Σε μια πολύ σημαντική επισήμανση προέβη ο αντιστράτηγος ε.α. Νετζατί Οζγκέν, σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Sözcü Αϊτούντς Ερκίν. Ο απόστρατος Τούρκος αξιωματικός, με μεγάλη εμπειρία στον αγώνα της Τουρκίας εναντίον του PKK, τόνισε ότι πιο επικίνδυνο είναι το κράτος που ιδρύεται στη Βόρεια Συρία από εκείνο του Βόρειου Ιράκ, και ότι αν τελικά δημιουργηθεί ο Κουρδικός Διάδρομος, τότε αναπόφευκτα η Τουρκία θα χάσει το νομό Χατάι, που δεν είναι άλλος από το νομό Αντιόχειας, το άλλοτε Σαντζάκιον της Αλεξανδρέττας.
Το άρθρο και η συνέντευξη στη «Sözcü» έχουν ως εξής:
Νετζατί Οζγκέν… Όταν η ένοπλη δύναμη του PKK είχε φθάσει τους 10.000 αντάρτες και οι συμπλοκές στα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας και του Β. Ιράκ είχαν κορυφωθεί, το 1992-93, είχε το βαθμό του αντιστράτηγου τριών αστέρων, διοικητού σώματος στρατού. Ήταν διοικητής του Σώματος Στρατού Εσωτερικής Ασφάλειας, στη ΝΑ Τουρκία. Τα έτη 1996-1997 ήταν αντιστράτηγος τεσσάρων αστέρων, διοικητής της 2ης Στρατιάς, η οποία είχε την ευθύνη όλων των επιχειρήσεων εναντίον του PKK. Το 1999 αποστρατεύθηκε, με το βαθμό του αντιστράτηγου, από τη θέση του διοικητή των Σχολών Πολέμου.
Το κατ’ όνομα κουρδικό κράτος
Τον επισκεφθήκαμε στο σπίτι του, στο Φενέρμπαχτσε. Είναι 80 ετών, αλλά είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι διοίκηση. Μας πήρε στο γραφείο του, που είναι γεμάτο μετάλλια, εικόνες, αναμνηστικά. Το θέμα μας είναι το Ιντλίμπ. Αρχίζει αμέσως με την αναφορά σε δύο θέματα.
Αϊτούντς Ερκίν και Νετζατί Οζγκέν (φωτ.: sozcu.com.tr)
«Οι ΗΠΑ, στο πλευρό του Ισραήλ, προσπαθούν να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος εδώ και 30 χρόνια. Εγώ είμαι προσωπικός μάρτυρας σ’ αυτό. Διαπίστωσα ότι το 1991 οι ΗΠΑ έριξαν με ελικόπτερα εφόδια στους αντάρτες του PKK στο όρος Τζούντι. Δύο φορές έπεσαν στα χέρια μου τα εφόδια, το βράδυ στις 22:00. Και φυσικά έκανα σχετική αναφορά γι’ αυτό».
Η πιο σημαντική περιοχή, για τον στρατηγό Οζγκέν, είναι αυτή ανατολικά του Ευφράτη. Η περιοχή που ελέγχει ο YPG-PKK μαζί με τις ΗΠΑ.
«Η περιοχή αυτή είναι ευαίσθητη και έχει σημασία για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι εκεί – μεγαλύτερος και από εκείνον του Ιντλίμπ. Με τις επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλάδος ελαίας” παρεμποδίσαμε τη δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου –ο τουρκικός στρατός, στις 24 Αυγούστου 2016, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ), άρχισε την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” και έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τις περιοχές Μάρε-Αζέζ-Τζαραμπλούζ-Τσομπάνμπεϊ· τον Μάρτιο του 2018 καταλάβαμε και το Αφρίν, με την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”–, όμως δεν καταφέραμε να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη (είναι η περιοχή Κομπάνι – Αΐν αλ-Αράμπ – Τελ Αμπιάντ – Ράκα – Αΐν Ισά – Καμισλί· είναι η περιοχή πέραν των συνόρων της Τουρκίας, από το Αντέπ μέχρι το Σιρνάκ). Δεν καταφέραμε να διαλύσουμε την αυτονομία που έχουν κερδίσει οι Κούρδοι. η κατάσταση αυτή είναι σημαντική για την ανεξαρτησία μας».
Ο στρατηγός Οζγκέν μοιράστηκε μια φράση του Αϊζενχάουερ για τη Μέση Ανατολή: «Η Μέση Ανατολή είναι το στρατηγικό κέντρο του κόσμου. Το 65% του συνόλου των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Γης είναι εδώ. Εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να μη χάσουμε αυτήν την περιοχή. […] Το να λέει κανείς ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από εδώ και ότι φεύγουν, είναι όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε, είναι η δημιουργία του κατ’ όνομα κουρδικού κράτους. Δεν τα κατάφεραν στην πλευρά του Μπαρζανί, τώρα προσπαθούν να το πετύχουν στη Συρία.
»Το Ιράκ και η Συρία είναι σαν μια τραμπάλα. Δεν πέτυχαν στο Ιράκ, τώρα δοκιμάζουν στη Συρία!».
Πρέπει να λύσουμε το θέμα του Ιντλίμπ χωρίς να κάνουμε πόλεμο
Ερχόμαστε τώρα στο Ιντλίμπ. Ο στρατηγός Οζγκέν λέει ότι πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να πειστούν οι τρομοκράτες να αφήσουν τα όπλα τους και να διαμοιραστούν σε διάφορες περιοχές της Συρίας.
»Αν δεν γίνεται αυτό, πρέπει να φύγουν από το Ιντλίμπ οι κάτοικοί του, για να μην υπάρχουν απώλειες αμάχων. Μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή της “Ασπίδας του Ευφράτη”. Εδώ θέλω να σας θυμίσω μια ρήση του Μ. Κεμάλ: «Η ειρήνη είναι η πιο σημαντική ασφάλεια της εξωτερικής πολιτικής. Θα πρέπει πάντα να επιδιώκεται μια συμφωνία χωρίς πόλεμο. Πρέπει να κερδίσουμε το Ιντλίμπ χωρίς να πολεμήσουμε».
Αν ξανανοίξει ο Κουρδικός Διάδρομος, θα χάσουμε το Χατάι
Ο στρατηγός Οζγκέν, που διατέλεσε και διοικητής της Ταξιαρχίας, στην Αλεξανδρέττα, που βρίσκεται στο νομό Χατάι, προειδοποιεί: «Υπάρχει ένα Χατάι, που το ξεχνάμε: Αν δεις από την Τζαραμπλούζ και από την Ιεράπολη/Μένπετζ, βλέπεις μπροστά σου το Χατάι. Η κυβέρνηση πρέπει να το προσέξει αυτό. Και το λέω αυτό με βάση την επιτελική σκέψη. Εάν στο μέλλον το δίδυμο ΗΠΑ-YPG επιχειρήσει να ανοίξει αυτόν το διάδρομο, τότε θα χάσουμε το Χατάι.
»Παίρνω νέα από το Χατάι· αλλάζουν οι κοινωνικές δομές εκεί. Αλλάζουν χέρια μεγάλες εκτάσεις, σπίτια… Ο Μ. Κεμάλ είχε πει, να βλέπουμε και το εσωτερικό του κάστρου».
Αν συμφωνήσουν τέσσερα κράτη, μπορούν να παρεμποδίσουν τις ΗΠΑ
Ο έμπειρος διοικητής, αναφερόμενος στο Ιντλίμπ, κάνει την εξής πρόταση: «Αν εξασφαλιστεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν-Συρίας, τότε οι ΗΠΑ θα φοβηθούν και θα κάνουν πίσω. Στη στρατιωτική τέχνη υπάρχει μια αρχή: Τα λάθη στρατηγικής δεν μπορείς να τα διορθώσεις… Εμείς ως κυβέρνηση από τη μια πλευρά δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και από την άλλη στοχοποιούμε συνεχώς τον Άσαντ. Πρέπει να διορθώσουμε αυτό το λάθος. Αν τα τέσσερα κράτη που προανέφερα συμφωνήσουμε να βγάλουμε τους τρομοκράτες από το Ιντλίμπ, το πρόβλημα θα έχει λυθεί».
Σχόλιο, μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.