pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο μπορούν να αποκτήσουν παιδιά!

25/06/2018 - 11:44μμ
Γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο μπορούν να αποκτήσουν παιδιά!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη δυνατότητα να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ακόμη και να τεκνοποιήσουν, δίνει σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο (απλασία κόλπου) και μήτρα μια χειρουργική τεχνική η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα της Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Γρηγόρη Γκριμπίζη.

Σε επέμβαση με την τεχνική αυτή υποβλήθηκε σήμερα 18χρονη που είχε γεννηθεί χωρίς κόλπο, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πρόκειται για το 15ο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με την αυτή την τεχνική στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Με τη μέθοδο αυτή η απλασία του κόλπου αποκαθίσταται με τη δημιουργία νεοκόλπου και έτσι δίνεται στις νέες γυναίκες η δυνατότητα όχι μόνο να έχουν φυσιολογική ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μήτρα. Σε γυναίκες στις οποίες δεν υπάρχει κόλπος αλλά υπάρχει μήτρα, με αυτή τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα, εκτός από μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή να αποκτήσουν παιδιά με τη δική τους μήτρα. Η απλασία του κόλπου εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 4.000 γεννήσεις, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 20 καινούρια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετωπίζονταν.

Η εμπειρία από την εφαρμογή της μεθόδου δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Minimally Invasive Gynecology το 2015, και λόγω του ότι η μέθοδος θεωρείται πρωτοποριακή, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και διεθνώς, η ομάδα της Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ κλήθηκε από Ιταλούς συναδέλφους της να εφαρμόσει τη μέθοδο και σε νεαρές ασθενείς.

«Η τεχνική που εφαρμόσαμε συνίσταται στη δημιουργία νεοκόλπου σε μια 18χρονη κοπέλα, η οποία είχε την ατυχία να γεννηθεί χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα. Όπως αντιλαμβάνεστε, η απουσία κόλπου δεν επιτρέπει στα κορίτσια να έχουν φυσιολογική ερωτική ζωή. Και αυτό το οποίο προσφέρουμε είναι στην ουσία η δημιουργία ενός κόλπου. Η τεχνική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα από το 2007, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, από την Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα», λέει ο Γρ. Γκριμπίζης, αναφερόμενος στο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε σήμερα με αυτή την τεχνική.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η τεχνική αφορά τη διάνοιξη της περιοχής όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας, δηλαδή ανάμεσα στην κύστη και στο ορθό. «Αυτός ο χώρος στα κορίτσια με απλασία είναι κλεισμένος. Εμείς τον ανοίγουμε, τον παρασκευάζουμε, και στη συνέχεια τον καλύπτουμε, γιατί αν τον αφήναμε έτσι, όπως γινόταν παλιά, θα δημιουργούνταν μια τεράστια ουλή και η γυναίκα δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για τις επαφές της. Το σημείο επικαλύπτεται με έναν φυσικό ιστό που έχει η γυναίκα, το περιτόναιο, αυτό που καλύπτει την κοιλιά, και στη συνέχεια δημιουργείται και το έδαφος με συρραφή, λαπαρασκοπικά. Έτσι, δεν υπάρχει μόσχευμα και η αποκατάσταση του κόλπου είναι απολύτως φυσιολογική» προσθέτει ο Γρ. Γκριμπίζης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Φ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

13/05/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσπρια και σόγια μπορεί να προστατεύουν από την υπέρταση

8/05/2026 - 6:53μμ
Το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 
στη Γενεύη από τη νοτιοδυτική πλευρά (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization/Thorkild Tylleskar)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν συνιστά πανδημία» ο χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο – Σε συναγερμό 12 χώρες

7/05/2026 - 8:27μμ
Το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο «Hondius» που έχει μετατραπεί σε πλωτή καραντίνα (φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

5/05/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/kaboompics-1013994)
ΥΓΕΙΑ

7χρονος κατάπιε ελατήριο από γομολάστιχα που σφηνώθηκε στον πνεύμονα – Πώς σώθηκε

4/05/2026 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

«Βενιζέλος και Πόντος: Η πολιτική της εγκατάλειψης;»: Διάλεξη στην ομογένεια της Αυστραλίας για την ιστορία, τη μνήμη και τα όρια της πολιτικής επιλογής

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

34 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν από λίγες μέρες, στο συνέδριο DEFEA 2026 με τίτλο «Securing Tomorrow: Defence Strategies for the Future», στα Σπάτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Βιτσαράς)

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε εξέλιξη «αθόρυβη» πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Υπουργείο Ανάπτυξης)

Τ. Θεοδωρικάκος: Τέλος στα «ψιλά γράμματα» και πλαφόν στις επιβαρύνσεις των δανειοληπτών

2 ώρες πριν
Από τη δράση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)

Με ιστορία, μουσική και μνήμη μαθαίνουν τα παιδιά για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δράση σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας

2 ώρες πριν
Από το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

100 χρόνια ΠΑΟΚ και προσφυγικές ρίζες: Τουρνουά μνήμης με Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πανιώνιο και Απόλλωνα Σμύρνης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign