Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης καθώς και τον τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο ζήτησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της 179ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Εκτός από τον αρχηγό ΓΕΕΔ Τουρκίας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε συναντήσεις και με τους αρχηγούς των ΓΕΕΔ των ΗΠΑ Joseph F. Dunford, της Γαλλίας Francois Lecointre, του Ην. Βασιλείου sir Stuart Peach, της Ολλανδίας Rob Bauer και τους λοιπούς ομολόγους του.
Ακόμη, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Curtis Scaparrotti, τον ανώτατο διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας Denis Mercier, τους προέδρους των στρατιωτικών επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ Petr Pavel και Μιχαήλ Κωσταράκο αντίστοιχα, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας του Βιετνάμ Nguyen Chi Vinh.
Στις τοποθετήσεις του, στη Σύνοδο, ο AΓΕΕΘΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
- Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας («Hub for the South») θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της συμμαχίας.
- Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προωθούν και συμμετέχουν σε περιοχικές στρατιωτικές συνεργασίες, στο πλαίσιο ενίσχυσης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας.
- Απαιτείται η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο Οργανισμών και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων μέσων.
- Η προσαρμογή της δομής διοίκησης (Command Structure) της συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων (Force Structure), για την επίτευξη του μέγιστου βαθμού ετοιμότητας.
















