pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαθητές στο Κιλκίς αναδεικνύουν με έξυπνο τρόπο αρχαία μνημεία

12/10/2018 - 8:04μμ
Μαθητές στο Κιλκίς αναδεικνύουν με έξυπνο τρόπο αρχαία μνημεία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αγαπούν τον τόπο τους και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Ορισμένες φορές δε, με εξαιρετικά ελπιδοφόρο, ευρηματικό για την ηλικία τους και απόλυτα συμβατό με τις τεχνολογικές εξελίξεις τρόπο.

Ο λόγος για παιδιά –μαθητές και μαθήτριες– του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς «Κώστας Λαχάς», που έδωσαν σάρκα και οστά σε μια ιστοσελίδα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.

Το σχετικό πρότζεκτ που είναι ήδη στον αέρα, έχοντας πάρει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος στη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016, τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του σχολείου, Κώστας Ταλαμπίρης. Πρωταγωνιστές του εγχειρήματος ήταν μαθητές και μαθήτριες ενός τμήματος της Δ΄ τάξης και δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης του σχολείου.

«Είμαστε πολύ κοντά στο Μουσείο. Σκεφτόμασταν τι μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τη γειτονιά μας και να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής» είπε ο Κ. Ταλαμπίρης, και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο ελήφθη η απόφαση για την κατασκευή της ιστοσελίδας, καθώς προβλέπεται στο πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού Σχολείου (στο μάθημα της Τεχνολογίας).

Αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες επαφές και συνεννοήσεις με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, το έργο άρχισε σταδιακά να υλοποιείται, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τη θέληση των παιδιών, η οποία μετουσιώθηκε σε έργο, επισήμανε ο διευθυντής του σχολείου.

Το έργο αποτέλεσε και μια διαφορετική διαδικασία μάθησης, κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο Κ. Ταλαμπίρης, μέσα απ’ αυτήν τη δράση οι μαθητές «ανακάλυψαν» τον τόπο και την ιστορία του, διερευνώντας και καταγράφοντας τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης, των αρχαιολογικών σημείων της ευρύτερης περιοχής. Τελευταίο βήμα ήταν η αποτύπωσή τους σε μια ιστοσελίδα η οποία αποτελεί προσφορά του σχολείου στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, η δράση αποσκοπούσε στην προώθηση και υιοθέτηση από τους μαθητές μιας συγκεκριμένης στάσης και συμπεριφοράς σχετικά με τη προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών που εκτίθενται στην περιοχή τους.

Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού έκαναν τη φωτογράφιση και την καταγραφή των εκθεμάτων, των πληροφοριών που σχετίζονταν με καθένα από αυτά, και δημιούργησαν και το γλωσσάρι που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα. Τα παιδιά της Στ΄ Δημοτικού κατασκεύασαν παζλ και κουίζ με βάση τα εκθέματα του μουσείου και ασχολήθηκαν με τις μεταφράσεις της περιγραφής των εκθεμάτων. Η περιγραφή των εκθεμάτων παρουσιάζεται στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά. Βέβαια, συμπλήρωσε ο Κώστας Ταλαμπίρης, όλες οι δράσεις έγιναν υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Στο έργο συμμετείχαν πέρα από τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Δ΄ και Στ΄ της σχολικής χρονιάς 2015-2016, και οι εκπαιδευτικοί Ναζή Κωνσταντινίδου, Ελπίδα Χατζηαθανασίου, Μαρία Γιοβανούδη, Παρθένα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Κολοβού, Μαρία Σαϊτά και Μαρία Μουρατίδου-Κάργιου, ενώ τη γενική επιμέλεια είχε ο ίδιος ο Κώστας Ταλαμπίρης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται και σε σχετική ανακοίνωση, «το έργο αυτό δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και κυρίως της δρ Μαρίας Φαρμάκη, η οποία από την αρχή έδειξε ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του εγχειρήματος, και το υποστήριξε με τις χρήσιμες οδηγίες που ήταν απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίησή του. Η συνεργασία του μουσείου και του σχολείου θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με συνισταμένη την κοινή προσπάθειά μας για την ανάδειξη του Μουσείου αλλά και της ιστορίας του τόπου μας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Σ.
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς «Κώστας Λαχάς».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου, ο οποίος συμμετέχει ως μέντορας στο πρόγραμμα Future Frames
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary χάρη στην Allwyn

8/07/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αρχαία λύρα ζωντανεύει στον Ευρωπό Κιλκίς σε μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση

8/07/2026 - 4:27μμ
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

7/07/2026 - 11:12μμ
(Πηγή: mitrakasgallery.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννης Μητράκας: Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Εβρίτης ζωγράφος

7/07/2026 - 2:17μμ
Karaoke και αναμνηστικές φωτογραφίες από την Allwyn
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μουσικό challenge της Allwyn με στίχους από τα Ημισκούμπρια (vid.)

7/07/2026 - 1:47μμ
(Πηγή: facebook.com/ Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγικές στιγμές στο 2ο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού στην Κομοτηνή με 100 χορευτές από Ελλάδα και Αρμενία

5/07/2026 - 1:02μμ
Ο ναός της Παναγίας στο Καρλόβασι μετά το σεισμό (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάμος: Τρία μνημεία ξαναβρίσκουν τη θέση τους – Αρχίζει η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

4/07/2026 - 8:51μμ
(Πηγή: aefestival.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνεται η παράσταση «Βάκχες» με τον Λευτέρη Πανταζή – Η ανακοίνωση των διοργανωτών

3/07/2026 - 7:05μμ
Το VIP μπαλκόνι της Allwyn (φωτ.: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι θα κερνούσαν οι Έλληνες fans τους Pet Shop Boys; Η Allwyn έχει την απάντηση (vid.)

2/07/2026 - 3:06μμ
Η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου, το 2019, στην κηδεία του ηθοποιού Φαίδων Γεωργίτση
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου

2/07/2026 - 10:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνδρες τυ εγκληματολογικού εργαστηρίου συλλέγουν κάλυκες από το σημείο του συμβάντος (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Άργος: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο απολογούνται την Παρασκευή οι αστυνομικοί για τον τραυματισμό του 20χρονου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Filip Singer)

Ερντογάν: Ας μην απασχολούμε τους λαούς μας με το casus belli – Ας τελειώνουμε αυτή την υπόθεση

9 ώρες πριν
(Πηγή: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Οι «Υψηλάντηδες» του Βερολίνου συνάντησαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διαδρομές και δράσεις που δυναμώνουν την κοινή ρίζα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων/νεανίδων: Ασημένιο μετάλλιο ο Κάλανδρος

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U20: Χάλκινο ο Κολιτσόπουλος

11 ώρες πριν
Το ζεύγος Ματθαίου με Ηλία Κούρουγλο και Χρυσούλα Χριστοδούλου (φωτ.: Κώστας Κωστής/anamniseis.net)

Νίκος Ματθαίου: Ο Καρπάθιος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αμερικής

12 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign