pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα το 1953 πέθανε ο Λάμπρος Λαμπριανίδης, ο υπουργός από τον Πόντο

Ποιος ο ρόλος του στην επιστροφή 5.000 ορφανών από τον Πόντο στην Ελλάδα

13/12/2018 - 12:54μμ
Σαν σήμερα το 1953 πέθανε ο Λάμπρος Λαμπριανίδης, ο υπουργός από τον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ημερολόγιο γράφει 15 Δεκεμβρίου 1953 και στη Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιείται δημοσία δαπάνη η κηδεία του Λάμπρου Λαμπριανίδη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου και άλλων μελών της κυβέρνησης. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πόντιος πολιτικός και νομικός Σταύρος Νικολαΐδης, εκ μέρους της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας η σορός μεταφέρεται σε κλειστό αυτοκίνητο και ξεκινά η νεκρική πομπή, η οποία διέρχεται με κάθε επισημότητα από τους κατάμεστους από κόσμο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ο υπουργός και βουλευτής που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1891, άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή στις 13 Δεκεμβρίου 1953, σε ηλικία 62 ετών.

Η καταγωγή της οικογένειας του Λάμπρου Λαμπριανίδη ήταν από τη Σάντα. Απόφοιτος του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, γράφτηκε στη Νομική της Αθήνας και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όπου αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτορας. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, και παράλληλα εργάστηκε στη γραμματεία της ελληνικής πρεσβείας υπό την καθοδήγηση του Ίωνα Δραγούμη.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού, και μάλιστα τραυματίστηκε. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση κατέφυγε στη Ρουμανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη δίπλα στον αρμοστή Γεώργιο Κατεχάκη. Διορίστηκε γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στην Αδριανούπολη και κατόπιν πολιτικός διοικητής στο Καραγάτς – καθοριστικός θεωρήθηκε τότε ο ρόλος του κατά την εκκένωση της Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.


Στιγμιότυπο από την κηδεία του Λ. Λαμπριανίδη (πηγή: avarchive.gr)

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή παραιτήθηκε από τη θέση του και πολιτεύτηκε στην επαρχία Δράμας. Από το 1923 μέχρι και το θάνατό του εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής – το 1926 και το 1936 με το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου, το 1946 με την Εθνική Πολιτική Ένωση (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής των Γεώργιο Παπανδρέου), το 1950 με το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου, και το 1951 και 1952 με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου. Χρημάτισε υφυπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 1944, υφυπουργός Στρατιωτικών άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Βενιζέλου που σχηματίστηκε τον Αύγουστο του 1950, ενώ στην κυβέρνηση Παπάγου ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αξίωμα που είχε και κατά το θάνατό του.

Αρωγός των Ποντίων
Το 1924 ο Λάμπρος Λαμπριανίδης τέθηκε επικεφαλής μικτής επιτροπής που μετέβη στην Τουρκία και μετέφερε στην Ελλάδα περίπου 5.000 παιδιά ποντιακών οικογενειών που έμειναν ορφανά κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία που δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του. Τρία χρόνια μετά, το 1927, συντάχθηκε με τον Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου και με τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, και έγινε ένας από τους επιφανείς Ποντίους που δημιούργησαν την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.


Από τη νεκρολογία της εφ. Ελευθερία

Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο βοήθησε το έργο των «Αργοναυτών-Κομνηνών» συμμετέχοντας στην Επιτροπή Αγώνα ως γενικός γραμματέας. Μάλιστα, είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν την προκήρυξη με την οποία οι Πόντιοι καλούνται να λάβουν μέρος στον πόλεμο. Έργο εκείνης της ειδικής επιτροπής ήταν και η συγκέντρωση εισφορών για τις στρατιωτικές ανάγκες.

Με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Λάμπρος Λαμπριανίδης κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήγε στην ανατολική Μακεδονία για την εκκένωση της περιοχής, ενώ στο πλευρό των «Αργοναυτών-Κομνηνών» βρέθηκε και κατά τον Εμφύλιο, μιας και βοήθησε στη δημιουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στη Δροσιά Αττικής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

9/07/2025 - 11:34μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Ωρωπό: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Οι καπνοί δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων

9/07/2025 - 8:44μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου – Το κατηγορητήριο: «Αδίστακτη δράση» και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

9/07/2025 - 8:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωρωπός: Πυρκαγιά στο Ασπροχώρι, σε αγροτοδασική έκταση – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

9/07/2025 - 6:52μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επτά καταδίκες και δύο φυλακίσεις για υπερκοστολογήσεις στην κατασκευή σηράγγων της Εγνατίας Οδού

9/07/2025 - 5:27μμ
Η Ειρήνη Μουρτζούκου μεταφέρεται στα δικαστήρια της Πάτρας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Φόνισσα» φώναζαν στην Ειρήνη Μουρτζούκου – «Μου μίλαγαν οι δαίμονες, δεν όριζα τα χέρια μου» λέει εκείνη

9/07/2025 - 2:39μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη της Greek mafia: Αυλαία στο Εφετείο Κακουργημάτων – Οι αποφάσεις

9/07/2025 - 2:15μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το σιδηρόδρομο – Τι περιλαμβάνει

9/07/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

9/07/2025 - 11:26πμ
Η Ειρήνη Μουρτζούκου οδηγείται  τον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ειρήνη Μουρτζούκου ομολόγησε τις δολοφονίες 3 βρεφών και της αδελφής της

9/07/2025 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17α Τενεδίων Δρώμενα: Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

2 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Παράδοσης (φωτ.: facebook / Δήμος Θέρμης)

Με έντονη ποντιακή παρουσία το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Θέρμης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: slgr.gr)

Super League: Κλήρωση για νέο πρωτάθλημα με βράβευση Ποστέκογλου – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

4 ώρες πριν
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign