pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας αλλάζει τις ισορροπίες στα Κατεχόμενα

26/08/2018 - 7:30μμ
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα, οι οποίοι πληρώνουν το τίμημα της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. Η πλήρης εξάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου από την Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο ψευδοκράτος.

Η υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας σχεδόν κατά 60% έχει ως αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να δυσκολεύονται να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης και πλέον πληρώνουν δύο και τρεις φορές την τιμή των προϊόντων.

Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές σε τρόφιμα, ενοίκια και λογαριασμούς κοινής ωφελείας έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για τους Τουρκοκυπρίους. Ενδεικτικής της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται είναι το γεγονός ότι πολλοί ακύρωσαν τα ταξίδια τους που είχαν προγραμματίσει στο εξωτερικό για να περάσουν το μπαϊράμι.

Από την πτώση της τουρκικής λίρας δεν αποκλείεται να επηρεαστούν επιχειρήσεις και στις ελεύθερες περιοχές. Κι αυτό, γιατί πολλοί Τουρκοκύπριοι επιλέγουν τις υπεραγορές στις ελεύθερες περιοχές για τα ψώνια τους, λόγω της μεγάλης ποικιλίας των προϊόντων αλλά και των προσφορών. Επίσης δαπανούν πολλά χρήματα στις ελεύθερες περιοχές για την αγορά ειδών ένδυσης και για άλλα είδη του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της JCC, από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι Τουρκοκύπριοι ξόδευσαν στις ελεύθερες περιοχές 84,6 εκατ. ευρώ με την πλειοψηφία των χρημάτων να δαπανάται σε υπεραγορές. Μόνο στις υπεραγορές οι Τουρκοκύπριοι δαπάνησαν πέραν των 15 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως το πιο πάνω συνολικό ποσό των αγορών των Τουρκοκυπρίων αφορά συναλλαγές που έγιναν μόνο με πιστωτικές κάρτες και δεν υπολογίζονται οι αγορές που έγιναν με μετρητά, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

Εκπρόσωποι του εμπορίου, μιλώντας στον Φιλελεύθερο, εξέφρασαν την εκτίμηση πως δεν αναμένουν οι επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της αξίας της λίρας καθώς και στο παρελθόν είχαν βρεθεί σε παρόμοια οικονομική θέση οι Τουρκοκύπριοι, ωστόσο επέλεγαν τις υπεραγορές στις ελεύθερες περιοχές για να κάνουν τα ψώνια τους. Με βάση πάντως διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύει η JCC Payments Ltd, οι Τουρκοκύπριοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στις ελεύθερες περιοχές σε σχέση με τους Ελληνοκυπρίους στα Κατεχόμενα. Μάλιστα, για άλλο λόγο ξοδεύουν τα χρήματα οι Τουρκοκύπριοι και για άλλο λόγο οι Ελληνοκύπριοι.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται πως χρόνο με τον χρόνο μειώνονται τα χρήματα που δαπανούν οι Τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της JCC, από την 1η του χρόνου μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018, οι συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 11,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος όρος των μηναίων δαπανών των Τουρκοκυπρίων είναι 1,5 εκατ ευρώ. Παρόλο που η JCC δεν παραθέτει στοιχεία για τον τρόπο κατανομής των δαπανών, πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότερες δαπάνες γίνονται για την αγορά τροφίμων.

Εξάλλου το 2017, οι Τουρκοκύπριοι δαπάνησαν σε αγορές μέσω πιστωτικών καρτών ποσό 25,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 οι αγορές τους ήταν 26 εκατ. ευρώ. Το 2015, οι συνολικές δαπάνες των Τουρκοκυπρίων ήταν 21,4 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με τους Τουρκοκυπρίους, άλλες είναι αγοραστικές προτιμήσεις των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, οι περισσότερες πράξεις που κάνουν με πιστωτικές κάρτες στο ψευδοκράτος είναι για διαμονές σε ξενοδοχεία, στα καζίνο, για την αγορά καυσίμων και φρούτων. Από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οι Ελληνοκύπριοι ξόδευσαν με κάρτες στα Κατεχόμενα ποσό 33,4 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, πακέτο με 23 μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία των Κατεχομένων από τη συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας αποφάσισε η ψευδοκυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, διόρθωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών για τα ενοίκια, μετάβαση σε πολλαπλά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, εκπτώσεις στα τέλη μεταφορών και παροχή κινήτρων για την εγχώρια παραγωγή.

  • Πηγή: philenews.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σημείο όπου ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του – «Μου έκανε νόημα ότι ήθελε βοήθεια»

30/06/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Καλαμαριά τιμά την Κύπρο – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή

30/06/2026 - 12:23μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητεί πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το Κυπριακό

24/06/2026 - 4:40μμ
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δύο ποντιακά σωματεία του νησιού διοργανώνουν εκδρομή για μικρούς και μεγάλους – Στο επίκεντρο η ποντιακή παράδοση

20/06/2026 - 2:41μμ
Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πολιτικός σεισμός μετά το πόρισμα για το «Κράτος-Μαφία» – Στο κάδρο ο Αναστασιάδης και 12 ακόμη πρόσωπα

17/06/2026 - 5:42μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπιστώνει «πιθανή κατάχρηση εξουσίας» από τον Νίκο Αναστασιάδη

16/06/2026 - 6:03μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδρά η Άγκυρα στη συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας για στρατιωτική συνεργασία

11/06/2026 - 12:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΚΥΠΡΟΣ

Ψήφισμα-ορόσημο στο Ευρωκοινοβούλιο για τις τραγικές και έμφυλες συνέπειες της εισβολής του 1974 σε γυναίκες και κορίτσια στην Κύπρο

3/06/2026 - 6:56μμ
Ο δρ Χαλιλούρ Ραχμάν στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Νέος πρόεδρος της ΓΣ ο Χαλιλούρ Ραχμάν από το Μπαγκλαντές

2/06/2026 - 7:31μμ
Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Yair Haklai / Wikimedia Commons)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Μάχη Κύπρου-Μπαγκλαντές για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης – Εκλογές για το Συμβούλιο Ασφαλείας

2/06/2026 - 1:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ στο Μεξικό – Ανησυχία από τη δόνηση σε μικρό εστιακό βάθος

3 ώρες πριν
(Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Παφραίων «Ηλίας Πάνου»/Facebook)

Μαζική συμμετοχή στο 11ο Παγγαιορείτικο Αντάμωμα στον Άγιο Χριστόφορο

3 ώρες πριν
Μέλη του Σώματος Επιστημονικών, Εγκληματολογικών και Ποινικών Ερευνών της Βενεζουέλας μεταφέρουν σορούς, στη Λα Γκουάιρα (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Βενεζουέλα: Φόβοι για επιδημίες μετά τον φονικό διπλό σεισμό – «Ακραία πίεση» στα νοσοκομεία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)

Τραγωδία στο Δερβένι: Εντοπίστηκε δεύτερη σορός στο εσωτερικό του σπιτιού

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jeffrey Mcwhorter)

Μουντιάλ 2026: Με Χάαλαντ στους «16» η Νορβηγία

4 ώρες πριν
Ο Θοδωρής Κοτίδης και η Αγγελική Παμπουκίδου στη λίμνη Δοϊράνη του Κιλκίς, τον τόπο καταγωγής τους (φωτ.: Αρχείο Αγγελικής Παμπουκίδου & Θοδωρή Κοτίδη/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Θοδωρής Κοτίδης και Αγγελική Παμπουκίδου: Η τέχνη μας είναι ένας μαγικός τρόπος να «αναστήσουμε» τους προγόνους μας

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign