pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

15/03/2018 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το χρονικό των γεγονότων έως το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί πραγματικά ένα σκληρό μάθημα για το πώς ο κατευνασμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποθράσυνση και εντέλει στον πόλεμο. Σαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου 1939, ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνεται στον γερμανικό λαό και ανακοινώνει την ουσιαστική προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας με αφορμή τη διεκδίκηση της Σουδητίας, μιας περιοχής με μεγάλα κοιτάσματα σιδήρου και κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα σύνορα με τη Γερμανία όπου κατοικούσαν γερμανόφωνοι. Με τη Συνθήκη του Λοκάρνο η Γαλλία είχε αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της εδαφικής ακεραιότητας της Τσεχοσλοβακίας, ενώ και η Σοβιετική Ένωση είχε υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Όλοι σιώπησαν όταν ο Χίτλερ πήρε τις αποφάσεις του, με την ελπίδα ότι θα ικανοποιηθεί η όρεξή του.

Είχαν προηγηθεί η επαναστρατικοποίηση της Ρηνανίας το 1936, η στρατιωτική στήριξη στους φασίστες του Φράνκο στην Ισπανία κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1936-1939), η προσάρτηση της Αυστρίας τον Μάρτιο του 1938, ενώ ακολούθησε το τελεσίγραφο Ρίμπεντροπ προς τη Λιθουανία στις 20 Μαρτίου 1939. Αποκορύφωμα της κατευναστικής στρατηγικής έναντι της Ναζιστικής Γερμανίας υπήρξε η προηγηθείσα Συμφωνία του Μονάχου το 1938. Παντελής σιωπή έως ότου Βρετανοί, Γάλλοι και Σοβιετικοί με την καθοριστική συμβολή των Αμερικανών (αναφέρομαι σε όσους μπορούσαν να αποτρέψουν την πορεία των γεγονότων) αναγκάστηκαν να πολεμήσουν μη έχοντας πια άλλη επιλογή.

Τα επίχειρα του κατευνασμού ήταν τα δεκάδες εκατομμύρια νεκροί, η πλήρης ισοπέδωση της ευρωπαϊκής ηπείρου και όχι μόνο, και φυσικά η οριστική απώλεια της στρατηγικής αυτονομίας των Μεγάλων Δυνάμεων της Δυτικής Ευρώπης.

Σήμερα, 15 Μαρτίου 2018, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί σταδιακά πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας, ενδυναμώνει την τουρκική αμυντική βιομηχανία επιδιώκοντας την αυτονόμησή της, αναλαμβάνει ρόλο πάτρωνα ως προς χώρες όπως η Αλβανία, η πΓΔΜ, η Βοσνία και το Αζερμπαϊτζάν, ή και μειονότητες όπως η τουρκική της Βουλγαρίας και οι μουσουλμανικές του Καυκάσου, εισβάλει στη Συρία, «μπαινοβγαίνει» στο Ιράκ, διώκει αντιφρονούντες, αρθρώνει αντισημιτική ρητορική, προχωρά σε εθνοκαθάρσεις εις βάρος μειονοτήτων, αναπολεί το αυτοκρατορικό παρελθόν, εκφράζει μεγαλοφώνως το αίσθημα της αδικίας της ιστορίας προς τη χώρα του δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν κατέχει τη θέση η οποία της αναλογεί επί του παγκόσμιου χάρτη.

Παρατηρώντας την επιχειρηματολογία του Ερντογάν για την εισβολή στη Συρία, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Χίτλερ δικαιολογώντας την επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία: «Η Γερμανία αναγκάστηκε να επεκτείνει την προστασία της στους γερμανόφωνους οι οποίοι διαβιούν σε περίκλειστες περιοχές της Τσεχοσλοβακίας, και να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη επιθετικότητα (sic) του τρομοκρατικού καθεστώτος της εναντίον τους […]. Διαρκείς εκκλήσεις για βοήθεια φθάνουν σε εμάς κάθε ώρα από όσους θίγονται και διώκονται. Ακόμη ένα κύμα μεταναστών, οι οποίοι έχουν αποστερηθεί των υπαρχόντων τους, κατευθύνονται προς το Ράιχ από τις πολυπληθείς γερμανόφωνες περιοχές […]. Προκειμένου να εξαλείψουμε την απειλή προς τη γενική ειρήνη (sic) και να καλλιεργήσουμε τις συνθήκες για την αναγκαία νέα τάξη εντός του ζωτικού χώρου, διέταξα τα γερμανικά στρατεύματα να εισέλθουν στη Βοημία και στη Μοραβία. Καθήκον τους είναι να αφοπλίσουν τις τρομοκρατικές ομάδες και τις τσεχικές συμμορίες οι οποίες τις στηρίζουν».

Αυτά εκτυλίσσονται στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενόσω βρισκόμαστε εν υπνώσει.

Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι η έξοδος από το λήθαργο και η χάραξη μιας αξιόπιστης αποτρεπτικής στρατηγικής συνιστά καθήκον όσων επιθυμούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Όταν κάποιος συλλαμβάνεται να κλέβει, σωφρονίζεται. Δεν αναμένεις να μην το ξανακάνει πιστεύοντας ότι ικανοποιήθηκαν οι ορέξεις του.

Τόσο απλά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού το πάει ο Ερντογάν

14/11/2025 - 3:41μμ
Ο Χριστός απεικονίζεται στο κέντρο, όρθιος και ολόσωμος σε στάση τριών τετάρτων προς τις θύρες του Παραδείσου. Στα δεξιά η πλούσια βλάστηση παραπέμπει στον Παράδεισο, στον οποίο εισήλθαν οι φρόνιμες παρθένες. Σκούρο μπλε είναι το βάθος πίσω από τις μωρές παρθένες. Μέρος φορητής εικόνας του 1899 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης / Υπουργείο Πολιτισμού)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Γ’)

11/11/2025 - 9:34πμ
(Φωτ.: AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

«Αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

9/11/2025 - 3:47μμ
(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

4 λεπτά πριν
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

39 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Βερολίνο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μερτς: Το Βερολίνο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φιλύρου)

Αναβάλλεται ο ετήσιος χορός του Ποντιακού Συλλόγου Φιλύρου

2 ώρες πριν
Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Γάζα: Όσο το σχέδιο Τραμπ καθυστερεί, τόσο η Χαμάς εδραιώνεται

2 ώρες πριν
Στη σκηνή Ιωάννης Κωφόπουλος και Σωκράτης Παπαϊωάννου (φωτ.: Facebook / Katerina Papadopoulou)

Οι «Ήρωες» του Ιωάννη Κωφόπουλου περιλαμβάνουν σοβιετικά και ελληνικά αντιφασιστικά τραγούδια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign