pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας αλλάζει τις ισορροπίες στα Κατεχόμενα

26/08/2018 - 7:30μμ
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα, οι οποίοι πληρώνουν το τίμημα της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. Η πλήρης εξάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου από την Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο ψευδοκράτος.

Η υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας σχεδόν κατά 60% έχει ως αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να δυσκολεύονται να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης και πλέον πληρώνουν δύο και τρεις φορές την τιμή των προϊόντων.

Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές σε τρόφιμα, ενοίκια και λογαριασμούς κοινής ωφελείας έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για τους Τουρκοκυπρίους. Ενδεικτικής της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται είναι το γεγονός ότι πολλοί ακύρωσαν τα ταξίδια τους που είχαν προγραμματίσει στο εξωτερικό για να περάσουν το μπαϊράμι.

Από την πτώση της τουρκικής λίρας δεν αποκλείεται να επηρεαστούν επιχειρήσεις και στις ελεύθερες περιοχές. Κι αυτό, γιατί πολλοί Τουρκοκύπριοι επιλέγουν τις υπεραγορές στις ελεύθερες περιοχές για τα ψώνια τους, λόγω της μεγάλης ποικιλίας των προϊόντων αλλά και των προσφορών. Επίσης δαπανούν πολλά χρήματα στις ελεύθερες περιοχές για την αγορά ειδών ένδυσης και για άλλα είδη του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της JCC, από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι Τουρκοκύπριοι ξόδευσαν στις ελεύθερες περιοχές 84,6 εκατ. ευρώ με την πλειοψηφία των χρημάτων να δαπανάται σε υπεραγορές. Μόνο στις υπεραγορές οι Τουρκοκύπριοι δαπάνησαν πέραν των 15 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως το πιο πάνω συνολικό ποσό των αγορών των Τουρκοκυπρίων αφορά συναλλαγές που έγιναν μόνο με πιστωτικές κάρτες και δεν υπολογίζονται οι αγορές που έγιναν με μετρητά, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

Εκπρόσωποι του εμπορίου, μιλώντας στον Φιλελεύθερο, εξέφρασαν την εκτίμηση πως δεν αναμένουν οι επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της αξίας της λίρας καθώς και στο παρελθόν είχαν βρεθεί σε παρόμοια οικονομική θέση οι Τουρκοκύπριοι, ωστόσο επέλεγαν τις υπεραγορές στις ελεύθερες περιοχές για να κάνουν τα ψώνια τους. Με βάση πάντως διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύει η JCC Payments Ltd, οι Τουρκοκύπριοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στις ελεύθερες περιοχές σε σχέση με τους Ελληνοκυπρίους στα Κατεχόμενα. Μάλιστα, για άλλο λόγο ξοδεύουν τα χρήματα οι Τουρκοκύπριοι και για άλλο λόγο οι Ελληνοκύπριοι.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται πως χρόνο με τον χρόνο μειώνονται τα χρήματα που δαπανούν οι Τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της JCC, από την 1η του χρόνου μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018, οι συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 11,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος όρος των μηναίων δαπανών των Τουρκοκυπρίων είναι 1,5 εκατ ευρώ. Παρόλο που η JCC δεν παραθέτει στοιχεία για τον τρόπο κατανομής των δαπανών, πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότερες δαπάνες γίνονται για την αγορά τροφίμων.

Εξάλλου το 2017, οι Τουρκοκύπριοι δαπάνησαν σε αγορές μέσω πιστωτικών καρτών ποσό 25,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 οι αγορές τους ήταν 26 εκατ. ευρώ. Το 2015, οι συνολικές δαπάνες των Τουρκοκυπρίων ήταν 21,4 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με τους Τουρκοκυπρίους, άλλες είναι αγοραστικές προτιμήσεις των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, οι περισσότερες πράξεις που κάνουν με πιστωτικές κάρτες στο ψευδοκράτος είναι για διαμονές σε ξενοδοχεία, στα καζίνο, για την αγορά καυσίμων και φρούτων. Από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οι Ελληνοκύπριοι ξόδευσαν με κάρτες στα Κατεχόμενα ποσό 33,4 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, πακέτο με 23 μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία των Κατεχομένων από τη συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας αποφάσισε η ψευδοκυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, διόρθωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών για τα ενοίκια, μετάβαση σε πολλαπλά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, εκπτώσεις στα τέλη μεταφορών και παροχή κινήτρων για την εγχώρια παραγωγή.

  • Πηγή: philenews.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά την άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Επιμένει η Τουρκία στη λύση των δύο κρατών – Για τι κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά

18/07/2025 - 5:24μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Χούντας
ΚΥΠΡΟΣ

«Φάκελος Κύπρου»: Άγνωστες και γνωστές πτυχές του Κυπριακού στους τόμους ΙΔ΄ και ΙΕ΄

18/07/2025 - 3:41μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Salvatore di Nolfi)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό-ΟΗΕ: Εποικοδομητική η συνάντηση κατά τον Γκουτέρες – Ικανοποίηση από Χριστοδουλίδη και Γεραπετρίτη

18/07/2025 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Αντίστροφη μέτρηση για το δείπνο εργασίας του Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

16/07/2025 - 8:00μμ
Μαρτυρία από τα podcasts στην «Έκθεση Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»/ Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου & Βουλή της Ελλάδος, 2024 (πηγή: facebook.com/ peopleofcyprusofficial )
ΚΥΠΡΟΣ

Ο τελευταίος γάμος της Άσσιας: Μια μέρα πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο

15/07/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

14/07/2025 - 9:52μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Γρηγόρης Αυξεντίου: Μουσικοποιητική παράσταση στη μνήμη του Κύπριου ήρωα

7/07/2025 - 11:59μμ
Στεφάνια για τους αγωνιστές της Κύπρου στον ανδριάντα του αντισμήναρχου Στέργιου Συμεωνίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Οι Σέρρες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές της Κύπρου

5/07/2025 - 5:15μμ
Το μνημείο απεικονίζει την Κύπρο με αγνοούμενους και αγίους (φωτ.: instagram/vasilis.palmas)
ΚΥΠΡΟΣ

Μνημείο για τους αγνοούμενους Κύπριους και Ελλαδίτες της Κύπρου στα Ανώγεια – «Το χρέος δεν ξεθωριάζει με τα χρόνια»

29/06/2025 - 7:45μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τουρκία για εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών

21/06/2025 - 11:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

3 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα

Οι Μικρασιάτες της Μυτιλήνης γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

5 ώρες πριν
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος του Πέτρου Φιλιππίδη (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σενάρια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη

5 ώρες πριν
Αφίσα για το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (πηγή: ΕΡΤ3)

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Δήλωση παρουσίας από το Βέρμιο, στη συνάντηση-θεσμό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ23: «Χάλκινη» η Εμμανουηλίδου

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign