pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η απίστευτη ιστορία του Σμυρνιού Θεόδωρου Κουλίτσου-Νικολαΐδη, άγνωστου πρωταγωνιστή της Αντίστασης

7/10/2018 - 2:57μμ
Η απίστευτη ιστορία του Σμυρνιού Θεόδωρου Κουλίτσου-Νικολαΐδη, άγνωστου πρωταγωνιστή της Αντίστασης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον μπαρμπα-Θόδωρο, στα χαρτιά Θεόδωρο Κουλίτσο-Νικολαΐδη, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης τον γνώρισε το 2000 όταν δούλευε τη διδακτορική του διατριβή. Ο Σμυρνιός πρόσφυγας που το 1943 ανέλαβε λοχαγός του ΕΛΑΣ Καισαριανής έδωσε στον ερευνητή πολλές χρήσιμες πληροφορίες ενώ του… δώρισε και την μοναδική προσωπική του ιστορία. Αυτή η ιστορία μαζί με άλλες δεκατρείς περιλαμβάνεται στις «14 Ιστορίες Αντίστασης» που συνθέτουν την κεντρική έκθεση της φετινής διοργάνωσης «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».

Όπως ανέφερε στην «Αυγή» ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο Θεόδωρος Κουλίτσος-Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1919 στη Σμύρνη.

Κατά τη διάρκεια της Καταστροφής ήταν τριών ετών. Τον βρήκε μόνο του στην προκυμαία ένας Έλληνας φαντάρος και τον μετέφερε μαζί με άλλα παιδιά στον Πειραιά. Μετά από χρόνια αναζήτησης η μητέρα του τον εντόπισε σε ένα καφενείο στα Πατήσια όπου του είχαν προσφέρει στέγη. Και κάπως έτσι κατέληξε σε μια παράγκα στην Καισαριανή.

Το 1935 ο Θεόδωρος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, τη νεολαία του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά εντάχθηκε στην ομάδα που συγκρότησε στην Καισαριανή ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης). Στις 15 Μαΐου 1914, λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας, συμμετείχε σε συνάντηση κατά την οποία ο Θανάσης Κλάρας μίλησε για πρώτη φορά για την ανάγκη δημιουργίας αντάρτικου. Η συναναστροφή με τον μετέπειτα αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ ήταν καθοριστικής σημασίας για τον Σμυρνιό πρόσφυγα, ο οποίος το 1943 ανέλαβε λοχαγός Καισαριανής.


Προσφυγικά παραπήγματα στην Καισαριανή, 1945-1946 (φωτ.: αρχείο Μουσείου Μπενάκη / Βούλα Παπαϊωάννου)

Η πιο χαρακτηριστική σελίδα στη μυθιστορηματική ζωή του Θεόδωρου Κουλίτσου-Νικολαΐδη γράφτηκε στις 21 Απριλίου 1944 κατά τη διάρκεια μάχης στις ανατολικές συνοικίες της Καισαριανής. «Φτάσαμε σ’ ένα σημείο πάνω από το σχολείο του Βενιζέλου. Εκεί, κάποια στιγμή, είχαν έρθει πολλές δυνάμεις και εμείς ήμασταν λίγοι. Βλέπω ότι έρχονται πυρά και από πάνω μας, από την απάνω Καισαριανή. Εκείνη την ημέρα είχε έρθει και ο Γιώργος ο Κολλημένος. Όταν λοιπόν κατάλαβα ότι ήμαστε κυκλωμένοι, λέω στα παιδιά που ήτανε μαζί: “Παιδιά, φύγετε προς τα Κουπόνια, θα σας καλύψουμε εμείς”. Λέει ο Γιώργος “θα μείνω μαζί σου”», είχε περιγράψει στον Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

Πράγματι, ο Θεόδωρος Κουλίτσος-Νικολαΐδης έμεινε πίσω από μια μάντρα και κάλυψε με πυρά την αποχώρηση και του τελευταίου συναγωνιστή του. Κάποια στιγμή δέχτηκε μία σφαίρα στο αριστερό χέρι και αμέσως μετά μία στο κεφάλι, η οποία, όμως, δεν ήταν μοιραία. Έχοντας τις αισθήσεις του είδε έναν Γερμανό αξιωματικό να στέκεται πάνω από το κεφάλι του, να οπλίζει και να του δίνει τη χαριστική βολή. Όμως ο Σμυρνιός επέζησε. Η σφαίρα σφηνώθηκε πίσω από το αυτί του και έμεινε για πάντα εκεί μέχρι το θάνατό του, το 2010 σε ηλικία 91 ετών.


Καισαριανή, Οκτώβριος 1944. Ομάδα του ΕΛΑΣ Καισαριανής
(φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κεντρική Υπηρεσία / Βασίλης Τσακιράκης)

«Για πρώτη φορά γίνεται μια έκθεση τόσο εστιασμένη στα πρόσωπα της Αντίστασης», σημειώνει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης ο οποίος είναι ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη».

Μενέλαος Χαραλαμπίδης: Είναι ίσως η πρώτη φορά που μέσα από τον μεγεθυντικό φακό μιας έκθεσης αναδεικνύεται μια εν πολλοίς άγνωστη ιστορική συνθήκη.

«Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν η “ατμομηχανή” της Αντίστασης», λέει και εξηγεί ότι «στην Αθήνα και τον Πειραιά η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν, κυρίως στις ΕΑΜικές οργανώσεις, ήταν προσφυγικής καταγωγής. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στα θύματα που είχαν οι προσφυγικές συνοικίες, όπου με διαφορά τον μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσαν η Κοκκινιά, η Καισαριανή, η Νέα Ιωνία, όσο και στο γεγονός ότι όλα τα μεγάλα μπλόκα της Κατοχής έγιναν σε προσφυγικές συνοικίες που είχαν μετατραπεί σε προπύργια του ΕΑΜ. Για παράδειγμα, έχουμε τα μεγάλα μπλόκα των ταγμάτων ασφαλείας και των Γερμανών κατακτητών σε Κοκκινιά, Δουργούτι, Νέα Ιωνία (Καλογρέζα), Βύρωνα, Καλλιθέα».

  • Οι «14 Ιστορίες Αντίστασης» θα φιλοξενούνται έως τις 30 Οκτωβρίου στο κτήριο 6 πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Δείτε ΕΔΩ όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορθόδοξοι ύμνοι ακούστηκαν ξανά στην Αγία Μακρίνα (φωτ.: neakriti.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» έψαλαν οι πιστοί στην Αγία Μακρίνα, έναν αιώνα μετά

11/11/2025 - 6:23μμ
Θεία Λειτουργία στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας στο πλαίσιο της «Συνάντησης Πολιτισμών» για τον Άγιο Νεκτάριο (φωτ.: Facebook / Silivri Belediyesi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σηλυβρία, εκεί όπου οι ρίζες συνεχίζουν να ανθίζουν: Ρωμαίικη σύναξη για τον Άγιο Νεκτάριο

11/11/2025 - 4:36μμ
Η εξωτερική είσοδος του Ταξιάρχη. Το καμπαναριό που έστεκε πάνω από αυτήν κατεδαφίστηκε (φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ταξιάρχης, ο Αϊστράτγους του Αϊβαλιού – Η κρυφή πρώτη Ανάσταση πριν από την κόλαση του Διωγμού

8/11/2025 - 10:43πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας τίμησε τον «γεφυροποιό» Μίκη Θεοδωράκη

7/11/2025 - 12:02μμ
Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: 
EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Κουτσούμπας στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Είμαστε όλοι πρόσφυγες εξ αγχιστείας»

5/11/2025 - 6:48μμ
Στιγμιότυπο από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φως Καππαδοκίας» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Άγιοι Αρσένιος και Παΐσιος και η πορεία του ελληνισμού της Καππαδοκίας – Νέες προβολές του ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ

4/11/2025 - 3:37μμ
(Φωτ.: facebook.com/epicharis8)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Προσφυγικά σωματεία και ενώσεις του δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τίμησαν τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην ομώνυμη πόλη της Βιθυνίας

3/11/2025 - 10:14μμ
Ο Γιώργος Δάμπασης στο ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» (φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βόλος: Το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» σε ειδική προβολή στη Νέα Ιωνία

3/11/2025 - 7:11μμ
(Φωτ.: facebook / Erini – Κωνσταντίνος Γκεκόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερήνη Τορνεσάκη: Μια Μικρασιάτισσα Κρητικοπούλα στα βραβεία Grammy, με ριζίτικο τραγούδι

2/11/2025 - 12:50μμ
Στεφάνια από ευέλπιδες στην προτομή του Γιώργου Κουβελίδη, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων (φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γιώργος Κουβελίδης: Μια προτομή για να θυμίζει τη θυσία του 19χρονου προσφυγόπουλου από τη Σμύρνη

1/11/2025 - 2:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το χορευτικό του στο χορό του «Μέγα Αλέξανδρου», για καλό σκοπό

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Συντριβή στο Λονδίνο για τον Πανιώνιο

1 ώρα πριν
Εργασίες στο σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης αμαξοστοιχιών στα Τέμπη από τα σωστικά συνεργεία για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των βαγονιών, Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Σε απολογία Τριαντόπουλος-Αγοραστός για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Euroleague: Άνετα τη Ζαλγκίρις ο Ολυμπιακός – Αποχώρησε τραυματίας ο Έβανς

1 ώρα πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, λίγο προτού συναντηθεί με στρατιώτες με αφορμή την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: EPA / Ukrainian Presidential Press Service)

Η διαφθορά σαρώνει την Ουκρανία πιο πολύ από τον πόλεμο

2 ώρες πριν
Η κεφαλή του αγήματος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» (φωτ.: fouit.gr)

Η Καστοριά ελεύθερη – Οι Πόντιοι στην παρέλαση για την 113η επέτειο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign