίσουν ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να επιστραφούν, το χτύπημα για τα οικονομικά του κράτους θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ ή το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναφέρουν δύο άτομα με γνώση του θέματος».

Bloomberg: Θα υπάρξει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό ύψους έως και 4 δισ. ευρώ, ανέφεραν.

Κίνδυνος, όμως, προκύπτει και από τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις των Τσίπρα και Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε ένα επεκτατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25.000 νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, ενώ ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μια φιλόδοξη ατζέντα περικοπής των φόρων», σχολιάζει το Bloomberg.

Η έξοδος στις αγορές
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή στις αγορές με την έκδοση ομολόγων μέχρι και 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται στο δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα ακόμα κι αυτόν τον μήνα, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

  • Αναδημοσίευση από bankingnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις παραχωρεί συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (φωτ.: Ναυτεμπορική)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Προθεσμία έως τέλος Αυγούστου για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Παράταση δεν θα δοθεί»

27/04/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήματα στους λογαριασμούς από σήμερα, με πάνω από 1 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα

27/04/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /  Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 30 Απριλίου

26/04/2026 - 7:40μμ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, τον περασμένο μήνα (φωτ.:  EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια – Στάση αναμονής με φόντο τον πόλεμο και τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

26/04/2026 - 9:44πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής προόδου – Μήνυμα για επενδύσεις και ευρωπαϊκή αυτονομία

25/04/2026 - 6:51μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Το αξιόχρεο της Ελλάδας διατηρείται στη βαθμίδα «BBB-» με σταθερές προοπτικές

25/04/2026 - 11:29πμ
(Φωτ.; Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτα μέτρα στήριξης στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό και άνοιγμα της αγοράς για τους ντόπιους τυροκόμους

24/04/2026 - 12:51μμ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υφυπουργοί Θάνος Πετραλιάς και Γιώργος Κώτσηρας. Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης: Ποιοι κερδίζουν, τι αλλάζει σε ενοίκια, συντάξεις και χρέη – Όλες οι λεπτομέρειες

22/04/2026 - 4:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε το πλεόνασμα στην κοινωνία

22/04/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Ίσως και αύριο οι ανακοινώσεις

21/04/2026 - 3:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη  του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τέμπη: Στο υπουργικό συμβούλιο η εισήγηση για αποζημιώσεις – Το Δημόσιο παραιτείται από ένδικα μέσα

1 λεπτό πριν
Στιγμιότυπο από την παραλία Ρόδα στην Κέρκυρα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Αίθριος με τοπικές μπόρες στα ορεινά – Έως 27°C η θερμοκρασία

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Champions League: Πανδαισία ποδοσφαίρου στο Παρίσι – Η Παρί νίκησε 5-4 την Μπάγερν

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μπρέικ στη Βαλένθια ο Παναθηναϊκός!

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Εύη Φυλακτού/Eurokinissi)

Η Νένα Βενετσάνου στο Χάρβαρντ: Μουσική, Γυναίκες και Πολιτιστική Πολιτική σε διεθνή διαδικτυακή ομιλία

9 ώρες πριν
Σε πρώτο πλάνο ο λογότυπος του ΟΠΕΚ (φωτ.: EPA / Lisi Niesner)

Γιατί αποχώρησαν τα Εμιράτα από τον ΟΠΕΚ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign